Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Evinizin değerini neye göre belirliyorsunuz?

Alım ve satım sürecinde bir evin değerinin, ederinin belirlenmesi önemli. Bunun için çok farlı yöntemler kullanılıyor. İşte bunlardan bazıları...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-01 09:21:44

Evinizin değerini neye göre belirliyorsunuz?

Bir ev alırken,bulunduğu konumdan ekonomik, sosyal ve kültürel çevresine kadar her yönüyle araştırma yaparız. Bir evi satarken de aynı şekilde ilerleriz. Ülkemizde alım ve satım sürecinde yasal prosedürler "hukuki" anlamda belirlenmiş olsa da bazı boşluklar yok değil. Emlak piyasasında oluşan balonlar kadar emlakçıların sektörel fiyatlandırmaları, ikinci el satışlardan yeni inşaat başlangıçlarındaki trendin şekillenmesi fiyat dalgalanmalarında rol oynayan önemli etkenlerden...

Evin değerinin ölçümlenmesi

Evin değerini hesaplamak için kullanabileceğiniz en basit yöntem aylık kira bedellerini incelemektir. Elbette ki, kira bedeli yüksek bir evin değeri daha yüksek, kira bedeli düşük bir evin değeri daha düşüktür. Türkiye genelinde konut değeri hesaplama için 214 aylık kira bedeli hesaplanır. Uzmanlar bu sayıyı İstanbul özelinde 212 ay olarak da kabul ediyor. Satın almayı düşündüğünüz evin aylık kira bedelini 214 ile çarparak evin değerini öğrenebilirsiniz. Bu işleme yıllık kira artışını da ekleyerek en doğru sonuca ulaşabilirsiniz.

Bulunduğu konum ve eşdeğer yöntem

Gayrimenkulün konumu, fiyatı belirleyen en önemli unsurlardan biri olsa da tek başına yeterli değildir. Bakırköy ilçesinde yer alan tüm evleri aynı keseye koyamayız. Caddeye yakın evler, sahile yakın evler veya E-5'e yakın evler arasında mutlaka fiyat farkı gözlenecektir. Evin konumuna göre değer hesaplaması yaparken ufak bir alan seçmeniz gerekiyor. Aynı mahalle ya da aynı caddedeki evler arasında da büyük farklar ortaya çıkabileceği için siz yalnızca aynı sokak üzerindeki evleri birbiriyle kıyaslamalısınız.

Emlak Endeksi Kullanılabilir

Ev alım satımı yapılacak il veya ilçedeki metrekare fiyatlarındaki değişim ve tahmini fiyatları öğrenmek için Emlak Endeksi hizmetinden faydalanılabilir. İl, ilçe ve mahalle bilgiler girilerek pratik bir şekilde ilgili bölgeye ait emlak endeksine ulaşılabilir.

Gayrimenkul danışmanları ile çalışma

Evin bulunduğu bölgedeki emlak ofisleri ile görüşülerek benzer konutların değeri hakkında bilgi alınabilir. Birçok ev alım satımına aracılık eden gayrimenkul danışmanları, evin özelliklerine yakın dairelerin değeri hakkında bilgilendirmede bulunabilir.

Rayiç bedeli Sorgulama

Rayiç bedel, bir gayrimenkulün güncel alım satım değerini ifade eder. Evin minimum alım satım bedelini hesaplayarak evin değerine ait fikir edinilebilir.

Haber Ara