Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Güzelliklere yurt; Bayburt

İki adet ilçesi ve küçük yüzölçümüyle dikkati çeken Bayburt güzellikleriyle de göz dolduruyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-12 13:04:59

Güzelliklere yurt; Bayburt

Karadeniz Bölgesinde bulunan Bayburt, Nüfus olarak 2019 İstatistiklerine göre yaklaşık 79 bin olarak kayıtlara geçmiştir. İl merkezi hariç 2 adet ilçesi bulunmaktadır ve Ülkemizin önemli illerinden birisi...Gezilecek yerlere göz atmaya ne dersiniz....?

Baksı Müzesi: Gezi listenize eklemeniz gereken yerlerden sadece birisidir. 2010 yılında açılışı yapılmış olup içinde konuk evleri, atölye, sergi salonları ve kütüphane gibi şeyler bulunmakta. İlginizi çekeceğini düşündüğüm için listeye onunla başlamak istedim.

Bayburt Kalesi: Zigana ve kop dağlarından aşılarak ulaşılan Bayburt kalesi aynı zamanda Karadeniz'i Basra körfezine bağlayan ticaret yolu üzerinde bulunmaktadır . Bu yolu izleyen her seyyahın uğradığı kalenin adı , önemi , ihtişamı ve günlük yaşamıyla ilgili pek çok bilgi mevcuttur.

Bayburt Saat Kulesi: Kule yapımı 1923 yıllarına kadar uzanmakta. Cumhuriyetin ilanından sonra inşa hali bir yıl kadar sürmüştür. Kulenin uzunluğu 21 Metre olup Bayburt'un belirli bir çok kısmı tepeden görünmektedir.

Kop Şehitliği: Gerek yöre halkı tarafından gerekse Bayburt'u ziyaret edenler açısından oldukça ilgi ve ziyaretçi çeken bir yerdir. 1916 yılında Çoruh Havzasında Rus kuvvetlerine direnen ve şehit olan askerlerimizin anısına yapılmıştır. Yapım yılı 1963'tür.

Sırakayalar Şelaleleri: Eğer yolunuz Bayburt yakınlarına düşmüşse muhakkak bu güzel şelaleyi ziyaret etmeyi unutmayın. Yeşilin her rengine bürünen doğası ile görsel şölen sunan Bayburt'un bu şelalesine yerel halk genelde yaz aylarında suya girip serinlemekte.

Aydıntepe Yeraltı Şehri: Yaklaşık bir metre genişliğinde ve 2 ile 2,5 metre yüksekliğinde tonoz örtülü galeriler yer yer her iki yana genişlemektedir . (3 x 8 Metre ) Kareye yakın planlı odalar bu mekana açılmaktadır. Ayrıca gözetleme mekanlarının oluşturduğu havalandırma amaçlı konik biçimdeki deliklerin, galeri odalarını aydınlatmak için duvarlara delik açıldığı gözlenmektedir .

Dede Korkut Kümbeti: Bayburt'a 39 km mesafede yer alan Yıldırım (Masat ) köyünün hemen çıkışında bulunur. Halk arasında Ali Baba, Büyük Baba anlamında kullanılan ve bütün Türk dünyasının yakından tanıdığı Dede Korkuta ait olduğu söylenmektedir ve Türbenin hemen yanında birde çeşme vardır.

Korgan Köprüsü: Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Korgan Köprüsü Halk arasında “Meliğin Köprüsü” olarak anılmakta, merkeze bağlı Akşar beldesinde bulunmaktadır.

Bayburt Ulu Cami: Anadolu Selçuklu Sultanlarından II. Gıyaseddin Mesut (1282-1298) zamanında yaptırıldığı kabul edilen caminin pek çok onarımlar gördüğü bilinmektedir.

Çimağıl Mağarası: İl merkezine yaklaşık 35 km. uzaklıktaki Aşağı Çımağıl köyünün Taşındibi Mahallesinde yer alan mağaraya Taşındibi Mahallesi'nden sonra mağara girişine kadar araçla ulaşılabilmektedir. Ancak 884 m. uzunluğundaki bölümü incelenebilen Çımağıl Mağarası 11 bölümden oluşmakta ve tavan yüksekliği yer yer 30 metreyi bulmaktadır.

Bayburt'un en güzel mağara oluşumlarından biri olan Buz Mağarası, il merkezine yaklaşık 33 kilometre uzaklıkta bulunan Helva Köyü'nde yer alıyor.

Helva Köyü Buz Mağarası'nı gezmek, keşfetmek, buradaki sarkıt ve dikitlere şahit olmak farklı bir dünyada soluk aldığınızı hissettirecek. Buz Mağarası, yöre halkı tarafından soğuk hava deposu olarak kullanılmış zaman zaman.

Bayburt her ne kadar turizm açısından gelişmemiş olsa da sahip olduğu gezi alanlarıyla keşfedilmeye değer bir şehir… Çımağıl Mağarası'nın gizemi, Bayburt Kalesi'nin veBayburt Saat Kulesi'nin tarihi değeri ve daha birçok noktası gerçekten görülmeye değer kılıyor bu şehri.

Bayburt'un tarihi izlerine tanıklık ederken aynı zamanda farklı yaşam izlerine rastlayacağınız Aydıntepe Yeraltı Şehri, gezeceğiniz ilk noktalardan biri olabilir. Aydıntepe Yeraltı Şehri, şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunmakta… Bölgenin en eski yerleşim alanlarından biri olan yeraltı şehri esasında birkaç yıl önce keşfedilmiştir. Yeraltı şehrinde başlatılan kazılar sonucunda birçok tarihi değer de gün yüzüne çıkarılmış durumda. Tabii bu durum şehrin turizmini hareketlendirecek önemli bir adım olmuştur.

Halk arasında Meliğin olarak bilinen, tarihi kaynaklarda Korgan olarak geçen köprü, İpek Yolu'nun üzerinde bulunduğu için tarih boyunca önemli bir yere sahip olmuştur.

Bayburt- Akşar beldesinde yer alan Korgan Köprüsü'nün yapım tarihi kesin olarak bilinmese de 13. veya 14. yüzyılda Selçuklu döneminde yapıldığı tahmin edilmekte. Köprü uzunluğu 43,20 metre olup, genişliği 4 metreyi bulunuyor. Yapımı sırasında moloz taş ve ince yontulmuş sarı taş kullanılmıştır.

Haber Ara