Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Fed, 'Bej Kitap' raporunu yayımladı

Fed, 'Bej Kitap' raporunu yayımladı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 22:44:50

Fed, 'Bej Kitap' raporunu yayımladı
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) "Bej Kitap" raporu, ülke ekonomisinin mayıs-haziran döneminde büyümeyi sürdürdüğünü ve Amerikalı firmaların geleceğe ilişkin iyimserliğinin arttığını ortaya koydu.

Fed, Amerikan iş dünyasının nabzını tutttuğu araştırma raporu "Bej Kitap"ın temmuz sayısını bugün yayımladı. Mayıs ortasından haziran sonuna kadarki dönemi kapsayan rapora göre, ekonomik aktivite, neredeyse tüm bölgelerde artış gösterdi.

Bankanın 12 bölgesel şubesinin görev alanlarındaki ekonomik aktivitelerle ilgili tespitlerin yer aldığı raporda, Richmond, Şikago, Minneapolis, Dallas, St.Louis ve San Francisco bölgelerinde 'ılımlı', New York, Philadelphia ve Kansas City bölgelerindeyse 'sınırlı' büyüme gözlemlendiği belirtildi.

Öte yandan, Boston ve Cleveland bölgesinden gelen değerlendirmeler, ekonomik şartların değişmediğine ya da kısmi olarak iyileştiğine işaret etti.

- "İş dünyası daha iyimser"

Yaklaşık 50 sayfadan oluşan raporda, en çok dikkati çeken noktalardan biri ise iş dünyasının gelecek dönemdeki büyümeye yönelik iyimserliğinin artmasıydı.

İnşaat faaliyetlerinin birçok bölgede iyileştiği ve ev fiyatlarının artışını sürdürdüğü ifade edilen raporda, ekonominin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarının ise bölgelere göre değişkenlik gösterdiği belirtilirken, "Bazı bölgeler düşen enerji fiyatlarının tüketici harcamalarını desteklediğini, diğerleri ise güçlü doların harcamaları düşürdüğünü rapor etti" denildi.

Aynı zamanda, istihdam artışının istikrarını koruduğu belirtilen raporda, buna karşın sanayi ve enerji sektörlerinde bazı işten çıkarmaların meydana geldiği kaydedildi.

Diğer taraftan, ücretlerdeki artışın hala sınırlı seviyede olmasının yanı sıra girdi ve mamül fiyatlarının da önceki rapora kıyasla sabit kaldığı rapordaki önemli tespitler arasında yer aldı.

Bej Kitap'ta yer alan veri ve analizler, Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından kullanılıyor. FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 28-29 Temmuz'da gerçekleştirilecek.

Analistler, Bej Kitap'ta ortaya konulan iyimser tablonun, Fed'in politika faiz oranını, bu yıl bitmeden artıracağına yönelik beklentileri güçlendirdiğini belirtiyor.

Nitekim, bugün ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde sunum yapan Fed Başkanı Janet Yellen da ekonomik şartların, faiz artışına bu yıl içinde başlanmasına imkan sağlayacağını söyledi.

Haber Ara