Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Filistin'in Moskova Büyükelçisi Nufel:

Filistin'in Moskova Büyükelçisi Nufel:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-24 23:57:59

Filistin'in Moskova Büyükelçisi Nufel:
Filistin'in Moskova Büyükelçisi Abdulhafiz Nufel, "ABD yönetimi, Filistinlilere, Washington'un iki devletli çözümü ve topraklar üzerinde uzlaşılan değişim ilkesince başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti kurulmasını tanıdığını içeren yazılı bir kağıt verdi" dedi.

Nufel, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmud Abbas ile 9 üyenin istifası ve İsrail'le tıkanan müzakerelerin ardından Filistin'deki son durumlara ilişkin Rusya'nın başkenti Moskova'da basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, "ABD yönetimi, Filistinlilere, Washington'un iki devletli çözümü ve topraklar üzerinde uzlaşılan değişim ilkesince başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti kurulmasını tanıdığını içeren yazılı bir kağıt verdi" diyen Nufel, ABD yönetiminin söz konusu kağıdı kime teslim ettiği hakkında bilgi vermedi.

FKÖ'deki istifalara dair Nufel, "İsrail ile müzakerelere başlanmasının ve Oslo anlaşmasının üzerinden 20 yıl geçmesinin ardından Yönetim Kurulu Başkanı Abbas ile yarıdan fazla üyenin istifasıyla kendimizi bir duvarın önünde bulduk. Şimdi İsrail ile müzakerelerle ilgili tüm dosyaları yeniden gözden geçirmemiz gerek" ifadelerini kullandı.

Nufel, "Biz bu çerçevede bazı stratejik adımlar atacağız. Hukuki olarak Ulusal Konsey'in bu adımlar konusunda karar alabilmesi için toplanması gerek. Kanuna göre Konsey'in olağanüstü toplanması için ya ulusal uzlaşı sağlanmalı ya da yönetim kurulunda istifalar gerçekleşmeli. Bu noktada Konsey, bir ay içinde toplanacak" dedi.

Büyükelçi Nufel, "Bunlardan konseyin toplanma amacı, yeni yönetim kurulunu seçmek olarak anlaşılmamalı. Gelecek ay New York'da yapılacak Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da katılacağı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı gibi daha büyük siyasi zorlukları ele alacağız" diye konuştu.

İsrail ile ilişkilere dair konuşan Nufel, şunları kaydetti:

"Filistin yönetimi, İsrail'le güvenlik alanında koordinasyondan başlayarak, iki taraf arasındaki ilişkiyi düzenleyen anlaşmalar yapılmasına varana kadar tüm ikili ilişkileri gözden geçirme konusunda belli bir görüşe sahip. FKÖ de İsrail ile anlaşmalar, müzakereler, ilişkilerle ilgili tüm dosyaların yeniden gözden geçirilmesini sağlayacak yeni bir liderlik konumu ve vizyon için Ulusal Konsey tarafından kendisine yeni yetkilendirmeler verilmesine ihtiyaç duyuyor. Çünkü İsrail ile anlaşmaları imzalayan FKÖ'dür ulusal yönetim değil. Filistin yönetimi, iki devletli çözüm ile 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti kurulmasını tanıyan, ayrıca mülteciler sorununun adil bir şekilde çözülmesini, yerleşim birimleri inşasının durmasını kabul eden resmi bir belge yayınlamadıkça İsrail ile müzakerelere dönülmeyeceği şeklinde karara vardı."

Onlarca konsey üyesinin Suriye'de bulunması ve Suriye rejiminin söz konusu kişilerin toplantıya katılmalarını engellemesi ile konsey içerisindeki çelişkili tutumlar varken içinde bulunduğu şartlar altında Ulusal Konsey'in nasıl toplanacağına dair sorulan bir soru üzerine Nufel, "Özetle, toplantının en az yüzde 51 katılım oranı ile hukuki süreç olan 22 Eylül'den önce yapılacağını söyleyebiliriz" dedi.

Toplantının Ürdün'ün başkenti Amman'da yapılabileceğini belirten Nufel, Hamas ve İslami Cihad Hareketi dışındaki Filistinli grupların olağanüstü toplantı yapılması gerekliliği konusunda hemfikir olduğunu kaydetti.

Nufel, "İsrail'le müzakere yapan ve anlaşmaları imzalayan FKÖ olduğu ve yönetimde siyasi konum sahibi olduğu için çok fazla bekleyemeyiz" ifadelerini kullandı.

Cumartesi günü, FKÖ Yönetim Kurulu Başkanı Mahmud Abbas ile 9 üyenin, Filistin Ulusal Konseyi'nin olağanüstü toplanması için görevinden istifa ettiği bildirilmişti.

FKÖ Yönetim Kurulu üyesi Gassan Eş-Şeka, Ulusal Konsey Başkanlığı'nın, olağanüstü toplanması ve Hamas ile İslami Cihad dışındaki tüm Filistinli grupları kapsayacak yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi için takvim belirleyeceğini kaydetmişti.

Yönetim Kurulu'ndan kaynaklar, daha önce yaptıkları açıklamada, Abbas'ın bazı Yönetim Kurulu üyelerini "diskalifiye" etmek adına yeni bir yönetim kurulu oluşturmaya çalıştığını ifade etmişti.

Ulusal Konsey'in yönetmeliğine göre, yönetim kurulu üyelerinin üçte birinin vefatı ya da istifa etmesi durumunda yeni üye seçimi için olağanüstü toplantıya gidiliyor.

Haber Ara