Dolar

32,2794

Euro

34,7875

Altın

2.402,89

Bist

10.282,33

'KADES'te Kürtçe de olmalı'

İçişleri Bakanlığı’nın geliştirdiği KADES uygulamasında Kürtçe'ninde yer alması için Diyarbakır Barosu başvuruda bulundu.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-27 10:42:42

'KADES'te Kürtçe de olmalı'

Kadına ve çocuklara yönelik şiddetin hızlı bir şekilde kolluk güçlerine bildirilmesi ve engellemesi amacıyla Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) bünyesinde kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi'nde Kürtçeye de yer verilmesi için Diyarbakır Barosu İçişleri Bakanlığı'na başvuruda bulundu. 

Mezopotamya Ajansı haberine göre, başvuruda şu ifadelere yer verildi: "Türkiye'de yaşayan milyonlarca yurttaşın anadili Kürtçe olduğu gibi Kürtçe dışında başka bir dil bilmeyen pek çok yurttaş da bulunmaktadır. Kadına yönelik şiddetin spesifik olarak ekonomik, sosyal, ırki, dini ve dili parametrelerle ortaya çıkmadığı aşikardır. Maalesef yeryüzünde her kadın bu şiddetin potansiyel mağduru konumundadır. Bu nedenle kadına yönelmiş şiddetin önlenmesi, şiddete maruz kalmış kadınların korunması maksadıyla oluşturulmuş bir uygulamanın, ülkede var olan konuşulan diller çerçevesinde hizmet vermesi gerekmektedir. Bu durum dezavantajlı gruplar arasında yer alan kadın kullandığı dil nedeniyle başkaca bir mağduriyet yaşanmaması için oldukça elzemdir."

 Başvuruda, sıralanan nedenler ve re'sen göz önünde bulundurulacak nedenlerle KADES uygulamasında Kürtçenin de yer alması için ilgili işlemlerin yapılması talep edildi.

Haber Ara