Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Türkiye enerji mimarisindeki puanını korumayı sürdürdü

Türkiye enerji mimarisi alanında 2016'da bir önceki yıl elde ettiği puanını koruyarak 41'inci sırada yer aldı. ABD, Çin ve Rusya gibi enerji üretim ve tüketimi yüksek ülkeler enerji mimarisi sıralamasında ilk 10'a giremedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-14 14:38:55

Türkiye enerji mimarisindeki puanını korumayı sürdürdü

Türkiye enerji mimarisi alanında geçen yıl bir önceki yıl elde ettiği puanını (0,66) koruyarak 41'inci sırada yer aldı.

Dünya Ekonomik Forumu'nun "Küresel Enerji Mimarisi Performans Endeksi (EAPI)" raporundan yaptığı derlemeye göre, enerji mimarisi alanında 0,80 puanla İsviçre birinci, 0,79 puanla Norveç ikinci ve 0,78 puanla İsveç de üçüncü oldu.

Rapordaki sıralama, ülkelerin ekonomik büyüme ve kalkınma, çevresel sürdürülebilirlik, enerji erişimi ve güvenliği alanlarındaki gelişimlerine göre belirleniyor. Bu ana başlıklara etki eden 18 farklı değişkenin hesaplanmasıyla, 2016 yılına ait dünyada 127 ülkenin "Enerji Mimarisi Performans Endeksi" ortaya çıkarılıyor. Endekste kullanılan sıralama değerleri en düşük 0 ve en yüksek 1 olarak puanlandırılıyor.

Ülkelerin enerji sektöründe gerçekleştirdiği çalışmalar göz önünde bulundurularak hazırlanan rapora göre, Türkiye geçen yıl 0,66 puanla bir önceki yılki puanını koruyarak 41'inci sırada yer aldı.

Rapora göre, geçen yıl kasımda Paris Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle, dünya genelinde fosil temelli enerjiden temiz enerji ekonomisine dönüşüm ivme kazandı.

ABD, Çin ve Rusya ilk 10'a giremedi

Nüfus yoğunluğu daha az ve yüzölçümü daha küçük ülkeler büyük ülkelere göre listede daha ön sıralarda yer aldı. Raporda, bu ülkelerin enerji mimarisine yönelik uyum sürecini daha kolay gerçekleştirdiği kaydedildi.

ABD, Çin ve Rusya gibi enerji üretim ve tüketimi yüksek ülkeler enerji mimarisi sıralamasında ilk 10'a giremedi. ABD, listede 0,65 puanla 52'inci sırada yer alırken, Rusya, ABD ile toplamda aynı puana sahip olmasına rağmen çevresel sürdürülebilirlik puanının fazla olması nedeniyle 48'inci oldu. Çin ise listede 0,53 puanla, 95'inci sırada yer buldu.

Yenilenebilir enerji kullanımı artış gösterdi

Enerji piyasalarında son bir buçuk yılda gerçekleşen küresel makro-ekonomik değişimde petrol fiyatlarındaki düşüş ve yenilenebilir enerji kurulu gücündeki artış etkili oldu.

Güçlü ekonomiye sahip ülkelerin sürdürülebilir enerji politikalarına ağırlık vermeleri, temiz enerji kaynaklarının daha fazla sisteme dahil olmasını sağladı. Gelecek dönemde fosil kaynaklar yerine daha çok doğalgaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimin artacağı öngörülüyor.

SON VİDEO HABER

Uçakta olay çıkarıp, 'Türkiye'yi satın alırım' diye tehdit etti

Haber Ara