Dolar

32,5463

Euro

34,8298

Altın

2.432,48

Bist

9.702,43

Esed ittifakı 'kimyasal saldırı soruşturmasını' sabote ediyor

Rusya, İran ve Şam'dan Türkiye'nin laboratuvar araştırmaları ile kesinleştirdiği fakat yine de OPCW tarafından da soruşturulacak olan İdlib'deki kimyasal silah saldırısı ile ilgili soruşturmayı hedef alan açıklamalar geldi. Yaralanan ve ölenlerinin çocuğunun Türkiye'ye getirildiği ve ilk incelemelerin burada yapıldığı saldırıya ilişkin araştırma da yine burada başlayacak. Fakat 'Esed ittifakı' bu incelemenin 'tarafsız' olmayacağını iddia ediyor...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-15 17:34:41

Esed ittifakı 'kimyasal saldırı soruşturmasını' sabote ediyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdülrahman el Tani ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Han Şeyhun'a yapılan kimyasal saldırının soruşturulması için uluslararası uzman grubunun oluşturulmasında ısrarcı olduklarını söyledi. Grubun Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) dışında, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ülkeleri, Avrupa ve bölge ülkelerinin temsilcilerini içermesi gerektiğini dile getirdi. Rus bakan, "Eminiz, böyle bir araştırmanın sonuçları tarafsız olur ve elbette bu saldırıdan sorumlu olanlar cezalandırılmalı" diye kaydetti.

LAVROV "BECERİKSİZCE" DEDİ

OPCW'nin şimdilik nedense gizli çalıştığını ifade eden Lavrov, "Birkaç gün önce bir şekilde olay yerinde numune aldıklarını, onları OPCW tarafından sertifika almayan laboratuvara getirdiklerini açıkladılar. Neden böyle beceriksizce adımlar attıklarını anlamıyoruz" diye açıkladı. Titiz, tarafsız ve profesyonel soruşturmanın yapılması gerektiğinin altını çizen Rusya Dışişleri Bakanı, "New York'ta OPCW ve BM nezdinde olay yerine ve Batı'nın iddiasına göre kimyasal silahların tutulduğu (Şayrat) üsse acilen uzman gönderilmesinde ısrar edeceğiz. Rusya'nın olayla ilgili yaptığı değerlendirmeleri Katarlı mevkidaşlarımızla paylaştık" dedi.

"TARAFSIZ SORUŞTURMA"

Rusya, İran ve Suriye (Esed rejimi) dışişleri bakanları Sergey Lavrov, Cevad Zarif ve Velid Muallim de dün Moskova'da üçlü zirve gerçekleştirdi. Ortak basın toplantısı düzenleyen üç bakan, İdlib'in Han Şeyhun bölgesindeki kimyasal silah saldırısıyla ilgili "tarafsız bir soruşturma" istedi. Ayrıca ABD'nin, Esed rejiminin Şayrat Hava Üssü'ne yönelik füze saldırısını da kınadılar. İran ile Suriye dışişleri bakanları Zarif ve Muallim "tarafsız soruşturma" ifadesini tekrar etti.

ESED'İN BAKANI: TÜRKİYE MERKEZLİ BİR İNCELEMEYİ KABUL ETMEYİZ

Muallim, “Fakat onlar Türkiye'de numune topluyorlar. Numunelerin Türkiye'de toplandığı bir soruşturma yürütülmesini kabul etmeyeceğiz. Zira bu, Amerikan saldırganlığının yararına olur” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de saldırıdan günler sonra kimyasal saldırının tarafsız ülkeler tarafından oluşturulacak bir araştırma komisyonu eşliğinde incelenmesi için çağrıda bulunmuştu.

RUS SENATÖR: NEDEN TÜRKİYE?

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev de OPCW'nin soruşturması için "Aslında OPCW'nin tarafsızlığı ve kullandığı yöntemlerin doğruluğu hiçbir şüphe uyandırmamalı, zira bu BM'nin bir kurumu. Şimdilik maalesef sorular var. Örneğin, OPCW'nin her iki çalışma grubuna İngiltere vatandaşları başkanlık ediyor, neden? Numuneler nedense Türkiye'de inceleniyor. Bu numuneler nerde ve ne zaman alındı, hangi laboratuvarlarda incelendi? Bunlar toplumdan sır gibi saklanıyor. Uzmanlar olay yerine gitmek istemiyor" dedi.

NELER YAŞANDI?

İdlib'in Han Şeyhun bölgesinde 4 Nisan'da gerçekleşen saldırıda yaklaşık 100 kişi ölmüş, en az 400 kişi de yaralanmıştı.

Muhalifler, saldırıda zehirli gaz kullanıldığını söylemiş, Türkiye'de yapılan otopsinin sonuçları da bu iddiayı doğrulamıştı. Ancak rejim kimyasal silah envanterinin olmadığını öne sürmüş, Rusya da saldırının muhaliflerin kimyasal silah depolarının rejim tarafından hedef alınması sonucunda gerçekleştiğini iddia etmişti.

ABD, kimyasal saldırıya yanıt olarak rejime ait bir hava üssüne 7 Nisan'da yaklaşık 60 füze fırlatmıştı.

Diğer yandan Esed rejimi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin çarşamba gecesi düzenlenen hava saldırısında IŞİD'e ait zehirli gaz depolarını vurduğunu, açığa çıkan zehirli gazlar nedeniyle yüzlerce kişinin öldüğünü iddia etti.

ABD öncülüğündeki IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun sözcüsü ABD'li Albay John Dorrian ise, koalisyonun söz konusu bölgede hava saldırısı düzenlemediğini söyledi. Dorrian, "Suriye'nin iddiaları gerçek dışı ve bu iddiaların kasıtlı birer dezenformasyon olması muhtemel" dedi.

Rus ordusu sözcüsü İgor Konaşenkov da, bölgede İHA'larla yapılan incelemeler sırasında iddia edilen saldırıyla ilgili bir ize rastlanmadığı bildirildi.

OPCW TÜRKİYE'DE

Bu arada olay sonrası OPCW, kimyasal silah uzmanları Türkiye'ye gönderildi. Gönderilen uzmanlar numune toplayacak ve saldırının kurbanlarıyla görüşecek, topladıkları veriler ışığında saldırıda kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını tespit edecek. Saldırının kimin tarafından gerçekleştirildiğinin tespit etmek ise Lahey merkezli OPCW'nin yetkisi içine girmiyor. OPCW'nin araştırma sonuçları 3-4 hafta içinde çıkması bekleniyor. Bu sonuçlar BM ile OPCW'nin ortak oluşturduğu soruşturma komitesine iletilecek. Bu komite, kimyasal silah saldırısında rol alan birey ya da kurumları tespit etmekle görevlendirilecek. Ortak soruşturma komitesi, daha önce yürüttüğü çalışmada, Suriye'de zehirli Sarin, Klor ve Hardal gazlarının kullanıldığı; rejimin klor gazı, IŞİD'in de Hardal gazı kullandığını belirlenmişti.

BİRİNCİ SAVAŞ'TAN NAZİLERE, SADDAM'DAN ESED'E: KİMYASAL SİLAHLAR (TIKLAYINIZ)

Haber Ara