Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Güney Kafkasya ve İran etkisi

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-26 08:13:08

Güney Kafkasya ve İran etkisi

Uzun zamandan beri İran'ın Kafkasya'daki adımlarına bakıyoruz. Bir kaç gün önce İran'dan çıkan "Kafkasya" tanımı da, bu adımlara yeniden göz atmayı tetikledi. İran diyor ki, "Kafkaslar; Rusya ile İran'ın konusudur ve buradaki tüm adımları, siyasi, kültürel ve ekonomik konuları İran ve Rusya belirleyecek."

Şimdiye değin, bu kadar açıktan İran rengi böyle bir beyanatla teyit edilmemişti! Evet, İran'ın Gürcistan Müslümanları üzerinde uzun zamandan beri etkisini biliyoruz. İran, kültür vasıtasıyla mezhep üzerinden dizayn edilen ciddi çalışmaların olduğu bir gerçekliktir. Diğer taraftan Ermenistan üzerinde İran'ın ekonomik etkisi, Ermenistan'ın ekonomik olarak nefes aldıranın da İran olduğu herkesçe malumdur. Azerbaycan'da tarihsel olarak, İran'ın dini mezhep üzerinden dizaynı ise giderek siyasi renk ile gözükmektedir.

Evet, İran kendine yönelik ciddi hamlelerin önünü kesmek için bir kaç odaktan kendince çemberini belirlemekte. Suriye ve Irak üzerindeki etki ve ilgi rengi ne ise, şu anda Kafkasya'daki rengi biraz farklı renkle aynıdır.

Tabii ki Amerika ve İngiltere'nin, bunun yanı sıra İsrail'in bu coğrafyadaki adımları ve attıkları temellerin de İran'ın böyle kendince cesur beyanatında etkisi vardır. Rusya ise, hem Ermenistan'a, hem de Azerbaycan üzerindeki eski etkisini daha da derinlere götürme niyetinde olduğunu gizlemiyor.

Ermenistan'da Paşinyan dönemi ile Rusya'ya bağlı isimlerin hapsinin başlaması, Moskova'nın ekonomik baskı yöntemini harekete geçirdi.

İran ve Rusya, Kafkasya'da varlık gösterişlerini siyasi renkle desteklerse, bu yeni ve daha kritik dönemin habercisi olarak yorumlanmalıdır.

Azerbaycan kritiktir ve bu nedenle, bu hattı doğru okumak ve tüm siyasi renkleri, bağlantıları, söylem ve eylemleri doğru analiz etmek şarttır.

Amerika bayraktarlığındaki Soros ve şemsiyesinin yeni ataklara gireceğini anlamak zor değildir! Demokratik ve  özgürlükçü ortam desteklenmezse, coğrafyanın kodları ile oynanacağı aşikardır. İran ve Rusya bu kadar dayatma ve ambargoların karşısında kendine yaklaşan ateşi söndürmek için yeni ateş ocaklarını oluşturacağı kesindir. Bu ocakların merkezlerinden birinin Kafkasya olacağını görmek için fazla araştırmaya gerek yoktur! İsrail'in hedefleri ve ABD'nin niyetleri ise, ateşi tetikleyen sebep olarak durmaktadır!

Haber Ara