Dolar

32,5900

Euro

34,8253

Altın

2.496,95

Bist

9.454,65

Felluce'ye Irak Hükümeti değil İran saldırıyor

Irak Başbakanı Haydar Abadi, Felluce’yi IŞİD’den kurtarma” operasyonunun başlatıldığını açıkladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-23 17:48:43

Felluce'ye Irak Hükümeti değil İran saldırıyor

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Başbakan Abadi'nin başladığını açıkladığı Felluce operasyonu her ne kadar Irak hükümet güçlerinin hanesine yazılmaya çalışılsa da aslında operasyon İran'a bağlı Şii milis kuvvetleri tarafından sevk ve idare ediliyor.

ABD'nin yeni taktiği: Bağdat üzerinden Şii Gruplarla İttifak

ABD askeri yetkilileri 2015'in Mayıs ayında yaptıkları açıklamada İran destekli “aşırılıkçı unsurların” Irak'ta IŞİD'e karşı gerçekleştirilen operasyonlara katılmasını istemediklerini söylemiş ancak Irak hükümeti üzerinden Şii grupları desteklemeye devam etmişti.

Dönemin IŞİD'le mücadele koalisyonu ABD temsilcisi General John Allen'in İran destekli “aşırılıkçı unsurları” şöyle açıklıyordu: Katab-i Hizbullah, Bedir Kuvvetleri, Saraya Horasani, Asaib-i Ehli'l Hakk, Kataib-i İmam Ali, Seyyid eş Şüheda Tugayı ve Hareketu'n Nuceba.

Ancak ABD'nin bu açıklamasına rağmen başlatılan Felluce operasyonuna, bu gruplarının çoğunun aktif olarak katıldıklarını görüyoruz.

HAREKETU'N NÜCEBA

Amiri'nin bu açıklamasının ardından bir açıklama da Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren İran destekli Şii milis grup Hareketu'n Nüceba'dan liderlerinden geldi.

Hareket Genel Sekreteri Akram Abbas el Kabi yaptığı açıklamada;

“Hareketu'n Nüceba özel kuvvetleri, yılanın başını kesmek ve Irak şehitlerinin intikamını alacağımız Felluce operasyonunu başlatmak üzere yola çıktı.

Irak halkına, "bu terör yuvasında şehit düşmüş olanların her bir damla kanının intikamını alacağımıza söz veriyoruz” dedi.

Hareket Sözcüsü Haşim el Musavi, İran yayın organı Mehr News'e verdiği röportajda “Siyasilerin ve medyanın oyunları Şii milislerin direnişini durduramaz. Felluce'yi almaya kararlıyız” dedi.

ABD TERÖR LİSTESİNDEKİ KABİ İLE SAHADA ORTAK

Mehdi Ordusu ve Asab-i Ehli'l Hakk gruplarında üst düzey komutanlık yapan Akram Abbas El Kabi, Eylül 2008 yılında ABD tarafından küresel teröristler listesine alındı.

İran destekli iki Şii milis grup olan Kataib-i Hizbullah ve Asaib-i Ehli'l Hakk'ı birleştirerek Hareketu'n Nüceba'yı kuran Kabi, bu sayede Suriye'ye Baas rejimi saflarında savaşmak üzere militan aktarıyordu.

Kabi'nin komuta ettiği gruplar aynı zamanda Irak hükümetine bağlı polis ve askeri teçhizata direkt erişerek ABD'nin saha koordinasyonlarında da yer alıyor.

İRAN VE HİZBULLAH BAĞLANTISI

Kabi,  İran'ın dış operasyonlar birimi Kudüs Güçleri ile de sıkı ilişkiler içindeydi. Kabi geçtiğimiz sene Kudüs Güçleri komutanı Kasım Süleymani ile Suriye'nin Halep şehrinde görüntü vermişti.

Hizbullah ile de yakın temaslarda bulunan Kabi, 2015 yılında Irak'taki askeri durumu değerlendirmek üzere grup lideri Nasrallah'la görüşmüş ve ikilinin el sıkıştığını gösteren fotoğrafları Hareket'in internet sayfasında yayımlanmıştı.

BEDİR KUVVETLERİ

Irak'ta faaliyet yürüten İran destekli Şii Bedir Kuvvetleri lideri Hadi el Amiri, 18 Mayıs'ta bir açıklama yaparak Felluce savaşının çok yakında başlayacağını açıkladı.

Amiri,  Bağdat'ın güvenliğinin ancak Sünni yerleşim bölgesi Felluce'nin ‘fethinden' sonra garantiye alınacağını belirterek bu yüzden Felluce'nin Sünni sakinlerinden bölgeyi terk etmelerini istediklerini söyledi.

FELLUCE'DE SADECE IŞİD Mİ VAR?

Türkiye ve dünya medyası Felluce'nin IŞİD kontrolünde olduğunu iddia etse de bölge 2013 yılında başlayan Enbar aşiretler konfederasyonunun kıyam hareketi ile Bağdat hükümetine başkaldırmış ve Bağdat hükümet güçleri tarafından çok kere bombalanmıştı. Felluce'yi ABD işgal günlerinden bu yana kontrol altında tutan Sünni Aşiretler birliklerinin bölgeyi 2013 sonunda tamamen ele geçirmesinin ardından yapılan sivil katliamlar çok kere tekrar etmiş ancak Türkiye ve dünya bu katliamları görmezden gelmişti.

Haber Ara