Dolar

32,4433

Euro

34,7635

Altın

2.440,99

Bist

9.915,62

Hariri: 2 gün içinde Lübnan'dayım

Suudi Arabistan'da görevinden istifasını açıkladıktan sonra krize yol açan Lübnan Başbakanı Saad Hariri, iki gün içinde ülkesine döneceğini duyurdu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-14 16:27:36

Hariri: 2 gün içinde Lübnan'dayım

Suudi arabistan'da görevinden istifasını açıkladıktan sonra krize yol açan Lübnan Başbakanı Saad Hariri, iki gün içinde ülkesine döneceğini Twitter hesabından duyurdu.

4 Kasım'da Suudi Arabistan'da istifasını açıklayan Hariri, Hizbullah ve İran'ı bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçlayarak Lübnan'da can güvenliğinin olmadığını belirtmişti. O günden bu yana ülkesine dönmeyen Hariri'nin istifası hâlâ kabul edilmedi.

LÜBNAN'IN ÇIKARLARI İÇİN İSTİFA ETTİM

Riyad ve danışmanları, Hariri'nin Suudi Arabistan'da ev hapsinde olduğu iddialarını reddediyor.

Saad Hariri, dün de ülkesine yakında döneceğini ve istifasının gereklerini yerine getireceğini söylemişti. Hariri, sahibi olduğu televizyon kanalına Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan verdiği özel röportajda, “Lübnan'ın çıkarları için istifa ettim. Kısa bir süre sonra Lübnan'a döneceğim ve istifamla ilgili anayasal gereklilikleri yerine getireceğim” demişti.

Hariri'ye yakın kaynaklar; İran'ın desteklediği koalisyon ortağı Hizbullah'a doğrudan karşı çıkmadığı için, Suudi Arabistan'ın Hariri'yi zorla istifa ettirdiğini söylüyor. Kaynaklara göre; Hariri, Lübnan'ın istikrarı için Hizbullah'la birlikte çalışması gerektiğini bir türlü Suudi Arabistan'a anlatamadı.

Lübnan, son dönemde Hizbullah'ın Yemen ve Suriye savaşındaki artan rolü nedeniyle İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı.

Hizbullah ve diğer Şii gruplar, İran yanlısı politikalara destek verirken, buna karşılık Başbakan Hariri ve diğer Sünni partiler ise Suudi Arabistan eksenli bir siyaseti öne çıkarıyordu.

Son olarak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, "İran'ın pozisyonunu dikkate almadan Lübnan'da belirleyici bir karar vermek mümkün değildir" sözlerine tepki gösteren Hariri, 24 Ekim'de yaptığı açıklamada, "Ruhani'nin konuşması kabul edilemez. Lübnan, vesayet kabul etmeyen ve onurunun ihlal edilmesini reddeden bağımsız bir Arap devletidir." ifadelerini kullanmıştı.

Haber Ara