Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Gemilerle 'Tarihe yelken açmak'

Osmanlı ordusunun ilk gemisi Van gölünde , 16. yüzyılda Osmanlı ordusunun Doğu seferi sırasında sanatkar asker olan, sonralarda adını yaptığı eserlerle duyuracak olan Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Müslümanlar ise Hz. Peygamber devrinden kısa bir süre sonra donanma kurarak denizlere açıldılar

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-16 14:31:05

Gemilerle 'Tarihe yelken açmak'

İlk olarak MÖ 4000 yıllarında Eski Mısırlıların uzun kamışlı tekneler yapması gemilerin bilinen en eski örneğini oluşturmuştur. Daha sonraları ağaçtan yapılmış kaburgalar üzerine deriler (postlar) sarılarak veya çeşitli ağaç lifleri ile kapatılarak îmâl edilmiştir. Teknelerde hareket vâsıtası olarak kürekler kullanılmıştır. Önceleri tek olarak kullanılan kürekler, sonraları iki veya çok sayıda olmak üzere arttırılmıştır. Kürekler, rüzgârın itici güç olarak kullanılmaya başlamasından sonra da uzun zaman önemini korumuştur.

Fenikeliler ve Akdeniz

Fenikelilerin tarih sahnesinden silinmesinden sonra Fenikelilerle çok yoğun ticaret ilişkisi içerisinde olan Yunan medeniyeti doğmuştur. Ardından devamı olarak söz edebileceğimiz Roma imparatorluğu ve Bizans doğmuştur. Bu uygarlıklar yaklaşık 2000 yıl boyunca Akdeniz kıyılarına hüküm sürmüşlerdir ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte onlarda gemilerini ve denizciliklerini geliştirmişlerdir.

Viking dönemi

Milattan sonra tarih sahnesinde yerini alan İskandinavlar da ( Viking ) denizciliği etkili bir şekilde kullanmışlardır. Onlar gemilerini küreklerle ve gemilerinin üzerlerine taktıkları kare şeklinde yelkenlerle ilerletiyorlardı. İngiltere, Sicilya ve İrlanda ya bu gemilerle gidip fethetmiş ve imparatorluklar kurmuşlardır.

Osmanlı dönemi

Osmanlı ordusunun ilk gemisi Van gölünde , 16. yüzyılda Osmanlı ordusunun Doğu seferi sırasında sanatkar asker olan, sonralarda adını yaptığı eserlerle duyuracak olan Mimar Sinan tarafından yapılmıştır.
Van Gölü'nde yüzen ilk Türk gemisi XVI. asırda Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Büyük sanatkâr o zaman Yeniçeri Ocağı'nda dülgerlikteki hünerleriyle tanınmış basit bir neferdi. 1577 Osmanlı döneminde Van Gölündeki iskeleden Erciş, Ahlat ve Adilcevaz'a gemiler işlemekteydi. Kanuni Sultan Süleyman'ın İkinci İran Seferinde, Lütfi Paşa'nın delaletiyle Van Gölü'nde yapılacak gemilerin inşası Mimar Sinan'a havale olunarak üç kadırga yapılmıştır.

Müslümanlar ne zaman bindi?

İlk müslümanlar denizcilik (milâha, bahriye) geleneklerini, Kızıldeniz'e ve Basra körfezine yelken açtıkları bilinen Câhiliye Araplar'ından tevârüs etmişlerdir. Hz. Peygamber devrinde müslümanlar ilk defa muhtemelen Habeşistan'a hicret ederken gemiye bindiler (615). Ticaret için Suriye şehirlerine giden Mekkeli müşrikler de müslümanların Medine civarında kervan yollarını kesmeleri sebebiyle daha uzun olmasına rağmen deniz yolunu tercih etmek zorunda kalıyorlardı

İlk sefer HZ. Ömer zamanında

Müslümanlar, Hz. Peygamber devrinden kısa bir süre sonra donanma kurarak denizlere açıldılar; ilk deniz akınları Hz. Ömer zamanında hıristiyan Habeşler'e karşı yapıldı

Haber Ara