Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Fas İstiklal Partisi Genel Sekreteri: Özür dilemeye hazırım

Fas'taki İstiklal Partisi (IP) Genel Sekreteri Hamid Şabat'ın iki ülke arasında gerginliğe neden olan 'Moritanya Fas toprağıdır' ifadesinden ötürü özür dilemekten çekinmeyeceği bildirildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-29 13:20:49

Fas İstiklal Partisi Genel Sekreteri: Özür dilemeye hazırım

IP resmi yayın organı El Alem gazetesinde yayımlanan başyazıda, "Şabat'ın Moritanya ile ilgili açıklamaları Moritanya halkı ve yönetimini üzdüyse, başta genel sekreterimiz olmak üzere, partimiz ve tüm yönetim özür dilemek noktasında tereddüt etmeyecektir" ifadeleri kullanıldı.

AA'nın Türkçe'ye aktardığı başyazıda, Şabat'ın söz konusu ifadeleri siyasi bir konuşmada sarf ettiği, "Moritanya Fas toprağıdır" ifadesinin "parti düşmanları tarafından kasıtlı olarak yanlış yorumlandığı" kaydedildi.

NELER YAŞANMIŞTI?

IP Genel Sekreteri Şabat, cumartesi günü Genel İşçi Birliği Sendikasının genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, "1959'da gerçekleşen bölünmeler Fas için sorunların başlamasına neden oldu. Bu bölünmelerden biri de tarihçilerin Fas toprağı olduğu konusunda ortak iddiasına rağmen Moritanya'nın ayrılmasıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine Moritanya Cumhuriyet İçin Birlik Partisi, bu sözleri sert bir dille kınayarak Şabat'ı Moritanya'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeye ve Moritanya halkından özür dilemeye davet etmişti.

Hükümet kurma sürecinden geçen Fas'ta krizin bir anda büyümesi üzerine Dışişleri Bakanlığı, Moritanya'nın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını belirten bir özür açıklaması yayımlamıştı.

Fas Kralı 6. Muhammed de Moritanya Devlet Başkanı Muhammed Veled Abdülaziz'i arayarak iki ülke ilişkilerinin bu tür açıklamalarla bozulmayacağını vurgulamış, ayrıca Başbakan Abdulilah Benkiran'ı resmi temaslarda bulunmak üzere Moritanya'ya göndererek krizi bir an önce sona erdirmekle görevlendirmişti.

Haber Ara