Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Hangi ülke daha ırkçı?

İşte en hoşgörülü ve en hoşgörüsüz ülkeler...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-02 20:42:04

Hangi ülke daha ırkçı?

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Mepanews'in Amerika Bülteni'nden çevirdiği habere göre İsveçli iki ekonomist, ekonomik özgürlüğün insanları daha ırkçı mı yoksa daha hoşgörülü mü yaptığını belirlemek için bir araştırma yaptı.

Araştırmacılar bilim insanlarının bağlı olduğu, küresel tavır ve düşünce eğilimlerini ölçen İsveç merkezli World Values Survey adlı ağın arşivine başvurdu. Cevaplarını ise bu araştırma ağının dünyanın 80 ülkesinde insanlara sorduğu ‘Nasıl bir komşu istemezsiniz?' sorusuna verilen cevaplarda buldu.

Buna göre iki ekonomist, ‘başka ırk ve kökenden komşu istemeyenlerin' oranının yüksek olduğu ülkeleri ırkçı ülkeler, az olan ülkeleri ise ırksal hoşgörüye sahip ülkeler olarak nitelendirdi.

EN HOŞGÖRÜSÜZ ÜLKE

Verilere göre 80 ülke arasında Ürdün ve Hindistan'da ‘başka kökenden komşu istemeyen' oranı yüzde 40'ın üzerinde.

Yine Mısır, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerde her üç kişiden biri başka kökenden bir komşu istemediğini belirtiyor.

Türkiye de yaklaşık her dört kişiden birinin ırkçı kategoriye girdiği, ortalamanın üstünde ırkçı ülkeler arasında yer aldı.

Asya'nın Filipinler ve Endonezya gibi farklı etnik topluluklar barındıran ülkeleri de ırkçı ülkeler arasında yer alıyor.

Asya'da araştırmacıları en şaşırtan sonuç ise Güney Kore'den. Gelir ve eğitim düzeyi oldukça yüksek Güney Kore'de her üç kişiden birinin ‘başka kökenden komşu istememesi' ekonomistler için dikkat çekici bir sonuç oldu.

Sık sık iç çatışmalara sahne olan Pakistan'da ise ‘başka kökenden komşu istemiyorum' diyenlerin oranının sadece yüzde 6.5'ta kalması oldu.

Fransa ise yüzde 22.7 oranıyla Avrupa'nın en hoşgörüsüz ülkesi olarak dikkatleri çekiyor.

Fransa'dan sonra Avrupa'nın en ırksal hoşgörüsüz bölgesi ise birçok etnik çatışmaya sahne olmuş Balkanlar.

EN HOŞGÖRÜLÜ ÜLKELER

Dünyanın en hoşgörülü ülkeleri ise bazı Latin Amerika ülkeleri ile İngiltere, Avustralya, ABD, Kanada, Yeni Zelanda gibi Anglo-Sakson ülkeler. Latin Amerika'da en ırkçı ülke ise Venezuela. Bunun muhtemel nedeni ise ülkedeki gelir adaletsizliğinin ırksal hatlarla belirlenmesi.

Dominik Cumhuriyeti'ndeki ırksal hoşgörüsüzlüğün kaynağı ise Haitili göçmen problemi olarak gösterliyor.

Kaynak: Amerika Bülteni

 

Haber Ara