Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Gaziantep'te 'yuvalama' telaşı

Gaziantep'te 'yuvalama' telaşı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-12 11:37:34

Gaziantep'te 'yuvalama' telaşı
Gaziantep'e özgü Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmez tatlarından "yuvalama" hazırlıkları devam ediyor.

Pirinç unundan yoğrulan hamurun nohut büyüklüğünde yuvarlanmasıyla hazırlanan yuvalama, et, yoğurt, pirinç unu ve nohut kullanılarak yapılıyor.

Yuvalama yapımına başlanmasıyla Gaziantep'te yoğurt bulmak da zorlaşıyor. Kentteki yoğurt üretimi, artan ihtiyacı karşılamadığı için komşu iller Adıyaman, Kahramanmaraş, Kilis ve Şanlıurfa'dan da yoğurt getiriliyor.

Genellikle komşuların dayanışmasıyla hazırlanan yuvalama, son yıllarda makineler aracılığıyla ya da ücret karşılığında yöresel yemek sunan lokantalar tarafından da yapılıyor.

Gaziantep Profesyonel Aşçılar ve İşletmeciler Derneği (GAPDER) Başkan Yardımcısı Kenan Ok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yuvalamanın, yaklaşık 480 çeşit yemeğiyle eşsiz lezzet sunan Gaziantep mutfağının bayrama özel yemeklerinden olduğunu söyledi.

Yapılışı zahmetli olan yuvalamanın her Ramazan Bayramı'nda sofraları süslediğini belirten Ok, şöyle devam etti:

"Yağsız kıyma ve baharat katılan pirinç unu bir süre yoğrulur. Hazır hale gelen hamur daha sonra nohut tanesi büyüklüğünde yuvarlanır. Haşlanan yuvalama daha sonra ayrı bir kaba konularak yoğurtla karıştırılır. Yeniden kaynatılırken içerisine nohut atılır. Belli bir kıvama gelince üzerine tereyağı ve nane dökülerek servis edilir."

Yemeğin en zahmetli ve zaman alan tarafının "yuvarlama" kısmı olduğuna işaret eden Ok, "Çok lezzetli bir yemektir. Bugüne kadar yuvalama yemeyenlerin, bu eşsiz lezzeti mutlaka tatmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

Ev kadını Gülüzar Çetin de yuvalamanın Gaziantep için Ramazan Bayramı'nın olmazsa olmaz yemeklerinden olduğunu vurguladı.

Hazırlanması zahmetli olan yuvalamanın bayramın ilk gününde dolma, şehriyeli pirinç pilavı, zerde ve sütlaçla servis edildiğini ifade eden Çetin, "İçinde pirinç bulunan yemeklerden oluşan bu menü, hemen hemen her evde mutlaka hazırlanır" diye konuştu.

Haber Ara