Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Esed rejimi, kimsayal kullandığını yine reddetti

Rejim, daha önceki vakalarda olduğu gibi kimyasal silah kullanma suçlamalarını yine reddetti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-05 09:35:10

Esed rejimi, kimsayal kullandığını yine reddetti

Suriye'nin İdlib kentindeki kimyasal saldırının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün Türkiye saati ile 17:00'de toplanıyor. Konsey'de görüşülecek karar tasarısında, Esed rejiminden 4 Nisan'daki tüm hava operasyonlarına ilişkin uçuş bilgileri ve komuta kademesinin listesini soruşturma ekibine vermesi isteniyor. Saldırıda aralarında çocukların da olduğu 100'e yakın kişi hayatını kaybederken 400'den fazla kişi de yaralanmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye uçaklarının muhaliflere ait kimyasal silah deposunu vurduğunu, ölümlerin ve yaralanmaların nedeninin de bu depodan sızan gaz olduğunu iddia etti.

ESED REDDEDİYOR

Al Jazeera'nin haberine göre Rejim, daha önceki vakalarda olduğu gibi kimyasal silah kullanma suçlamalarını yine reddetti.

Daha önce BM, rejimin özellikle Halep'te klor gazı kullandığını tespit ettiğini söylemişti.

Suriye'de rejimin 2011'de başlayan barışçıl ayaklanmaları şiddeti kullanarak bastırma girişimlerinden sonra protestolar ülkede iç savaşa dönüştü. 7'inci yılına giren savaşta en az 300 bin kiş ihayatını kaybetti.

5 milyondan fazla Suriyeli, komşu ülkelere sığındı. Ülke içinde de 6 milyondan fazla kişi evinden oldu.

2013'TEKİ SALDIRIYI AKILLARA GETİRDİ

2013 yılında Şam'ın Doğu Guta bölgesinde Sarin gazı saldırısı gerçekleşmişti. 1400'den fazla kişi ölmüştü. Saldırının ardından ABD yönetimi ve uluslararası kamuoyu büyük ölçüde Esed rejimini sorumlu tutmuş, ABD Başkanı Barack Obama ‘kırmızı çizgilerin' ihlal edildiği gerekçesiyle Suriye rejimine yönelik askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştı.

Daha sonra devreye Rusya girmiş, Moskova'nın girişimiyle Suriye rejimi kimyasal silahların ülkeden çıkarılması ve imha edilmesi ile ilgili anlaşmayı kabul etmişti.

Rejim, tüm kimyasal silahını teslim ettiğini iddia ediyor. Ancak ülkede hâlâ zehirli gaz saldırıları gerçekleştiriliyor.

 

Haber Ara