Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Hamaney'den Suudi Arabistan'a hac eleştirisi

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, geçen yılki Hac saldırısına ilişkin, Suudi Arabistan'a yönelik eleştirilerini yineledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-06 12:29:43

Hamaney'den Suudi Arabistan'a hac eleştirisi

Dünya Bülteni'nin aktardığı habere göre İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, geçen yıl gerçekleşen ve yüzlerce hacının yaşamını yitirdiği Hac saldırısına ilişkin, Suudi Arabistan'a yönelik eleştirilerini yineledi.

Hamaney, Müslümanlara mesaj verdiği konuşmasında, yıllık Hac programlarının Riyad'ın kontrolünden alma önerisinde bulundu. Hamaney'in resmi sitesinde yayımlanan ve İran medyasında da geniş yankı bulan mesajda mesajda şunlar kaydedildi:

"Suudi yetkililerin Allah'ın misafirleri olan hacılara karşı zalim tavırları yüzünden, İslam dünyası, mutlak suretle Hac'la ilgili 2 kutsal mekanımızın yönetimine ilişkin durup düşünmeli. Bu iki kutsal alan, bu yetkililerin sorumluluğuna bırakılmamaı, bunlar İslam dünyasını sarsan suçlara neden oluyor. İslam'ın vasisi yani muhafızı olan en saygıdeğer alanı Mekka ve Medine'de, Suudi Arabistan, Hac organizasyonunu riske atmış, İslam'ın şartlarından biri olan, parası yeten her Müslüman kimsenin hayatında en az bir kez gerçekleştirmesi emredilen Hac görevinin namına adeta leke sürmüştür. 1990'da yaşanan Hac felaketindeki en yüksek ölü sayısının da üzerine çıkan 2015'teki felakette, 769 hacının hayatını kaybetmesiyle Hac organizasyonunun prestiji sarsıldı."

HAC FELAKETİNDE ÇOK SAYIDA İRANLI BULUNUYORDU

İran, Suudi Arabistan'ın bölgesel bazda ana rakibi olarak, Hacc organizasyonundaki eksiklikler için Suudi Arabistan'ı suçlamıştı. İran'dan giden hacılar da oldukça yüksek sayıdaydı. Bir Suudi görevlinin konuya ilişkin araştırması henüz yayınlanmadı ancak yetkililer bazı hacıların, olayın yaşandığı dönemde, kalabalık kontrol noktalarını görmezden geldiğini ileri sürdü.

Haber Ara