Dolar

32,4288

Euro

34,7869

Altın

2.440,95

Bist

9.915,62

HelpDesk

Yardım masası olarak da ifade edebileceğimiz helpDesk kullanıcı desteği demektir. Bilişim teknolojileri yaşamımızda her alanda bizlere çeşitli hizmetleri sunmaktadır.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-15 20:47:14

HelpDesk

Bu hizmetlere erişim sırasında bazen sorunlar yaşayabiliyoruz. Yardım masası kullanıcılara destek vermek üzere oluşturulmuş bir birimdir. HelpDesk Nedir? Ne İşe Yarar? Merak eden kullanıcılar bilişim ile ilgili bir sorun yaşadıklarında buradan yardım alabilirler. Bilgisayarlarda oluşabilecek donanım ya da yazılım problemlerine çözüm üretmek amacıyla geliştirilen bu uygulama rehberlik hizmeti verir.

Bu sistemler kurum içi çalışmalara destek sağlamak maksadıyla geliştirilmiştir. Kurum içinde çalışanlar bilgisayarlara kullanılan programlara erişim sağlama konusunda zaman zaman sorunlarla karşılaşabilirler. Bu tür durumlarla karşılaşan son kullanıcılar teknik açıdan yardım talebinde bulunduklarında bu sistemlerden yardım alabilirler.

Karşılaşılan hata sorunlarında kullanıcılar bu sorunları bireysel manada çözümleyemediklerinde çağrı hizmeti aracılığı ile bu sistemlere ulaşırlar ve kendilerine teknik anlamda bir hizmet ulaştırılır.

Bilgisayarlar teknik olarak çalışan araçlardır. Bilgisayarların çalışma prensiplerinin anlaşılabilmesi teknik yeterliliği de gerekli kılacaktır. Kullanıcıların her tür teknik konuyu bilmesi kendilerinden beklenmez. Yardım masası aracılığı ile teknik meseleler kısa sürede neticelendirilebilir.

HelpDesk çözüm üretme konusunda kullanıcıların her an yanında olan bir servis hizmeti sunar. Karşılaşılan sorunların türüne göre yardım da çeşitlenecektir. Bazı durumlarda kullanıcılar şifrelerini girerken sorun yaşarlar. Birkaç kez şifre girmeleri sonucu kilitlenmeler yaşanması söz konusu olabilir. Bu tür bir durumla karşılaşan kullanıcı helpDeskten yardım istediğinde sorunun çözümünü gerçekleştirecek olan helpDesk servisidir.

Bu servisler zaman zaman bazı programlara erişim yetkisine de sahip olurlar. Yardım masası ekipleri teknik konularda etkin hizmet verebilme becerisine sahip personellerden oluşur. Bu çalışanlar zaman içerisinde gelişen problemlerle ilgilendiklerinden deneyim sahibi olurlar. Güncel gelişmelerden de haberdar olan teknik ekip çalışanları kullanıcılara yararlı hizmetler sunma konusunda yetkindirler.

Teknik ekipte çalışan ve helpDesk konusunda kullanıcılara hizmet üreten bu çalışanlarda olması beklenilen beceri analitik düşünme yeteneğidir. İnsan davranışları konusunda zamanla tecrübe edinen çalışanlar oluşan problemlere de anında müdahale etme becerisini geliştirirler.

Oluşabilecek teknik arızalar arasında yer alan bazı durumlar şunlar olacaktır:

l Bilgisayarlar açılmadığında kullanıcılar helpDeskten yardım isteyebilirler. Bilgisayarlar zaman zaman çeşitli sebeplerle performans düşüklüğü ya da açılmama gibi sorunlar yaşayabilir. Böyle bir durumda kalan kullanıcı ne yapacağını bilemediğinde helpDeskten yardım isteyebilir. HelpDesk çalışanları oluşan problem hakkında bilgi aldıktan sonra yapılabilecek uygulamalar hakkında kullanıcıyı bilgilendirir ve sorun giderilmeye çalışılır.

l Bazı sorunlar arasında da klavyenin çalışmaması ya da mausun hareket etmemesi gibi durumlar vardır. Bu tür durumlarda da helpDesk ekibinden kullanıcılar yardım talebinde bulunabilir.

l Microsoft Office programları kullanıcılara çeşitli hizmetler sunan programlardır. Bazı durumlarda kullanıcılar bu programlara ait detaylara yeterince hâkim olamaz. Bazen de kullanıcıların gözünden kaçan küçük detaylar işleyişin durmasına ya da aksamasına yol açar. Böyle zamanlarda teknik yönden bilgi sahibi birilerine ihtiyaç duyulur.

Teknik detaylara hâkim bir helpDesk birimi sayesinde karşılaşılan sorunlara kısa sürelerde çözüm üretmek olasıdır.

HelpDesk yardımı almak kolay ve ulaşılabilir bir hizmet olduğundan kullanıcıların çoğu zaman imdadına yetişen bir birimdir.

l Mail almada ya da yollamada sıkıntı oluştuğunda bu sorunun sebebini gidermek için de helpDesk birimlerinden kullanıcı yardım isteyebilir.

Bazı sorunlar basit düzeyde oluşur ve kolayca çözümlenebilirken bazı sorunlar da daha fazla teknik bilgi gereksinimine neden olabilir.

l HelpDesk çalışanları tecrübeleri ve bilgileri doğrultusunda sorun giderme konusunda yetkin kişilerdir.

HelpDesk masası ile servis masası zaman zaman karıştırılan iki ayrı kavramı ifade eder. Yardım masası olarak adlandırılan helpDesk birimleri kullanıcıların oluşan sorunlarına çözüm önerileri sunarken servis masası ise hizmet odaklı çalışır.

Bu tür araçlarda gözlemlenen özellikler kısa sürede ve çözüm odaklı çalışmalarıdır. Bu servisler sorunlara kolayca müdahale edebilecek şekilde geliştirilmişlerdir.

l HelpDesk servisleri bilgisayarlarda oluşabilecek format atma problemlerinde de destek hizmeti verebilecek birimlerdir.

l Bazı sorunlar arasında bilgisayarların çalışması esnasında oluşan aksamalar söz konusudur. Fanların yeterli performansta çalışmaması ya da çok sesli olarak çalışması durumlarında da helpDesk birimleri yardım eder.

HelpDesk masası sorunları araştırarak yerinde çözme prensipleri üzerine hareket eden bir birimdir.

HelpDesk personeli olarak tanımlanan çalışanlar yazılım kurulumları da dahil olmak üzere birçok konuya hâkim kişilerden oluşur.

HelpDesk biriminde çalışan personel sistem odasının kontrolünden yeni personel alımının takibine kadar birçok konuda yetkinliğe sahip kişilerdir.

Müşteri eğitimleri de helpDesk personellerinin sorumluluğunda olan konular arasındadır. HelpDesk personelleri bu açıdan bakıldığında oldukça fazla miktarda sorumluluk üstlenen kişilerdir.

Domainlerde yer alan eski pc sürümlerinin silinmesi ya da bilgisayarların iç dış temizliğinin yapılması gibi konularda onların sorumluluk alanları arasında değerlendirilir.

Bir helpDesk servisinin varlığı sayesinde kullanıcılar iş aksamalarına neden olan sorunlara kısa sürede çözüm bulabilmektedir. Bu servislerin varlığı iş süreçlerinde oluşabilecek aksamaların önüne geçeceğinden zaman tasarrufu edilmesine olanak tanırken kaynaklardan da en verimli şekilde yaralanmayı olanaklı hale getirir.

HelpDesk masası firmaların işleyen süreçlerde en büyük yardımcıları arasındadır. Her tür aksaklığın giderilmesinde bu servisler etkili hizmet sunar. Kullanıcıların hâkim olmadığı her tür konuda helpDesk masasından yardım almak mümkündür.

HelpDesk Nedir? Ne İşe Yarar? Sorusuna yanıt arayan tüm kullanıcılar için bu servisler yardım hizmeti sunarlar. Teknik bir yardım olanağı yaratan bu servisler sayesinde iş akışları düzgün ilerler.

Haber Ara