Dolar

32,4686

Euro

34,7951

Altın

2.441,69

Bist

9.915,62

Haşdi Şabi’nin kapatılması kararına Mukteda Sadr’dan destek

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin Haşdi Şabi’ye ait tüm büro ve askeri noktaların kapatılmasına ilişkin yayınladığı kararnameye Mukteda es-Sadr’dan destek geldi. Mukteda es-Sadr, kararın ardından Twitter hesabı üzerinden yayınladığı destek mesajında, “Başbakan tarafından Haşdi Şabi ile ilgili alınan kararlar önemlidir ve güçlü devlet inşası için ilk adım niteliğindedir” ifadelerini kullandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-04 12:49:19

Haşdi Şabi’nin kapatılması kararına Mukteda Sadr’dan destek

SABİ2

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin Haşdi Şabi'ye ait tüm büro ve askeri noktaların kapatılmasına ilişkin yayınladığı kararnameye Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'dan destek geldi. Mukteda es-Sadr, kararın ardından Twitter hesabı üzerinden yayınladığı destek mesajında, “Başbakan tarafından Haşdi Şabi ile ilgili alınan kararlar önemlidir ve güçlü devlet inşası için ilk adım niteliğindedir” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin Haşdi Şabi'ye ait tüm büro ve askeri noktaların kapatılmasına ilişkin yayınladığı kararname siyasi çevreler tarafından memnuniyetle karşılandı. Başbakan Abdulmehdi'nin Haşdi Şabi ile kararına en büyük destek ise Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'dan destek geldi.

MUKTEDA SDAR KARARA DESTEK VERDİ

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, kararın ardından Twitter hesabı üzerinden yayınladığı destek mesajında, 2014'te DEAŞ ile mücadele kapsamında kurulmasına öncülük ettiği milis gücü Seraya es-Selam'ı feshettiğini duyurdu.

Sadr, “Başbakan tarafından Haşdi Şabi ile ilgili alınan kararlar önemlidir ve güçlü devlet inşası için ilk adım niteliğindedir” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında Seraya es-Selam'ın feshedildiğini ve tüm bürolarının kapatılması talimatını verdiğini belirten Sadr, söz konusu milis gücün Salahaddin iline bağlı Samarra kentinde bulunan Şii mezarlardan alınmaması temennisinde bulundu.
Seraya el-Selam adlı milis gücü dünkü açıklamasında, Sadr'ın fesih kararına bağlı olduklarını ve karar uyarınca askeri noktaların hemen kapatılacağını bildirdi.
Sadr'ın askeri yardımcısı ve Seraya es-Selam'ın komutanlarından Ebu Yasir, açıklamasında, “Sayın Mukteda es-Sadr'ın talimatlarından hareketle, emrinin derhal ve tam bir şekilde uygulanacağını duyuruyorum” dedi.

SABİ

BİR DESTEK DE HAZELİ'DEN GELDİ

Abdulmehdi'nin kararına diğer bir destek mesajı da Haşdi Şabi gruplarından Asayib Ehlil Hak Hareketi Genel Sekreteri Kays el-Hazeli'den geldi.

Hazeli Twitter üzerinden paylaştığı mesajda şunları kaydetti;
“Başbakan'ın kararı doğru bir adım. Böylece Haşdi Şabi, silahlı kuvvetler gibi profesyonel ve kalıcı olacak. Ayrıca lağvedilmesi veya eklemlenmesine yönelik girişimler de akamete uğrayacak. Haşdi Şabi'nin siyasi mücadelelerden uzak tutulması ve lojistik konulardaki ihtiyacının karşılanması, Haşdi Şabi gücünün kutsal görevi olan Irak'ı ve geleceğini korumasının teminatıdır.”

BEDR HAREKETİ LİDERİ:
ALINAN KARAR CESUR BİR ADIM

Haşdi Şabi gücü şemsiyesi altında silahlı grubu bulunan Bedir Hareketi lideri Hadi el-Amiri de kararı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Karar Koalisyonu lideri Usame en-Nuceyfi, “Egemenlik yolunda atılmış cesur bir adım” diye nitelediği kararın silahların devlet elinde toplanmasını hedeflediğini söyledi.

Nuceyfi, Twitter hesabından, “Başbakanın silahların devlet elinde toplanması kararı, kanunları uygulama ve toplumu silahlı gruplardan koruma yolunda önemli bir adımdır” diye yazdı.

Sünni Ulusal Eksen Cephesi de karara ilişkin desteğini “Bina Koalisyonu ile ortaklığımızın gerçek bir ürünü” ifadesiyle belirtti.
Koalisyonun açıklamasında, “Kentlerde ve onun dışındaki bölgelerde (Haşdi Şabi'ye ait) tüm büro ve askeri noktaların kapatılması devlet aklını ve kanun yükümlülüklerini derinleştirecek önemli bir girişimdir” ifadelerine yer verildi.

ABDULMEHDİ'YE BİR DESTEK DE
HAYDAR EL-İBADI'DEN

Abdulmehdi'ye yönelik bir diğer destek mesajı da Irak Eski Başbakanı ve Nasr Koalisyonu lideri Haydar el-Abadi'den geldi.
Haşdi Şabi'nin kapatılması kararını desteklediğini belirten İbadi, Abdulmehdi'ye aynı kararlılığı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) silahlı gücü Peşmerge noktasında da göstermesi çağrısında bulundu.

HAŞDİ SABİ'YE 31 TEMMUZ'A
KADAR SÜRE TANINDI

Abdulmehdi, Pazartesi günü yayınladığı kararnamede, Haşdi Şabi güçlerine ülkedeki tüm bürolarını kapatması için 31 Temmuz'a kadar süre verdi.

Haber Ara