Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Konya'da mistik atmosfer

Medeniyetlere ev sahipliği yaparak bir nevi kültürel geçişte rol oynayan Konya dini, kültürel ve sosyal yönüyle de iç ve dış turizmde başat role sahip.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-18 11:04:48

Konya'da mistik atmosfer

Konya'yı kısa süre içerisinde gezebilmeniz mümkün değil. Ayrı birkaç gün ayırmanız gerekiyor. Medeniyetlere kucak açarak bünyesinde önemli şahsiyetlerin barınmasına vesiyle olan bu kentte ziyaretçileri birbirinden değerli mekanlar bekliyor....İşte bunlardan bazıları...

Mevlana Müzesi
Tüm dünyayı etkileyen felsefesi nedeniyle Mevlana Celaleddin Rumi'nin Türk ve İslam kültüründeki yeri oldukça büyük… Bu sebeple günümüze kadar korunarak gelmiş ve müzeye çevrilmiş olan Mevlevi Dergahı, artık en çok ziyaret edilen müzelerden biri.

1926'dan bu yana aktif olan müzede en çok ilgiyi Mevlana Celaleddin Rumi'nin türbesi, Kubbe-i Harda yani Yeşil Kubbe çekiyor. Mevlana Türbesi ve Müzesi her gün ziyaretçilerini ücretsiz olarak ağırlıyor.

Karatay Medresesi – Çini Eserler Müzesi
Anadolu Selçuklu zamanında yaptırılan Karatay Medresesi, devrine ait çini ve taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri. Özellikle medresenin giriş kapısı oldukça görkemli bir taş işçiliği örneği oluşturuyor.

Emir Celaleddin Karatay tarafından 1251 senesinde yaptırılan medrese, 1955 yılından beri Karatay Müzesi, diğer adıyla Çini Eserler Müzesi olarak ziyaret ediliyor. Selçuklulardan sonra Osmanlılar tarafından da kullanılan medresede, bu dönemlere ait çini eserler sergileniyor.

Konya Arkeoloji Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin ardından Türkiye'nin en eski ikinci arkeoloji müzesi olarak Konya Arkeoloji Müzesi, ilk olarak 1901 yılında ziyaret açıldı. 1927'de Mevlana Müzesi'ne ve 1953'te İplikçi Camii'ne taşınan eserler, 1962 yılında bugünkü müze binasına taşındı.

Konya Arkeoloji Müzesi'nde Neolitik Çağ eserleri, Eski Tunç ve Orta Tunç (Asur Ticaret Kolonileri) çağlarına ait eserler, Demir Çağı eserleri, Klasik ve Helenistik devirlerine ait eserler, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler sergileniyor.

Konya Etnografya Müzesi
Konya'nın Meram ilçesinde bulunan Konya Etnografya Müzesi binası ilk olarak eğitim amacı ile inşa edildi. 1975 senesinde müze olarak ziyarete açılmış olan üç katlı binada Konya kültürüne ait pek çok etnografik eser görülebiliyor.

Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait halı ve kilim örnekleri, geleneksel Türk el sanatları, süs eşyaları, gelinlik ve bindallı gibi yöresel kıyafetlerden örnekler, kahve değirmeni ve hamam tasları gibi gündelik yaşama ait eşyalar Konya Etnografya Müzesi'nde görebilecekleriniz arasında yer alıyor.

Konya Bilim Merkezi
TÜBİTAK desteği ile kurulan Konya Bilim Merkezi; tematik sergileri, açık hava sergileri, gözlem ve seyir kulesi, gezegen evi (planetaryum), konferans salonları, laboratuvarları ve kütüphanesi ile her yaştan insana bilimi sevdirmeyi amaçlıyor.

Ön açılışı 2014'te yapılmış olan Konya Bilim Merkezi, rüzgar enerji santrali ve güneş panelleri ile Türkiye'de inşa edilmiş önemli bir yeşil bina örneği olarak karşımıza çıkıyor. Bu merkez bilimi ve teknolojiyi toplumun her kesimi için anlaşılır ve ulaşılır bir konuma getirmeyi hedefliyor.

Konya Atatürk Evi Müzesi
Atatürk'ün Konya'ya geldiğinde kaldığı ev olan iki katlı tarihi bina 1928 yılında Konyalıların Mustafa Kemal Atatürk'e bir teşekkürü olarak kendisi adına tescil edildi. 1940 – 1963 yılları arasında Vali Konağı olarak kullanılan bina, onarıldı ve 17 Aralık 1964 tarihinde Atatürk Evi ve Kültür Müzesi olarak ziyarete açıldı.

1982 yılında tekrar restore edilen Atatürk Müzesi'nde Kurtuluş Savaşı dönemine, Atatürk'ün Konya ziyaretlerine ve Konyalılara ait belge ve fotoğrafları görebilirsiniz.

 Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi
Konya'nın Meram ilçesinde bulunan Sırçalı Medrese, 1242 yılında kuruldu. Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında aktif olarak kullanılmış olan medrese binası, zaman içinde çeşitli restorasyonlar geçirerek günümüzdeki halini aldı ve 1960 yılında ziyarete açıldı.

Müzede Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait mezar taşları ve diğer taş eserler sergileniyor. Sırçalı Medrese'nin çinileri de sanat yönünden oldukça önemli bir yere sahip.

 İnce Minareli Medrese – Taş ve Ahşap Eserler Müzesi
Konya'nın Selçuklu ilçesinde bulunan İnce Minareli Medrese, 1254 senesinde Vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından yaptırıldı. Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus zamanında yaptırılan medresenin mimarı Keluk bin Abdullah'tır.

19. yüzyılın sonlarına kadar faaliyetine devam etmiş olan İnce Minareli Medrese, bu yıllardan sonra çeşitli onarımlar geçirmiş ve sonunda 1956 senesinde Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak tekrar hayata dönmüş. Selçuklu ve Karamanoğlu devirlerine ait çeşitli ahşap, taş ve mermer oymaların sergilendiği müzede, Selçukluların sembollerinden çift başlı kartal figürünün en güzel örneklerini görebilirsiniz.
Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi ve Kütüphanesi
1913 yılında müze eserlerini ve kütüphanesini zenginleştirmeye başlayan Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu, 1973 yılında bu özel birikimini Konya Belediyesi'ne bıraktı. 2 Şubat 1984 tarihinde de müze kurucusunun adı ile ziyarete açıldı.

Müzede avlu, Konya evi, kütüphane, Anadolu medeniyetleri, etnografya, arşiv, hat salonu ve tabiat tarihi bölümleri gezilebiliyor.

Konya Ereğli Müzesi
1968 senesinde ziyarete açılan ve 1980'de onarılan Ereğli Müzesi'nde, bu çevrede yapılan kazılarda ortaya çıkan eserler sergileniyor.

Neolitik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar olan eserlerin görülebildiği müze, küçük ölçekli bir müze olarak karşımıza çıkıyor.

Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Konya'nın Akşehir ilçesinde ziyaretçilerini ağırlayan Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Rüştü Bey Konağı'nın 1989 senesinde kamulaştırılması ve 1992 senesinde onarılması ile ziyarete açıldı.

Müzede Akşehir'de görülen karma kültürü anlatan etnografik eserler sergileniyor. 13. yüzyıla ait ahşap işçiliği örneğini görebileceğiniz Seyyid Mahmud Hayrani Türbe kapısı ve Şeyh Eyüb Türbesi'ne ait sanduka da müzenin orta salonunda teşhir ediliyor.

İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi
Konya Şehitlik Müzesi olarak da bilinen İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, Konya'nın Karatay ilçesinde yer alıyor.

Konya'dan şehit düşen askerlerin isimlerinin ölümsüzleştirildiği müzede, yeni nesillere tarihi anlatmak amacıyla yerleştirilmiş maket ve figürler sergileniyor. Bu eserler ile Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, savaş sırasında Konya'da hayat, savaş sonrası Konya'da hayat anlatılıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara