Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Gözler şimdi Azez'e çevrildi

Suriye'nin kuzeyindeki son gelişmeler Ankara'nın yakın takibinde. En büyük endişe, Türkmen ve Arapların yerlerinden edilip, Kuzey Suriye'de bir Kürt hattının kurulması...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 11:14:42

Gözler şimdi Azez'e çevrildi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, önce MİT Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanı ile ayrı ayrı görüştü. Haftalık olağan görüşmeler, daha sonra 3'lü toplantıya dönüştü.

Ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ile Saray'da buluştu, bu görüşme sonrası 'Güvenlik Zirvesi' yapıldı.

Cumhurbaşkanı başkanlığındaki zirvenin ve haftalık olağan görüşmelerin ana gündemi Suriye'ydi. Saray'daki toplantıya Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve MİT Müsteşarı katıldı.

Toplantıda, sahadaki durum, istihbarat raporları üzerinden değerlendirildi.

PYD'NİN TEL ABYAD'I ALMASIYLA BİR ADIM DAHA ATILDI

Ankara'nın en büyük endişesi, Kuzey Suriye'de demografik yapının değiştirilip yani Türkmen ve Arapların yerlerinden edilip, Kuzey Suriye'de bir Kürt hattının kurulması. PYD'nin Tel Abyad'ı almasıyla bir adım daha atıldı. Afrin ve Kobani'nin birleştirilmesi yönünde önemli bir ilerleyiş sağlanmış oldu.

Ankara'nın şimdi gözünü çevirdiği yer Azez. Endişe, Tel Abyad'da yenilgiye uğrayan IŞİD'in Azez bölgesine saldırıya geçmesi. Azez, Kilis'in hemen karşısında, 15 km uzaklıkta, yoğunlukla Türkmenlerin yaşadığı bölge. Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolündeki yer IŞİD'in eline geçerse, en az 70 bin Suriyelinin Türkiye sınırına dayanabilir.

Bu göç dalgası Ankara'yı endişelendiriyor. Bir diğer endişe ise daha önce yaşanan tablonun tekrarlanması. Yani IŞİD'in saldırıya geçtiği yerleri koalisyon güçlerinin bombalaması ve boşalan alanları PYD'nin doldurması. Kuzey Suriye'de Azez ile oluşturulmaya çalışılan Kürt hattı için aşama kaydedilmesi.

Tüm bu tablo, güvenlik zirvesinde değerlendirildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçen pazartesi Bakanlar Kurulu'nda askere, sınır güvenliği konusunda yeni bir çalışma yapması talimatı vermişti. O çalışmanın hem haftalık olağan görüşmelerde, hem de güvenlik zirvesinde ele alındığı belirtiliyor.

Haber Ara