Bakan Uraloğlu açıkladı: Engelli vatandaşlara demir yolu ve şehirlerarası ulaşımda büyük kolaylık
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 9,3 milyon engelli yolcunun demir yolunda ücretsiz seyahat ettiğini, 559 bin kişinin 2025'in ilk altı ayında hizmet aldığını açıkladı.

Oluşturma Tarihi: 2025-09-08 17:41:03

Güncelleme Tarihi: 2025-09-08 17:42:58

Türkiye, engelsiz ulaşımda dünya çapında model olmaya devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demir yolu, kara yolu, deniz ve hava ulaşımında engelli vatandaşlara sağlanan hizmetlerle milyonlarca kişinin hayatına dokunduklarını açıkladı.

Uraloğlu, Muğla Marmaris'te düzenlenen 14. Engelli ve Gazi Personel Eğitim Semineri'ne video konferansla katıldı. Bakan, Bakanlık bünyesinde 2 bin 317 engelli personelin görev yaptığını belirterek, engelliliğin değil engelleri kaldırmamanın kusur olduğunu vurguladı. Demir yolu ulaşımında yüzde 40 ve üzeri engel oranına sahip 9,3 milyon engelli yolcunun 2014-2024 yılları arasında ücretsiz seyahat ettiğini, 2025'in ilk altı ayında ise 559 bin 223 engelli yolcuya hizmet verdiklerini açıkladı. 2019'dan 2025'in ilk 6 ayına kadar 78 bin 154 yolcunun Turuncu Masa ile güvenli yolculuk yaptığını kaydetti.

Bakan, engelli ve gazi vatandaşların azim ve fedakarlığının toplum için ilham kaynağı olduğunu dile getirdi. Ulaşım ve haberleşmeden dijital hizmetlere kadar hayata geçirilen erişilebilirlik projeleriyle milyonlarca vatandaşın yaşamına dokunduklarını aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2002'den bu yana engelli vatandaşların toplumsal hayata katılımını kolaylaştıracak birçok adım atıldığını hatırlatan Uraloğlu, 2005'te Türkiye'nin ilk Engelliler Kanunu'nun çıkarıldığını, 2007'de Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin imzalandığını ve 2013'te resmi tanımlarda “engelli” ibaresine geçildiğini hatırlattı.

Uraloğlu, Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında 6 stratejik amaç, 14 hedef ve 33 eylemin belirlendiğini belirtti. Turuncu Masa uygulamasıyla engelli vatandaşların Yüksek Hızlı Tren garları ve bazı havalimanlarında güvenli şekilde yolculuk yaptığını kaydetti. İstanbul Havalimanı'nın bu alanda uluslararası ödüller kazandığını aktaran Uraloğlu, 38 havalimanının “Engelsiz Havalimanı Kuruluşu” unvanına, 40 havalimanının ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından Erişilebilirlik Belgesine sahip olduğunu vurguladı.

Kara yolunda 2024'te 1,8 milyon engelli vatandaşın şehirlerarası otobüslerde yüzde 40'a varan indirimlerden yararlandığını söyleyen Uraloğlu, Denizcilikte Engelsiz Denizler Projesi kapsamında yolcu gemilerinde rampalı giriş, asansör ve engelli tuvaletlerini zorunlu hale getirdiklerini ifade etti.

Bakan, Herkes İçin Hareketlilik Mobil Uygulaması ve 12 AR-GE projesiyle engelli vatandaşlara dijital çözümler sağladıklarını, 100 milyon lira destekle hayata geçirilen projeler arasında yapay zeka tabanlı trafik sinyalizasyon sistemleri ve gerçek zamanlı rehberlik çözümlerinin yer aldığını bildirdi.

Haberleşme alanında e-Devlet üzerinden Engelsiz Çağrı Merkezi'nin hayata geçirildiğini, PTT şubelerine engelli yardım butonları ve hissedilebilir yüzeylerin eklendiğini belirten Uraloğlu, 2024'te 467 bin engelli vatandaşın maaşlarının evlerine teslim edildiğini aktardı. Engelli vatandaşlara hava yollarında yüzde 20, internet hizmetlerinde yüzde 25 ve Pttcell'de özel tarifelerle indirimler sağlandığını belirten Uraloğlu, Türkiye Kart ile ulaşımda yeni imtiyazlar getirildiğini ifade etti. Bakan, hizmet politikalarının temelinde “önce insan” ilkesi bulunduğunu ve evrensel erişilebilirlik standartlarına odaklanmayı sürdüreceklerini kaydetti.

AA