Dolar

32,3641

Euro

34,9738

Altın

2.326,17

Bist

9.073,02

'Husiler, yabancı diplomatları İran'a karşı uyardı' iddiası

Yemen'deki İran destekli Husilerin, İran'ın geçen haftaki Suudi Arabistan petrol tesislerine yönelik saldırıyı takip eden başka bir saldırı planladığı konusunda yabancı diplomatları uyardığı iddia edildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-22 11:20:02

'Husiler, yabancı diplomatları İran'a karşı uyardı' iddiası

TIMETURK | HABER MERKEZİ

The Wall Street Journal'dan Dion Nissenbaum imzalı ve "konu hakkında bilgi sahibi insanlara" dayandırılan habere göre grubun liderleri İran tarafından kendilerine saldırıda rol oynamaları için baskı yapıldığını söyledi.

iddiaya göre Husilerin içerisinde İran ile ilişkiler konusunda farklı sesler yükseliyor. Uyarıların doğru olması durumunda İrna ile bazı Husi liderler arasında kopuş bekleniyor.

ŞÜPHEYLE KARŞILANDI

Tehdidin ne kadar ciddi olduğu belirlenemedi ve Hudilerin iddiaları batılı yetkililer tarafından şüpheyle karşılandı.

HUSİ SÖZCÜ: İDDİALAR YALAN

Husi Sözcü Muhammed Abdul Salam Cumartesi günü yaptığı açıklamada, grubun yabancı diplomatlara olası İran saldırıları hakkında uyarı verdiği iddialarını reddetti.

Bu arada Suudi Arabistan güvenlik derecesini artırdı. Suudi Arabistanlı yetkililer, petrol endüstrisine başka bir saldırı olmasından ya da sivil havaalanlarının hedef alınmasından korkuyor.

HUSİLER SUUDİ ARABİSTAN'A ATEŞKES ÖNERDİ

Öte yandan İran'ın Husilerden daha fazla saldırı için destek istediği iddia edilirken Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Mehdi el-Meşat, Cuma günü "Suudi Arabistan topraklarını silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve balistik füzelerle hedef almayı durdurduğumuzu ilan ediyoruz ve (Suudi Arabistan'dan da) aynı karşılığın verilmesini bekliyoruz" dedi.

Ateşkes teklifi, Körfez liderleri, Amerikalı yetkililer ve Batılı diplomatlar arasında Tahran ve Yemenli müttefikleri arasında bir anlaşmalığa yol açabilecekleri umudunu artırdı.

Husi siyasi konseyinin bir üyesi olan Mohammed el-Bukhiaiti, Suudi Arabistan'ı ateşkes sırasında onlara katılmaya çağırdı. Bukhiaiti, The Wall Street Journal'a “Yemen'in kaybedecek bir şeyi yok. Yemen ve Suudi Arabistan'ın ortak çıkarları var ve bu yüzden Suudi liderliğinin bu girişime cevap vermesini umuyoruz" dedi.

SON DURUM

ABD ve Suudi Arabistan saldırıda İran'ın parmağı olduğuna ilişkin kesin bri kanıt sunmadı. Avrupalı liderler, İran'ın saldırıyı başlattığını gösteren bir açık bağlantı görmediklerini söylediler.

ABD ve Suudi Arabistan, saldırıdan çıkarılan uçak ve füzelerin parçalarını inceliyor ve hava saldırılarını kimin başlattığını tespit etmeye çalışırken uydu bilgilerini inceliyor.

ABD yetkilileri, İran kuvvetlerinin İran'ın güneybatısında füzeleri ve dronları fırlatmak için bir üs kullandığından şüpheleniyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr saldırıları “İran silahlarıyla yürütülen suç eylemi" olarak nitelendirdi ve bu nedenle "İran'ı yalnızca krallığı hedeflemeyen, aynı zamanda dünyayı hedef alan saldırıdan sorumlu tutuyoruz" dedi.

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD'nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ilave askeri güç ve savunma ekipmanı göndereceğini açıkladı.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara