Dolar

32,4751

Euro

34,7277

Altın

2.438,78

Bist

9.915,62

Eski Arjantin Devlet Başkanı mahkemede

Eski Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez, 'ülkenin en kanlı terör saldırısında İran'ın dahil olduğu' iddiasının üstünü örttüğü suçlamasıyla hakim karşısına çıktı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-27 13:48:43

Eski Arjantin Devlet Başkanı mahkemede

Eski Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez, 1994 yılında Arjantin'in başkenti Buneos Aires'te Yahudi Cemiyeti'ne ait bir merkezi hedef alan ve 85 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısında İran'ın parmağının olup olmadığı yönünde araştırmaları engellediği gerekçesiyle yargılanıyor. 

Mahkemede ifade vermeyi reddeden Fernandez, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğine dair mahkemeye yazılı bir savunma sundu.

"SORUŞTURMANIN İLERLEMESİNE KATKI SAĞLADIK"

Fernandez, yazılı savunmasında, hükümetinin İran ile yaptığı anlaşmanın, saldırıyla ilgili soruşturmanın ilerlemesine katkı sağladığını belirterek, İran ile yürütülen müzakerelerin tek amacının, soruşturmayı yürüten savcının saldırıyla bağlantısı olduğu iddia edilen İranlıları sorgulamasına imkan sağlamak olduğunu ifade etti.

"MANİPULE EDİLİYORUM"

Kendisini ifadeye çağıran hakim Claudio Bonadio'yu da eski Devlet Başkanı Carlos Menem yönetimi sırasında 1989-1999 yıllarında "saldırının örtbas edilmesinin" parçası olmakla itham eden Fernandez, Devlet Başkanı Mauricio Macri'yi de kendisini ifadeye çağıran hakimi siyasi açıdan manipule etmekle suçladı.

Savcılık, Fernandez'i, terör saldırısına ilişkin soruşturmada İran'ın saldırıyla muhtemel bağlantısı iddialarının üzerini örtmekle suçluyor.

ANLAŞMA ANAYASAYA AYKIRI BULUNMUŞTU

Fernandez hükümeti, 2013 yılında saldırının aydınlığa kavuşturulması bağlamında İran ile anlaşma yapmıştı ancak bu anlaşma daha sonra anayasaya aykırı bulunmuştu.

Saldırıya ilişkin soruşturmayı yürüten eski özel savcı Alberto Nisman, Fernandez hakkında dava açtıktan günler sonra 2015 yılında evinde ölü bulunmuştu. Nisman, Fernandez'in, İran ile yapılan bu anlaşmayı saldırının arkasında olduğu iddia edilen İranlı yetkilileri korumak ve gizlice müzakere etmek için kullandığını savunuyordu.

YOLSUZLUK İDDİALARIYLA DA GÜNDEME GELMİŞTİ

Görev süresi 2015 yılında sona eren Fernandez, sonrasında yolsuzluk suçlamalarıyla da karşı karşıya kalmış ve geçen yıl hakkında yolsuzluk soruşturması açılmasına karar verilmişti.

Eski Arjantin Devlet Başkanı Carlos Menem de saldırıyla ilgili ilk soruşturmanın sonlanmasına neden olduğu iddiasıyla yargılanıyor.

Haber Ara