Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

MOSSAD'ın Türkiye'deki emekli polis şebekeleri

MİT ve Emniyet tarafından MOSSAD’a karşı düzenlenen Köstebek-2 operasyonu kapsamında tutuklanan eski Güngören Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Turhan Ayberk’in, MOSSAD ajanlarıyla olan ilişkisine dair ayrıntılar ortaya çıktı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-12 12:24:12

MOSSAD'ın Türkiye'deki emekli polis şebekeleri

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, İsrail gizli servisi MOSSAD'ın, Türkiye'deki emekli polis şebekelerini nasıl kullandığına ilişkin dikkat çeken detaylar yazdı.

Emniyetten ihraç edilen ve daha sonra emekli olup özel dedektiflik bürosu açan Hamza Turhan Ayberk, Sulh Ceza Hakimliği sorgusunda “Yaptığımız bu işlerin dedektiflik kapsamında olduğunu düşünüyorduk” dedi.

MOSSAD'IN EMEKLİ POLİS ŞEBEKELERİ

Ayrıca Ayberk'e, ödemeler için kripto para gönderildiği ortya çıktı.

Gazeteci İsmail Saymaz, Ayberk'in MOSSAD unsurlarıyla olan ilişkisine ait ayrıntıları paylaştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 8 Mart'ta İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderdiği yazıya göre… ‘Victoria' kod adlı MOSSAD unsuru 2019'da kendisini Global Investigative Services adlı şirketin çalışanı diye tanıtarak, Slovakya ve Güney Afrika'ya ait telefon hatlarından Ayberk'le temas kurdu.

Whatsapp, Telegram ve Skype'tan görüştüler. Tarih, Mayıs 2019

Viktoria, “Türkiye'deki bazı şahıslar hakkında araştırma yapıp yapmadığını ve ne tarz bilgiler elde edebildiklerini” sordu. Ayberk, adreslerini, telefonunu, kimlik ve pasaport numarasını, yurda giriş çıkış bilgilerini elde edebileceğini söyledi.

Victoria, e-posta ile göndermesini istedi. Ödemeler ilk aşamada banka üzerinden yapıldı. Ayberk'in hesabına Emil Slalov'a ait İsviçre hesabından 1484 Euro gönderildi.

Bitcoin'le para

Ayberk, Victoria ile görüşmek için Temmuz 2019'da Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gitti.

Seyahatin masrafları için 1030 Euro ödendi.

Ödemeler için Bitcoin'le para gönderilmesinde anlaştılar. Güvenli bir haberleşme için protonmail kullanmaya başladılar.

Victoria, Ayberk'i Eylül 2020'de ‘Robert' ve ‘Andrea' kod adlı ajanlarla tanıştırdı.

Ajanlarla Temmuz 2022'ye kadar görüştü. Ayberk'e İsrail dış politikası ve ulusal çıkarlarına tehdit olarak algıladıkları şahıs ve şirketler hakkında araştırma yapması talimatını verdiler.

Telefonundan AK Parti mitinginin emniyet krokisi çıktı

Ayberk'in telefonunun belgeler kısmında Atatürk Havaalanı'nda düzenlenen AK Parti mitinginin emniyet krokisi çıktı.

Kroki Ayberk'in emniyetten bilgi aldığını gösteriyor. Bir Suriyeli'ye ait pasaport bilgileri ve İsrail Başkonsolosluğu'nun önündeki eyleme ait görüntüler bulundu. Görsellerin MOSSAD'la paylaşıldığı öne sürülüyor.

“Yaptığımız işlerin dedektiflik kapsamında olduğunu düşünüyorduk”

Hamza Turhan Ayberk, İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği'ndeki ifadesinde, ajanlık iddialarını yalanlayarak, “Yaptığımız bu işlerin dedektiflik kapsamında olduğunu düşünüyorduk” dedi.

Yazışmalar, telefon görüşmeleri ve transferlerin kendi adına olduğunu ifade eden Ayberk, şunları söyledi:

“Aykırı bir şey olduğunu bilsem sahte hesap açar, başka şahıslar üzerinden yapardım. Aklımın ucundan geçirmedim, gizleme ihtiyacı duymadım. Aldığımız bilgilerin hepsi normal şahıslarla alakalı. Devletle ilgili bilgi, belge doküman ve fotoğraf yoktur.”

“Dedektiflik bürolarını istihbarat örgütleri kullanıyor”

Bir üst düzey emniyet yetkilisi, emekli olan ya da ihraç edilen polislerin özel dedektiflik bürolarında toplandığını ve istihbarat örgütlerinin onlardan yararlandığını ifade ediyor.

Emniyet yetkilisi şu bilgileri veriyor: “Emniyet'ten bir yılda bin kişi ihraç ediliyor. Bu çok ciddi bir rakam. Atılanlar takip ve tarassut biliyor. Yaptıkları iş büyük bir emek gerektirmiyor. Fotoğraf çekiyorsun, takip yapıyorsun, GPS takıyorsun ve para kazanıyorsun. Dedektiflik bürosu bu işin kılıfı. Bu açığı istihbarat örgütleri değerlendiriyor.”

Hamza Turhan Ayberk gibi özel dedektiflik hizmeti veren çok sayıda yapının takip altında olduğunu kaydeden Emniyet yetkilisi şöyle devam ediyor: “Dedektiflik büroları devletin kontrol etmesi ve refleks göstermesi gereken yapılar. Büyük bir risk.”

Haber Ara