Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Global Arenada Ekspertiz Hizmetleri ve Geleceği

Sadece Türkiye değil, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde ikinci el araçlar toplumun her kesimi tarafından tercih edilmektedir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-02 18:19:50

Global Arenada Ekspertiz Hizmetleri ve Geleceği

Sadece finansal sebeplerden değil aynı zamanda nadir bulunan araçlar ya da üretimi durdurulmuş otomobilleri elde edebilmek için de ikinci ele rağbet çok.
COVID-19 sebebiyle yavaşlayan araç üretimleri global arenada her ülkede araç satışlarını etkilerken, ikinci el için rağbet her geçen gün tüm dünyada artıyor.
Türkiye'de de gelişmekte ve inovatif anlamda ilerlemekte olan ekspertiz sektörünün vizyonu tüm dünyada aynı: Sıfır araç tecrübesine en yakın ikinci el tecrübesini sunabilmek. Bu noktada atlanmaması gereken diğer bir nokta ise sıfır alınan araçların da ekspertize ihtiyaçları olması. Özellikle yaşanan araç kıtlığı, lojistik sektöründeki dalgalanmalar araçların taşınma veya showroom sergilenmesi aşamalarında görünür ya da görünmez hasarlar almalarına sebep olabiliyor. Kimi zaman bayilerin dahi haberi olmayan altyapı hasarları araç satıldığında ortaya çıkabilmekte.
Amerika'da Kayıtlar Önemli
Amerika Birleşik Devletleri, yerleşik teknoloji altyapısını kullanarak çoğu ülke gibi araçları ve geçmişlerini kayıt altına almakta. Aynı zamanda ekspertiz görevlileri saptadıkları hasarları bu sisteme girerek araçların geçmişinin oluşmasında fayda sağlıyorlar. Gizli hasarların belirlenmesi konusunda yüksek özen gösterilirken, sıfır araç satan galeriler dahi yer yer bu hizmetlerden yararlanmakta ve merkezi sisteme araçlarını kaydettirmektedirler. Büyük ikinci el satış galerileri ise kendi yaptıkları ekspertize ek olarak araçların geçmişine dair el değiştirme, servis ve diğer ekspertiz raporlarını da araç satışında sunmaktadırlar. 250 dolara kadar çıkabilen ekspertiz hizmetlerinde araçların şase, motor ve çeşitli parçalarının üretim seri numaraları da karşılaştırılmakta ve odometre bilgileriyle beraber sisteme kayıt edilmektedir. Lüks araçların ekspertiz hizmetleri ise bu vizyon çerçevesinde daha yüksek ücretlendirilebilmektedir.
Avrupa'da Fiyatlar El Yakabiliyor
Özellikle Avrupa kıtasında ekspertiz hizmetleri teknolojiyle daha iç içe. Mobil ekspertiz hatta uzaktan bağlantıyla ön ekspertizi dahi gerçekleştirilebilen araçlar için satıcılar 143 Noktaya kadar ekspertiz hizmetleri alabiliyorlar. Firmalar aynı zamanda fiyatlarına satış sonrası hizmeti de dahil edebiliyor hatta üyelik sistemleri dahi geliştirebiliyorlar. Aynı firmalardan araç alımında danışmanlık hizmeti de alınabiliyorken, yol testleri raporları, incelenen parçaların fotoğrafları gibi önemli veriler de e-posta ile iletilebiliyor. Örneğin İngiltere'de 250 Pound ve üzerine çıkabilen ücretler ise ülkenin şartlarına göre dahi yüksek karşılanabiliyor.
Araç Modelini Tanımak Önemli
Her ne kadar teknoloji ve merkezi sistemler hem alıcı hem satıcı hem de ekspertizlerin işini kolaylaştırsa da en önemli olan faktör de her araç model ve markasının sık arıza verebilen, kronik problemlerini bilmek, araçların lastik aşınmasından dahi çıkarımlar yapılabileceği akılda tutularak özellikle mekanik anlamda kontrol yapacak kişilerin yetkinliğini belirlemek olarak karşımıza çıkıyor.
Seçilecek firmanın geçmişindeki araç çeşitliliği ve tecrübeleri global arenada da dikkate alınan ilk metrikler olarak görülüyor. Satış işlemini gerçekleştirecek kişilerin, firmaların yorumlarına internet ortamından ulaşabiliyor olmaları ve iletişime geçebiliyor olmaları da önem taşımakta.
Hazırlayan: Vizyon Garage Oto Ekspertiz

Haber Ara