Dolar

32,3448

Euro

35,1194

Altın

2.309,79

Bist

9.079,97

Ankara namaz vakitleri (6 Aralık 2021 Pazartesi ile 5 Ocak 2022 Çarşamba)

Ankara namaz vakitleri nelerdir? Ankara’da sabah namazı ne zaman kılınmaktadır? Ankara’da öğle namazı ne zaman kılınmaktadır? Ankara’da ikindi namazı ne zaman kılınmaktadır? Ankara’da akşam namazı ne zaman kılınmaktadır? Ankara’da yatsı namazı ne zaman kılınmaktadır?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-12-06 21:44:42

Ankara namaz vakitleri (6 Aralık 2021 Pazartesi ile 5 Ocak 2022 Çarşamba)

Namaz, islam dinin temel ibadetlerinden biri sayılmaktadır. Müslümanların en hassas olduğu ibadetlerden biri olan namaz, düzenli olarak birçok müslüman tarafından eda edilmektedir. Allah tarafından müslümanlara farz olarak koşulan namaz ibadeti, Allah'a yakın olmanın bir yolu olarak görülmektedir. Bir gün içerisinde sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olarak bölünen namaz ibadeti, şehirden şehire farklı vakitlerde kılınabilmektedir. Bu sebeple namaz ibadetini eda eden müslümanlar kendi şehirlerinde namaz vakitlerinin ne zaman olduğunu öğrenmek istemektedirler. Namaz vakitleri merak edilen illerden biri de Ankara'dır. Ankara'da yaşayan vatandaşlar, vakit namazlarının ne zaman çıkacağını internet üzerinden araştırmaktadır. İşte tüm detayları ile Ankara namaz vakitleri…

Müslümanlar ibadet noktasında oldukça hassastırlar. Özellikle günde beş defa olmak üzere eda edilen namaz ibadetine ayrı bir özen gösterilir. Vakti çıkan her namaz, müslümanlar tarafından ifa edilir. Şehirden şehire ve değişiklik gösteren namaz vakitleri, dünyanın konumuna göre şekillenmektedir. Bu sebeple müslümanlar yaşadıkları yerin namaz vakitlerinin ne olduğunu öğrenmek istemektedirler. İnternet üzerinden sıklıkla araştırma yapılan illerin başında Ankara gelmektedir.

Bu noktada Diyanet tarafından açıklanan namaz saatlerine bakan vatandaşlar Ankara iline ait namaz vakitlerini öğrenebilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı web sitesinden veyahut özel olarak namaz vakitleri için hazırlanan uygulama vasıtasıyla vatandaşlar bu işlemi kolaylıkla yapabilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan namaz vakitlerine göre Ankara için 6 Aralık 2021 Pazartesi ile 5 Ocak 2022 Çarşamba arasında namaz vakitleri şöyle olacaktır;

Screen Shot 2021-12-06 at 21.46.32

Screen Shot 2021-12-06 at 21.46.41

Namaz kaç rekattır?

1. Sabah Namazı 2 rekat sünnet, 2 rekat farz

2. Öğle Namazı 4 rekat sünnet 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet

3. İkindi Namazı 4 Rekat sünnet, 4 rekat farz

4. Akşam Namazı 3 rekat farz, 2 rekat sünnet

5. Yatsı Namazı 4 rekat sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet (3 rekat vitr vacip)

Kaç tür namaz çeşidi vardır?

1. Farz Namazlar

2. Vacip Namazlar

3. Nafile Namazlar

Abdest nasıl alınır?

Dinde oldukça büyük bir yere sahip olan abdest alma hali Kuran-ı Kerim'in de pek çok yerinde belirtilmektedir. Bu sebep yüzünden de bir hayli dikkat edilmesi gereken bir temizlik türü olan abdestin doğru sıralamayla gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Doğru sıralama yapıldıktan sonra herhangi bir durum pek de önemli değildir. Üstelik abdestin şart ve farzları tesettürde olduğu gibi cinsiyete göre değişen bir durum değildir.

Yapılan her aktivitede olduğu gibi abdestte de ilk adım niyet etmektir. Bu noktada alınan abdestin Allah rızası için alındığını niyette de belirtmek gerekmektedir. Niyet edildikten sonra eller usulünce üç kere yıkanmalıdır. Sağ elle ağıza üç defa su alındıktan sonra bu defa buruna üç defa su çalınmalıdır. Burunu da temizledikten sonra yüzün yine üç defa yıkanması gerekmektedir. Yüz yıkama işlemi tamamlandıktan kolların dirseklere kadar yıkanması gerekmektedir. Öncelikle sağ kol dirseklere kadar üç defa yıkanır daha sonrasında aynı şekilde sol kol dirseklere kadar üç defa yıkanmalıdır. Kollar da yıkandıktan sonra abdestin farzlarından bir diğeri olan başın meshi işlemi gerçekleşmelidir. Başın dörtte birinin sağ el ile mesh edilmesi gerekmektedir. Başı mesh ettikten sonra kulakların temizlenmesi daha sonrasında da ensenin mesh edilmesi gerekmektedir. Son adım olarak ise, ayakların yıkanması gerekmektedir. Öncelikle sağ ayağı sol elle temizledikten sonra, sol ayağın sağ elle çapraz bir şekilde temizlenmesi yeterlidir.

Abdesti bozan durumlar nelerdir?

Abdestin sağlam olması adına her vakitte tazelenmesi sıklıkla önerilen bir durum arasındadır. Abdesti bozan durumlar genel olarak, vücuttan çıkan maddelerle alakalıdır. Örneğin idrar, gaz, dışkı gibi boşaltım durumlarında abdestin olağan bir şekilde bozulacağı söylenmektedir. Bunun yanında ağız dolusu kusma durumu tıpkı oruçta olduğu gibi, yani orucu bozacağı gibi abdesti de bozmaktadır. Abdesti bozan bir diğer durum ise, deri üzerinde var olan herhangi bir yaranın gözle görünür bir biçimde kanaması veya irin akıtması durumunda gerçekleşmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken durum, kanın veya akan irinin nokta büyüklüğünü aşıp aşmadığı veya dağılıp dağılmadığı yönündedir. Abdesti bozan önemli noktalardan bir diğeri de uyku veya uyuklama halidir. Bunun sebebi ise kişinin uyurken veya uyku halindeyken bilincinin pek de açık olmaması sebebiyle abdest bozacak yukarıdaki durumlardan birinin gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi sebepleridir.

Abdestin farzları nelerdir (Hanefi mezhebi)?

1- Yüzü yıkamak

2- Elleri dirseklerle beraber yıkamak

3- Başın dörtte birini mesh etmek

4- Ayakları topuklarla beraber bir kere yıkamak.

Namazlar'da her rekatta hangi sure okunur?

Fatiha Suresi Kur'an-ı Kerim'de yer alan surelerden biridir. Bunun yanı sıra namazlarda her rekatta okunan suredir. Kur'an-ı Kerim'de yer alan ilk sure olan Fatiha, birçok kişi tarafından ezbere bilinmektedir. Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (sav) henüz Mekke de iken inen Fatiha suresi, başlangıç anlamına gelen Fatiha ile anılmaktadır.

Toplamda 7 ayetten oluşan Fatiha suresi, halk arasında Elhamd veyahut Elham olarak da bilinir. Peygamber Efendimiz henüz Mekke'de iken inen Fatiha suresi, Kur'an-ı Kerim'de ilk sırada yer almaktadır. Başlangıç anlamına gelen Fatiha, iniş bakımından ise 5.suredir.

Fatiha suresinin Türkçe okunuşu

Bismillahirrahmanirrahim

Elhamdulillâhi rabbil'alemin

Errahmânir'rahim

Mâliki yevmiddin

İyyâke na'budu Ve iyyâke neste'în

İhdinessirâtal mustakîm

Sirâtallezine en'amte aleyhim

Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn

Fatiha Suresinin meali nedir (Diyanet)?

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

Hamd, Alemlerin Rabbi

Rahman, Rahim

Hesap ve ceza gününün maliki Allah'a mahsustur.

Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.

Bizi doğru yola,

Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazaba uğrayanlarınkine ve sapkınlarınkine değil.

Fatiha suresinde hangi konulara değinilmiştir?

Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (as) henüz Mekke'de iken indirilen Fatiha suresi temel olarak övgü ve yüceltilmenin alemlerin yaratıcısı ve ceza ile hesap günlerinin tek sahibi Allah'a olması gerektiğini vurgular.

Fatiha suresinin künyesi

Toplamda 7 ayetten oluşur

Kur'an-ı Kerim'de 1.sırada yer alır.

İlk cüzde yer alır.

Müdessir suresinden sonra Mekke'de nazil olmuştur.

Es Salat ismiyle de bilinir.

29 kelime, 139 harften müteşekkildir.

Fatiha suresinin faziletleri nelerdir?

Kur'an-ı Kerim'de yer alan her ayet ve surenin olduğu gibi Fatiha suresinin de çeşitli faziletleri vardır. Bu faziletler şöyledir;

Başarılı olmak

Yardım görmek

Şefkat sahibi olmak

Düşmana karşı üstünlük sağlamak

Kötülüklerden korumak

Mevki sahibi olmak

Mülk edinmek

Besmele nedir? Besmele'nin faziletleri nelerdir?

Kur'anı Kerim'de Tevbe suresi hariç tüm sureler başlamadan önce kullanılan Besmele'nin anlamı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Günlük yaşantımızda birişe başlamadan önce ve yahut dua etmeden öncede besmele çekilir. Besmele veyahut daha uzun hali ile Bismillahirrahmanirrahim Arapça bir kelimedir ve kelime anlamı olarak “Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla” anlamına gelmektedir. Allah'ın isimleri arasında yer alan Rahman ve Rahim, esirgeyen ve bağışlayan anlamlarına gelmektedir.

Peygamberimiz tarafından birçok hadiste besmele çekmenin fazileti bildirilmiştir. Bir hadiste Peygamber Efendimiz “Kim kıyamet günü Allah'ın kendisini zebanilerden kurtarmasını istiyorsa, o kişi besmele çeksin” buyurmuştur.

Neml ve Fatiha surelerinde de geçen Besmele, İslam dininde oldukça önemli bir konuma sahiptir. Hayatımızın her alanında Allah'ın ismini anmamız bildirilmiştir. En'am suresinde yer alan “Kur'ân'da Allah'ın adı anılmadan kesilen hayvanların etlerinin yenmeyeceği” ayeti ile Besmele'nin önemi vurgulanmıştır.

Haber Ara