Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

‘EuroVelo’ Nedir?

EuroVelo, Avrupa’da 70 bin kilometre üzerinde planlanmış, 45 bin kilometresi tamamlanmış 16 adet uzun yol bisiklet rotasını kapsıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-15 11:09:39

‘EuroVelo’ Nedir?

EuroVelo bisiklet rotaları, geçtiği ülkelerdeki şehirlerin prestij kazanmasına ve sosyoekonomik yapının gelişmesine destek sağlıyor. EuroVelo bisikletli turizm ağının 14 milyon 500 bin konaklamalı bisiklet turu ile 6 milyar 400 milyon, 46 milyon günlük tur ile 700 milyon avro olmak üzere yılda yaklaşık 7 milyar avro brüt gelir getirdiği belirtiliyor.
Avrupa bisiklet rotaları ağı, EuroVelo, Avrupa Birliği Turizm ve Ulaştırma Komitesi tarafından desteklenen Sürdürülebilir Turizm projesi olarak tanımlanıyor. Bu  ağ 1.320 ile 10.400 km arasında 14 adet uzun yol bisiklet rotasını kapsıyor. Köyleri, şehirleri, ülkeleri birbirine bağlayarak, rotada yer alan yerleşim bölgelerinin yüksek nitelikli tanınırlık, prestij ve sosyo ekonomik yapılarına destek sağlıyor. Rotanın toplam uzunluğu 70.000 km'den fazla.

euro velo bicycle
Türkiye Koordinatörlüğü 2011 yılında ECF resmi görevlendirmesi ile ENVERÇEVKO tarafından sürdürülüyor. Bölgesel, ulusal ve uluslararası lobi çalışmaları, kalkınma kurul toplantıları, proje öncelikleri belirlenmesi danışma kurulları vb. ile resmi toplantılarda resmi bilgilendirmelerle farkındalık yaratılarak yaygınlaştırılma çalıştırmaları yapılıyor. Avrupa'da yapılan 3 milyar günlük turun en az yüzde 10'unun bu rota üzerinden Türkiye geçişi yapacağını belirten  ENVERÇEVKO başkanı Feridun Ekmekçi, güzergah üzerinde bisiklet turları için bir cazibe merkezi oluşturulması gerektiğini söylüyor. Feridun Ekmekçi, “Bunun için bisiklet taşımacılığının kolaylaştırılması, bisiklet dostu otel ve işletmelerin oluşması, kamp yapmak isteyen bisikletçilere orman tarafından izin verilmesi gerekiyor. Bütün bunlar için çalışmalarımız devam ediyor” diyor.
Eurovelo farkındalık çalışmalarını yürütmek, servis sağlayıcı ağları oluşturmak,yerel ulaşım bağlantılarını oluşturmak, izleme ve değerlendirme yapmak üzere Valilik, Belediyeler, Bölgesel Kalkınma Ajansları, İl Turizm Müdürlükleri, İl Spor Müdürlükleri, Ticaret Odaları‘na bu konuda büyük iş düşüyor.
Akdeniz Rotası
EuroVelo'nun 16 adet uzun yol bisiklet rotasından biri olan ve İzmir'in üyelik başvurusunda bulunduğu “EuroVelo 8-Akdeniz Rotası” İspanya'dan başlıyor. Fransa, Monako, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Arnavutluk üzerinden devam edip Yunanistan ve Güney Kıbrıs olmak üzere 12 ülkeden geçiyor. Rota üzerinde 23 dünya mirası ve Ege Bölgesi'ne özgü 712 balık türü bulunuyor. Bu ağa İzmir'in de eklenmesiyle ile birlikte listenin daha da zenginleşmesi bekleniyor.

euro velo izmir
EuroVelo'nun sürdürülebilir turizm ve ulaşım politikalarını birleştiren önemli bir proje olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “EuroVelo üyeliği, bisikletli ulaşım altyapısı ve bisiklet kültürünü geliştirmek için çalışmalar yapan İzmir için çok önemli bir kazanım. Kuzey güney doğrultusunda oluşturulan 500 kilometrelik İzmir uzantısı için bugün itibarıyla rota güçlendirme ve geliştirme çalışmalarına başlıyoruz” dedi.

Haber Ara