Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Fetih Ordusu: Nusret Cephesi olmadan ateşkes de olmaz

2015 sonunda Riyad'taki bir dizi görüşmenin ardından uluslararası toplumda ABD ve Rusya öncülüğünde gündeme gelen Suriye'deki çatışmaların bitirilmesi ve Cenevre'de bu yönde bir toplantı gerçekleştirilmesi yönündeki süreç yerinde saymaya devam ediyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-23 14:11:37

Fetih Ordusu: Nusret Cephesi olmadan ateşkes de olmaz

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Riyad görüşmelerinin ardından Cenevre'de Suriye konulu üçüncü toplantıda muhaliflerin Cenevre I'de anlaşılan şartlarda bir müzakerenin mümkün olduğunu vurgulaması ile bir sonuç alınamamış ve Rusya'nın önerisi ile 11 Şubat'ta Almanya'nın Münih kentinde bir konferans toplanmıştı.

Münih konferansında BM'nin iki daimi üyesi olan ABD ve Rusya nezdinde BM'nin terör örgütü kabul ettiği örgütler ve müttefikleri dışındaki gruplarla "düşmanlıkların sona erdirilmesi" konusunda mutabakat sağlanmış ve Suriyeli muhaliflerin bir bölümünü temsil eden yüksek müzakere heyeti konuya olumlu yaklaşmıştı.

Münih sonrası ABD ve Rusya arasında süren ikili görüşmelerin ardından iki ülke dün ateşkes artları konusunda anlaştıklarını açıklamış ve ateşkes konusunda Münih paktında varılan kararların geçerli olduğunu ifade etmişti.

Bu karar sonrasında Esed rejimi 13 Nisan'da seçimlerin gerçekleştirileceğini duyurarak rejimin kalıcı olacağı sinyalini vermişti. Bu sabah itibari ile de Esed rejimi ABD ve Rusya'nın üzerinde anlaştığı Münih Paktı'nda geçerli IŞİD, Nusret Cephesi ve Nusret Cephesi müttefiklerinin dışında tutulduğu bir ateşkesi kabul ettiğini, "terör gruplarına misilleme hakkını" saklı tutarak kabul ettiğini açıkladı.

ABD, Rusya, İran ile Esed rejiminin kabul ettiği ateşkes konusunda Riyad'a evet diyen bir kısım muhalif gruptan henüz net bir yorum yapılmamışken ateşkes gündeme geldiği günden bu yana Nusret Cephesi ve müttefiklerinin olmadığı bir ateşkese evet demeyeceklerini defeatle ifade eden rejim ve IŞİD karşıtı İslami gruplardan ilk net tavır Fetih Ordusu komutanlarından Ebul Bara'dan geldi. Ebul Bara sosyal medya hesabında Nusret Cephesi'nin ve samimi grupların dışında olduğu bir ateşkesin geçerli olmayacağını, bu grupların yan yana savaştığını ifade ederek Fetih Ordusu'nun bu ateşkese evet demeyeceğini ifade etti.

Haber Ara