Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Haçlılar Hz. Muhammed'in mezarını çalmaya çalıştılar

Portekizli bir amiral, 16. yüzyılda Medine’ye girerek Hazreti Muhammed’in kabrini Avrupa’ya kaçırmaya kalkışmıştı...

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-12 11:37:30

Haçlılar Hz. Muhammed'in mezarını çalmaya çalıştılar

Habertürk Yazarı Murat Bardakçı bugünkü köşesinde Haçlılar'dan bir komutanın Hz. Muhammed'in mezarını çalış Avrupa'ya götürmek için planlar yaptığını anlattı.

İşte yazının ilgili kısmı:

HZ MUHAMMED'İN MEZARINI KAÇIRMAK İSTEDİLER

Osmanlı Beyliği'nin yeni kurulmuş olduğu 14. asrın ilk yıllarında, İslâm'ın kutsal topraklarına merkezi Kahire olan ve Haçlılar'ı Ortadoğu'dan atan güçlü Memlük devleti hakimdi. Memlükler kuvvetli bir kara ordusuna sahip olmalarına rağmen, denizcilikte zayıf kalmışlardı.

Doğu'ya uzanan ticaret yollarını ellerine geçirmeye çalışan Portekizliler, Memlükler'in denizcilikteki bu zaafından istifade ederek Arabistan Yarımadası'nda stratejik mevkiler elde etmeyi başardılar. Portekizli komutan Alfonso d'Albuquerque, 1513'te daha da ileri giderek Hazreti Muhammed'in Medine'deki mezarını Hristiyan topraklarına kaçırmak gibi hain ve sinsi bir plân kurdu. d'Albuquerque'in gerekçesi, Memlükler'in Kudüs'teki kutsal yerleri ziyaret eden Hristiyanlar'dan vergi almalarıydı.

OLAY NASIL GELİŞTİ?

d'Albuquerque'in plânı, Muhammed Yakub Mughul'un doktora tezi olan ve 1974'te Prof. Halil İnalcık'ın sunuş yazısı ile yayınlanan “Kanuni Devri: Osmanlılar'ın Hint Okyanusu Politikası ve Osmanlı-Hint Müslümanları Münasebetleri. 1517-1538” isimli eserinde şöyle anlatılır:

“…Hindistan'daki Portekiz sömürgelerini muhafaza etmek ve kuvvetlendirmek için başka bölgeler işgal edilecek, denizlere hâkim olmak maksadıyla Hürmüz Boğazı elde tutulacak, Kızıldeniz'de hakimiyet kurmak amacıyla Aden'e girilecekti. Nil Nehri'ne yeni kanallar açılarak sulun yolu değiştirilecek, böylelikle Mısır'a büyük zararlar verilecek ama çok daha önemlisi, Hazreti Muhammed'in Medine'deki mezarı kaçırılıp bir Hıristiyan memlekete götürülecekti.

Portekizli komutan, plânını tatbik için 1513'te harekete geçti, birçok Müslüman toprağını işgal etti ve amacına ulaşmasına Osmanlılar engel oldular. Yavuz Sultan Selim'in başında bulunduğu Osmanlı ordusuyla Memlükler arasında 1516'nın 2 Ağustos günü Halep yakınlarındaki Mercidabık bölgesinde yaşanan savaş Osmanlı tarafının galibiyetiyle bitince Mısır ve Suriye Yavuz'un eline geçti, İslam'ın kutsal toprakları da kısa bir zaman sonra yine Osmanlılar'ın kontrolü altına girdi.

Bu gelişmeler, Hindistan'a uzanan ticaret yollarının önemli bir bölümünün Osmanlılar tarafından hakimiyet altına alınması demekti. Arabistan Yarımadası'ndaki Portekiz ilerlemesi de böylelikle durduruldu, Hindistan'dan Avrupa'ya yapılan mal akışı Türkiye üzerinden sürdürülür oldu ve Alfonso d'Albuquerque'in korkunç plânı da bir hayal olarak kaldı”.

 

Haber Ara