Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Her ne kadar trafik insanların gözünü korkutsa da bisiklet sürmek oldukça keyiflidir.

Ülkemizde bisiklet kültürünün artması, bisikletli ulaşım ve bisiklet turizmi konularında ilgili kişi, kurum ve kuruluşların görüşlerini alıyoruz. Aktif Pedal Bisiklet ile yaptığımız röportajda, Özgür Kaya sorularımızı şöyle yanıtladı;

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-05 13:49:36

Her ne kadar trafik insanların gözünü korkutsa da bisiklet sürmek oldukça keyiflidir.

Time Türk: Bisikletin ulaşım amaçlı kullanılması için neler yapılmalıdır?
Aktif Pedal: "Ulaşım amaçlı bisiklet kullanmak sportif amaçlı bisiklet kullanmaktan daha farklı, işyerlerinde büyük çoğunluğunda soyunma kabini, duş hizmeti, bisiklet park yeri olmadığı için kısa mesafeler harici bisiklet kullanımı insanlara çok cazip gelmiyor, bir de yokuş sıkıntısı var. Diğer yandan ulaşım sadece işe gitmekten ibaret değil, sağa, sola, çarşıya, pazara giderken de bisiklet kullanılabilir."
Time Türk: Büyükşehirlerde hangi model bisikletler tercih edilmelidir? Bisiklette aranacak özellikler nelerdir?
Aktif Pedal: "İşe gidip gelme amaçlı kullanılacaksa elektrikli bisikletler tercih edilebilir; yokuş ve terleme probleminin önüne geçilebilir. Eğe böyle bir sorununuz yoksa, sabit maşalı şehir bisikletleri iyi bir tercih olur. Diğer yandan katlanır bisikletler de ulaşım da çok cazip bir alternatif, hem az yer kaplıyorlar, hem de metroya, trene uzun yürüme mesafeniz varsa bu yürüme zamanından katlanır bisikletle tasarruf edebilirsiniz.
Her ne kadar trafik insanların gözünü korkutsa da bisiklet sürmek oldukça keyiflidir. Burada sorumluluk belediyelere düşüyor. Bisiklet kullanımı hem trafik yoğunluğunu azaltıyor, hem de sağlıklı bir ulaşım yöntemi, bu yüzden ana arterlerde yapılacak basit düzenlemelerle çok kolay şekilde teşvik edilebilir."

Ekran Alıntısı2
Time Türk: Türkiye genelinde hangi illerde bisiklet satışları daha çok oluyor, hangi modeller tercih ediliyor?
Aktif Pedal: "İstanbul ve İzmir'de ağırlıklı yol şehir bisikletleri tercih ediliyor. Anadolu'da ise genelde hibrit ve dağ bisikletleri hala popülerliğini devam ettiriyor."
Time Türk: Ülkemizde Bisiklet Turizmi gelişmesi için neler yapılmalı?
Aktif Pedal: "Bisiklet turizmi genelde Avrupa'lı turistlerin talebi ve bisiklet Avrupa'da hayatın tamamen içinde, kültürlerinin bir parçası. Reklam çalışmalarında bisiklete de yer verilirse katkısı olur, ayrıca altyapının buna müsaade etmesi lazım."
Time Türk: Hangi model ve özellikte bisikletler turizme hizmet edebilir?
Aktif Pedal: "Öncelikle dayanıklı ve konforlu olmalı, ayrıca bakımları da düzgün bir şekilde yapılmalı, hafiflik de önemli bir unsur. Ayrıca bisikletlerin farklı ölçülerde de olması gerekli, bu yüzden belirli bir sayıda,ölçüde bisiklet tutulmalı ve bisikletlerin 2-3 yılda bir değişmesi gerekli standart bir hizmet sunulması açısından önemli. Türkiye'deki profesyonel bisiklet mağazaları vardır ve bu mağazalar otellere doğru bisiklet seçiminde yardımcı olacaklardır."
Tarihi İpek Yolunu "Bisiklet Yolu" olarak tekrar canlandırılması mümkündür ve turizme çok büyük katkısı olur, öncelikle projenin içinde turcuların ve rehberlerin de yer aldığı profesyonel bir ekip tarafından hazırlanması önemli."

DSC_8784
Time Türk: Ülkemizde Bisiklet kültürü artması için neler yapılmalıdır?
Aktif Pedal: "Bisikletin hayatın içinde daha fazla yer alması önemli, özellikle yeni jenerasyona ilham veren rol modellerinin buna katkısı olabilir. Bisikletin sadece hobi ya da spor amacıyla kullanılan bir araç değil, bir ulaşım aracı olduğunun vurgulanması gerekir. Birisi evden çıkıp işe, arkadaşına, kafeye, okula giderken bisikletle gidebilmeli. Belki lise ve orta okullarda yapılacak bisiklet ğark yerleri buna yardımcı olabilir. Ayrıca belediyeler de bu okulların civarındaki yolları bisiklete uygun hale getirmeli."

Haber Ara