Dolar

32,4512

Euro

34,7970

Altın

2.440,26

Bist

9.915,62

Hastalık ve sendrom arasındaki farklar nelerdir?

Sendrom, teşhis edilmesi bir hastalıktan daha zor olabilen bir semptomlar topluluğudur.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-07 10:34:05

Hastalık ve sendrom arasındaki farklar nelerdir?

Birçoğumuz hastalandığında, yardım için bir doktora başvururuz. İyi bir yaşam kalitesini sürdürmek için vücudumuzu iyileştirmek istemek ortak refleksimizdir. Belki karın ağrınız veya bir mantar enfeksiyonunuz var veya belki de boğaz ağrısı devam ediyor ve iyileşmiyor. Çoğumuz bizi rahatsız eden şeyin basit bir cevabı için bir tıp uzmanına danışırız. Bizi rahatsız eden şeyleri ortadan kaldırmak için yapabileceğimiz bir ilaç veya belki bazı iyileştirici egzersizler için reçete alma fırsatı istiyoruz. İster bir hastalığımız veya bir durumumuz olsun, ister bir sendrom olsun, size önemli görünmeyebilir. Ancak size doğru davranabilmek için bu farklılıklar bir doktor için önemlidir. Bir hastalık ile bir sendrom arasındaki farkı nasıl anlayabilirsiniz? İşte her iki tıbbi terime genel bir bakış. Her şey semptomlarınıza ve tedavinize bağlıdır. 

Hastalık

Utah Üniversitesi'ne göre, hastalığın tanımlayıcı bir nedeni vardır. 
Merriam-Webster bir hastalığı "normal işleyişi bozan ve tipik olarak belirti ve semptomları ayırt ederek ortaya çıkan canlı hayvan veya bitki gövdesinin veya parçalarından birinin durumu" olarak tanımlar. 
Bir hastalığa sahip olmak, vücudunuzun "rahat" olmadığı anlamına gelir. Bir şey onu rahatsız ediyor ve bu belirli bir "şey". Temelde hastalık, bir sendromdan daha spesifik bir rahatsızlıktır. 

İnsanlardaki birçok hastalık zaten keşfedilmiş veya tanımlanmıştır ve bunları tedavi etmek için zaten geliştirilmiş bir süreç vardır. Örneğin, bir boğaz ağrısı vakanız varsa, bir doktor bunu genellikle nispeten kolay bir şekilde belirleyebilir. Mayo Clinic'e göre, bu genellikle boğazınızın ve bademciklerin arkasına steril bir pamuklu çubuk sürülerek yapılır. Bu sizi biraz rahatsız edebilir, ancak acıtmaz ve kalıcı bir hasara neden olmaz. Doktor daha sonra bu numuneyi test için bir laboratuvara gönderecektir. Strep bakterisi tespit edilirse ve bir enfeksiyonunuz varsa, tedavisi için genellikle antibiyotikler reçete edilebilir. Bunlar istenmeyen bakterileri öldürecektir. Bu şekilde, bir hastalığın tanımlanması ve tedavisi nispeten kolay olabilir, çünkü doktorlar ve hastalar için izlemesi gereken düz bir yol sunar. 
 
Bir sendromla karşılaşıldığında bu zorunlu değildir. 

Sendrom

Utah Sağlık Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden Dr. Kirtly Jones ile yapılan bir röportaja göre, bir sendromu tespit etmek ve tedavi etmek daha zor olabilir. Bunun nedeni, sendromların biraz daha karmaşık ve gizemli olmasıdır, tıpkı hoşnutsuz ve dikkatinizi çekmek için mızmızlanan ama onunla ilgilendiğinizde gerçekten istemeyen bir kedi gibi. 
Doktorlar, bir grup belirti veya semptom arayarak sendromları tanımlar. Sendromların boğaz ağrısı gibi tek bir nedeni yoktur. Bir hasta olarak, sendromun her semptomuna değil bazılarına sahip olabilirsiniz. Belki gelip giden kas ağrınız var. Belki bazen geceleri uyumakta zorluk çekiyorsunuz ve ayrıca kalıcı bir hafif kızarıklık var. Bunların hepsi ne anlama geliyor? Belki de yeni bir kafa karıştırıcı sendromdur. 
  
Merriam-Webster , Yunancada "sendrom"un "birlikte koşma" anlamına geldiğini belirtir, birden çok semptomda olduğu gibi hepsi büyük bir problemde bir araya gelir. Ne yazık ki, bazen araştırmacılar bir sendromun altında yatan herhangi bir neden bulamazlar. Daha önce de belirtildiği gibi, bu tıpta deneyimlenmesi zor bir kategori olabilir.  
Bazı sendrom örnekleri nelerdir? Tourette sendromu, Turner sendromu, Down sendromu ve karsinoid sendromu, bir zamanlar duymuş olabileceğiniz örneklerdir. 
Bu nedenle, hastalığa belirli bir şey neden olur ve daha kolay tanımlanır ve tedavi edilir ve bir sendrom, teşhis edilmesi zor olabilecek bir semptomlar topluluğudur. 

Kaynak: Worldatlas
 

Haber Ara