Dolar

32,2167

Euro

34,7684

Altın

2.457,61

Bist

10.333,63

Geliştirdikleri tohumla tarıma katkıda bulunuyorlar

1926 yılından bu yana yapılan Ar-ge çalışmalarıyla Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü geliştirdikleri farklı türdeki mısır ve buğdaylarla Türk tarımına katkıda bulunuyorlar.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-29 13:14:45

Geliştirdikleri tohumla tarıma katkıda bulunuyorlar

Sakarya Arifiye'de faaliyet gösteren Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü, Türkiye'nin mısır konusunda koordinatör enstitüsü konumunda bulunuyor.

Enstitüye ait arazilerde geliştirilen özel hatlardaki ıslah işlemleriyle üretilen buğday ve mısır tohumları, tescillendikten sonra ihaleyle özel tohum firmalarına satılıyor.

Kurulduğu günden beri 64'ün üzerinde çeşit geliştirildi

Enstitü Müdürü Yavuz Ağı, enstitünün, Cumhuriyetin ilk kurumlarından biri olduğunu ve 1926'da faaliyete geçtiğini söyledi.

Enstitünün kurulduğu zamandan bu yana Türk tarımına hizmet verdiğini belirten Ağı, şöyle konuştu:

"Kurum kurulduğu günden itibaren 64'ün üzerinde çeşit geliştirdi, kurumun Türk tarımına ciddi katkıları olmuştur. Buğdayın 37, mısırın 54 kilolarda olduğu durumlardan bugünlere geldik. Bugün Türkiye ortalaması mısırda 1 ton, buğdayda da 275 kilo civarında."

Ağı, kurumun, mısırda Türkiye'de Ar-Ge koordinatörlüğünü yaptığını ve mısırda çalışma sahalarının oldukça iyi olduğunu vurguladı.

ISLAH ÇALIŞMALARINA YAPILAN KATKI

Enstitüde buğday alanında görevli Ziraat Mühendisi Lütfü Demir, buğday ıslahının kurumda 1960'lı yıllardan beri yapıldığını söyledi.

Özellikle ekmeklik buğday üzerine çalıştıklarını vurgulayan Demir, şunları anlattı:

"Ekmeklik buğday ıslahındaki hedeflerimiz yüksek verimli, kaliteli ve hastalıklara dayanıklı yeni çeşitlerin geliştirilmesi. Çalışmalarımızda ilk önce ıslahtaki hedeflerimizi belirliyoruz. Farklı buğday çeşitlerini belirleyip, bu çeşitleri kendi aralarında melezleyerek istediğimiz özelliklere sahip çeşitleri geliştirme çalışmalarını yapıyoruz."

 

 

 

Haber Ara