Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

HDP’den çarpıcı Ak Parti PYD iddiası

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 'Türkiye PYD’nin IŞİD, Nusra ve benzeri örgütlerle iş tutmasını istedi..' iddiasında bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-29 14:50:34

HDP’den çarpıcı Ak Parti PYD iddiası

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken Evrensel Gazetesi'ne çok çarpıcı bir iddiada bulundu.  Baluken'in açıklamaları şöyle:

‘Rojava'ya yaklaşım kesinlikle Erdoğan'ın ve AKP'nin Kürt karşıtlığı ve Kürt düşmanlığı yaklaşımının ta kendisidir. Yani Kürtler şahsında orada bir araya gelmiş olan halklar Suriye gibi kan deryasına dönmüş bir coğrafyada halkların bir arada yaşayabileceğine dair bir model ortaya koymuşlardır. Süreç içerisinde hem orası üzerinden de hesap yapan küresel emperyalist güçler hem de bunların bölgesel iş birlikçisi pozisyonunda olan emperyalist devletlerin tamamı Rojava Devrimi'nin kazanımlarını tanımak zorunda kalmışlardır. Rusya'dan Amerika'ya, Avrupa ülkelerinden Ortadoğu ülkelerine kadar, istemeseler bile, çoğu Rojava'daki modelin demokratik Suriye Cumhuriyeti'ne gidecek yol için tek çıkış noktası olabileceğini kabul etmek durumunda kaldılar. Ama buna ısrarla karşı çıkan, bunu boğmaya çalışan, kapı kapı dolaşıp PYD'nin terör örgütü olduğunu anlatmaya çalışan bir tek güç var; o da Erdoğan ve AKP iktidarı. Bunun da tek sebebi halen genetik kodlarında taşıdıkları Kürt karşıtlığıdır. Kürtlerin statüsüne duymuş oldukları tahammülsüzlüktür. Bu yanlıştan vazgeçmeleri gerekiyor.

'DAHA ÖNCE HİÇ PAYLAŞMADIĞIM BİLGİYİ AKTARAYIM'

Daha önce hiç paylaşmadığımız bir bilgiyi paylaşayım; Türkiye'nin bütün meselesi orada kendi tahakkümü altında, mezhepçi eksen üzerine oturttuğu kendi Suriye politikasına hizmet edecek bir PYD arayışıydı. Yani buna yaptığımız görüşmelerde defalarca bizzat tanıklık ettiğimiz için söylüyorum. Türkiye PYD'nin IŞİD,  Nusra ve benzeri örgütlerle iş tutmasını istedi, hep bunu dayattı. PYD bunu yapmış olsaydı bugün Ankara'da PYD'ye temsilcilik açmış olacaklardı. Bu vadettikleri bir şeydi. Ama PYD mezhepçi, savaşı derinleştiren AKP politikalarına karşı net bir tavır içerisinde olduğu için, orada Suriye halklarının iradesini esas alan bir çözümde ısrar ettiği için bugün AKP'nin ve Erdoğan'ın her türlü saldırısına maruz kalıyor. Yani mesele evrensel kriterler ya da insani değerler üzerinden bir terör örgütü tanımı değil, Türkiye açısından. Kendisine biat edip etmeme, kendi emrinde olup olmama meselesidir.'

Bu ne zaman vadedildi?

'2 yıl önce. Davutoğlu'nun henüz dşişleri bakanı olduğu dönemde. Mevcut konuşmaları söylüyorum. Ama PYD hiçbir emperyalist gücün denetimine girmediği gibi Türkiye'nin de denetimine girmeyi reddettiği için bugün Türkiye tarafından terör örgütü olarak gösteriliyor, gösterilmeye çalışılıyor.'

Haber Ara