Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Husiler sivilleri mayınla vurdu

Yemen'de Husilerin ülke genelinde döşedikleri mayınların patlaması sonu yüzlerce sivilin öldürüldüğü ve yaralandığı iddia edildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-28 11:29:23

Husiler sivilleri mayınla vurdu

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Yemen'in birçok kentinde mayın patlaması nedeniyle temmuz ayında en az 100 kişinin hayatını kaybettiği, 225 kişinin yaralandığı bildirildi.

Yemen hükümetine bağlı Savaş Mağdurlarına Yardım ve Takip Komitesi'nin yayınladığı raporda, "Ülke genelinde Husilerin döşediği mayınlar nedeniyle temmuz ayında en az 100 kişi hayatını kaybetti, 225 kişi yaralandı. Mayınlardan, güvenlik güçlerinden daha çok siviller zarar görüyor" denildi.

Husilerin, ağırlıklı olarak ülkenin güneyindeki Aden, Ebyen, Dali ve Lahic kentleri kırsalına ve yerleşim bölgelerine mayın döşediğine işaret edilen raporda, bununla birlikte sorunun bu kentlerle sınırlı olmadığı, Taiz, El-Beyda, Marib ve Şebve illerinde de mayın patlamaları nedeniyle hayatını kaybedenler olduğu kaydedildi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin birçok kentte Husi mevzilerine düzenlediği hava saldırılarında atılan ancak infilak etmeyen patlayıcıların da insan hayatına doğrudan tehdit teşkil ettiğine işaret edilen raporda şu ifadelere yer verildi:

"Şu ana kadar söz konusu patlayıcıları imha noktasında ciddi bir çaba gösterilmedi. Sadece Birleşik Arap Emirlikleri, Aden ve civar kentlerde bu patlayıcıların imhası için bazı ekipler gönderdi. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direnişi Güçleri ve ordu, mayınların etkisiz hale getirilmesi için yerel uzmanlardan oluşan ekipler kurdu ancak bu çalışmalar, ana yolları temizlemekle sınırlı kaldı."

Aden kentinde mayın imha ekibinin, son haftalarda yürütülen çalışmalar kapsamında bin 173 mayın ve infilak etmemiş patlayıcıyı etkisiz hale getirdiğine işaret edilen raporda, mayınların imhasıyla ilgili çalışmalar sırasında uzman ekiplerde görev yapan 8 kişinin hayatını kaybettiği, 23 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Raporda ayrıca, yerleşim bölgelerindeki sivillerin korunması ve çatışmalar nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalanların güvenle yaşadıkları bölgelere dönmesinin sağlanması için mayın sorununun acilen çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Haber Ara