Dolar

32,4519

Euro

34,7410

Altın

2.440,77

Bist

9.915,62

Forbes: Ermenistan eski Rus silahlarına karşı savaşı kaybetti

Dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes’de yayımlanan bir analiz haberde, “Ermenistan eski Rus silahlarına karşı savaşı kaybetti” denildi ve Türk Sihaları’nın savaşın seyrini değiştirdiği dikkat çekti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-12 09:33:46

Forbes: Ermenistan eski Rus silahlarına karşı savaşı kaybetti

Dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes'de yayımlanan bir analiz haberde, “Ermenistan eski Rus silahlarına karşı savaşı kaybetti” denildi ve Türk Sihaları'nın savaşın seyrini değiştirdiği dikkat çekti.

Forbes'de yayımlanan analiz haber şöyle:

Bu sonbaharda, Dağlık Karabağ'daki savaş sırasında Azerbaycan, Ermenistan'ın çok sayıda askeri teçhizatını imha etti. Bu ezici yenilgi, şüphesiz Erivan'a modern askeri teknolojinin hızla gelişmekte olduğu konusunda zor bir ders verdi. Bunun, gelecekte ülkenin silah alımları üzerinde önemli bir etkisi olması muhtemeldir.

İsrail ve özellikle Türkiye tarafından sağlanan modern askeri insansız hava araçları Azerbaycan için belirleyiciydi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin insansız hava araçlarının 1 milyar dolarlık Ermeni askeri teçhizatını imha etmesiyle övündü.

Ermenistan kısa süre önce hava üstünlüğü için tasarlanan Rus Su-30 savaş uçaklarını satın aldı. Bu uçaklar, küçük Ermeni Hava Kuvvetleri'ndeki en gelişmiş uçaklardır; ancak çatışmada kullanılmadılar. Buna Rusya'dan satın alınan hava savunma sistemlerinin yetersiz durumu da eklendi. Bu eski ihraç versiyonları, küçük, yavaş hareket eden dronlarla değil, jet uçakları ve bombardıman uçaklarıyla savaşmak için tasarlanmıştı. Bu, Azerbaycan'ın ön cephede gökyüzüne hakim olmasına ve Ermeni yer hedeflerine etkin bir şekilde saldırmasına izin verdi.

Atlantik Konseyi'nin kıdemli üyesi, ABD'nin eski Azerbaycan büyükelçisi ve Dağlık Karabağ ihtilafında ABD'nin eski arabulucusu Matthew Bryza, Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmaları son çatışma olduğuna inanıyor.

Bryza, "İhtiyacınız olan silahları satın almak istiyorsanız ve Ermenistan iseniz, bu tür bir silah satın almayı düşünebilirsiniz" diyor. "Ancak Ermenistan'ın, Azerbaycan'dakine benzer saldırıları püskürtmesi gereken insansız hava araçları veya hava savunma sistemlerini nereden satın alacağı henüz belli değil."

Azerbaycan'ın ana silah tedarikçisi ve Azerbaycan petrolünün ithalatçısı olan İsrail'in Erivan'a modern silahlar veya insansız hava araçları satması pek olası değil. Hiç şüphe yok ki, Türkiye de bunu yapmayacaktır; çünkü şimdi Azerbaycan'ı şiddetle destekliyor ve Ermenistan'ın ana düşmanı.

Bryza, ABD'nin Ermenistan'a modern silahlar satacağından da şüphe ediyor. Onun bakış açısından Ermenistan için kabul edilebilir tek seçenek, geleneksel tedarikçisi olan Rusya'dır. Bununla birlikte, Moskova'nın Erivan'a şu anda olduğundan daha modern silahlar satmak istemeyeceği ortaya çıkabilir. Bryza, "Her halükârda, Ermenistan'ın satın alacak parası yok" diyor.

Ayrıca, Bryza'nın da belirttiği gibi, Ermenistan ve halkı artık çatışmadan öncesine göre "farklı bir zihin çerçevesi" içinde.

Bryza, "Artık o kadar ulusal bir felaket yaşadılar ki, tüm düşünceleri derin iç gözlem üzerine odaklandı ve morallerini nasıl geri getireceklerini bulmaya çalışıyorlar. Artık, Başbakan Nikol Paşinyan'ın siyasi kariyerinin ayakta kalıp kalmayacağı sorusu da dahil olmak üzere yeterince iç siyasi sorunları var" dedi.

“”Bütün bunları çözdüklerinde, kederin tüm aşamalarından geçtiklerinde, bana öyle geliyor ki, ordularını ciddi bir şekilde yeniden inşa etmeye başlayabilirler. Ermeniler bu aşamaya gelseler bile, askeri cephaneliklerini Azerbaycan'ın askeri ve teknolojik kabiliyetlerini karşılayacak veya aşacak şekilde yeniden inşa etmelerine gerek kalmayacak. Çünkü Bakü'nün, uluslararası alanda tanınan Ermenistan egemenliğine neredeyse hiç saldırmayacağını biliyorlar.
Bakü, Ermenistan topraklarına saldırırsa, Toplu Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün askeri garantilerinin işe yarayacağını biliyor. Bu, Rusya'nın müdahale etmek zorunda kalacağı anlamına geliyor, diye açıklıyor Bryza.

ABD'nin eski Azerbaycan büyükelçisi Bryza, “Ermenistan'ın Azerbaycan'ın askeri yeteneklerine sahip olmasına gerek yok. Ermenistan halkının kendini güvende hissetmesi için gelecekte ulusal stratejisinin ne olacağını ve uluslararası kabul gören sınırları içinde nasıl yaşayacağını anlaması gerekiyor" diyor.

Kaynak: globalwarnews.ru

Haber Ara