Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Esed'i iktidarda tutma oyunları

'18 yıldan beri iktidarda olan işlevsel ve butik lider Beşşar, dış güçlerin yardımıyla babasının iktidar skorunu egale etmeye çalışıyor.'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-23 17:40:01

Esed'i iktidarda tutma oyunları

Gazeteci Yazar Mustafa Özcan, Fikriyat'taki köşesinde "Riyad'ın istifası, Esat'ın Soçi çıkarması" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Özcan bu yazısında başta Rusya ve İran olmak üzere birçok aktörün Esed'in iktidarda kalmasından sorumlu olduğunu yazdı. Suriye muhalefetine destek vermesi ve muhaliflerin sıklıkla toplantılarını burada yapması sebebiyle Suriye aktörlerinden kabul edilen Suudi Arabistan'ın da aslında Beşar Esed'in gitme ya da kalmasına ilişkin bir kaygı taşımadığını yazan Özcan, muhalifleirn dağılmasından ve muhefetlerinin yumuşamasından da Suudilerin sorumlu olduğunu yazdı.

İsrail'in Suudi Arabistan cephesinde yer alması ayrıntısına değinen Özcan, muhalifler konusuna birkaç gün önce istifası ile gündeme gelen Riyad Hicab'ı örnek verdi. Suriyeli Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Genel Koordinatörü Riyad Hicab, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenecek Suriye konulu toplantıdan öncesinde "Yaklaşık 2 yıldır çok çalışarak Suriye devriminin ilkelerini korumak için çalıştığım MYK'daki görevimden ayrılmak zorundayım, onlara daha fazla başarı diliyorum. Çok sevdiğim Suriye için barış, güvenlik ve istikrar diliyorum. Karşımıza çıkan bütün zorluklara rağmen, Suriye halkının beklentileri olan demokratik değişim ve siyasi geçiş süreci için elimden geleni yapmaya çalıştım" diyerek istifa etmişti...

İşte Özcan'ın yazısı:

"RİYAD'IN ESED'İN BEKASIYLA İLGİLİ BİR SORUNU YOK, SORUN İRAN"

Esat kalıcı mı gidici mi? Suriye denkleminde meselenin özü ve özeti bu. İsrail ile Suudi Arabistan İran'ın Suriye'deki varlığına karşı çıkma hususunda hemfikirler ve gitmesi gerektiği konusunda da aynı düşünüyorlar. Bununla birlikte her iki ülkenin de Esat'ın kalması noktasında bir itirazı yok. Hasan Nasrallah'ın konuşmalarından birinde de söylediği gibi, esasında Suudi Arabistan başından beri Esat'ın bekasıyla ilgili bir kaygı taşımıyor ve sorunu yok. Sorunu İran'ın askeri ve siyasi varlığıyla alakalı. Bu da gelinen nokta da ön şart olmaktan çıktı.

ESED'E İRAN TEKLİF

Devrimin ve halk ayaklanmasının birinci veya ikinci yılında Suudi Arabistan Şam'a bir elçi, ulak gönderiyor; aracılığıyla Şam rejiminin nabzını tutuyor. İran'la bağlantıyı kesmeleri hatta normale indirmeleri halinde muhalefetlerini keseceklerini sızdırıyorlar.

"RİYAD'IN SURİYE POLİTİKASI YUMUŞUYOR"

Sonunda olayların sevkiyle birlikte Suudi Arabistan'ın bu konuda ehlileştiği, süngüsünün düştüğü de anlaşılıyor. İran'la bağlantının aynen devam etmesine rağmen Riyad, Suriye rejimine karşı tutumunu günden güne yumuşatıyor.

4_30

RİYAD HİCAB'IN İSTİFASI

Sadece kendi tutumunu değil muhaliflerin tutumunu da yumuşatmaya çalışıyor. Esat'ın kalmasına neredeyse çekincesi kalmadı. İran meselesine herhalde teferruat olarak bakıyorlar. İşte bu gerilim hattında Riyad Hicap, 2015 yılından beri sürdürdüğü Müzakereler İçin Yüksek Heyet Başkanlığı görevinden ayrıldı, istifasını verdi. Lübnan'da ayran kabartmalarına rağmen Suriye muhaliflerine yönelik telkinleri Esat konusunda 'katı/solid' bir tutum içinde olmadıkları gösteriyor. Bölgesel anlamda İran ve Hizbullah konusunda çok gürültü çıkarmasına rağmen bunu sistematik bir politikaya çevirecek mekanizma üretme konusunda isteksiz, yayalar. Bu, hamarat ve gayret gerektirir. Bunu yapmadıklarından da sözel çabaları geri tepiyor, sahada işlemiyor. Bu alanda Suriye muhalefetini ciddi olarak destekleyebilirlerdi ama bunu da yapmamışlardır. Muhalefetin kefesinin ağır basması için ciddi bir politika üretmemiş ve gayrette bulunmamışlardır. Şimdi ise bütün güçleriyle muhalefeti yumuşatmaya ve rejim ile aynı dalga boyuna getirmeye çalışıyorlar. Esat'a ayar vermeye kalkışan kalmadı herkes Esat'ın bekası namına muhalefete ayar çekmeye kalkışıyor. Suudi Arabistan anlaşılan Esat'ın bekasıyla alakalı olarak İran meselesini ön şart olmaktan çıkarmış. Oysa ki, İsrail Adalet Bakanı Ayelet Shaked, İsrail namına Esat'ın iktidarda kalmasının ön şarta bağlıyor bu da İran ile askeri bağlarını koparması. En azından, Kunaytıra ve Suriye'nin İsrail'e bakan bölümünün, cephesinin İran ve milislerinden arındırılması.

ABD KÜRT, İSRAİL DÜRZİ TAMPONU PEŞİNDE

Bununla birlikte İsrail'in işi şansa bırakma veya başkalarının iradesine ipotek etme gibi bir niyeti yok. Hedeflerini gerçekleştirmek için gerekli altyapıyı ve araçlarını üretiyor. Bu nedenle ABD kuzeyde Türkiye'ye karşı Kürtlerden oluşan bir tampon bölge kurmaya çalışırken İsrail de güneyde bir Dürzi tamponu peşinde koşuyor. İsrail bu hususta mahir. 1982 yılında Beyrut işgalinden sonra Lübnan'ın güneyinde bir tampon bölge ihdas etmiş ve burasının güvenliğini de askeri taşeronu Antony Lahd'a emanet etmiştir. Güney Lübnan Ordusu adıyla, açılımıyla kendisine bağlı bir lejyoner güç kurmuştur. İsrail Suudi Arabistan gibi değil, bir kartı kaybettiğinde başka bir kart edinmeye çalışıyor. Zira İsrail bir ailenin bekasıyla veya bir iktidarın bekasıyla değil bir devletin bekasıyla ilgileniyor. Bunun için işi sıkı tutuyor.

"RUSYA, İRAN KARTINDAN VAZGEÇMİYOR"

İsrail ile Suudi Arabistan Suriye'ye Moskova penceresinden baksalar da henüz Moskova Suriye'ye onların penceresinden bakmıyor. Yani İran kartından vazgeçmiyor. Lavrov'un sözlerinden de anlaşıldığı gibi, İran ve Hizbullah'ın Suriye'deki varlığını rejimden icazetli olduğu müddetçe meşru görüyor. Sanki Suriye'nin ve ötesinde halkının tapusu rejime ait. Halk rejimi değil de sanki rejim halkı üretiyor! Halbuki, işine gelmese rejimi, Babrak Karmal gibilerine yaptığı gibi bir gün de alaşağı eder. Madem rejimlere bu kadar sadık öyleyse niye Ukrayna'da aynı saygıyı göstermedi?

MOSKOVA TÜRKİYE'NİN ÜSSÜNE KARŞI ÇIKIYOR


Bu çerçevede Moskova, ABD'nin bölgede yaklaşık 13 kadar üs bulundurmasına karşılık Türkiye'nin Cebel-i Berekat mevkiinde kurmak istediği askeri üsse karşı çıkıyor ve bunun meşruiyetini sorguluyor. Neymiş? Türkiye İran ekseni veya milisleri gibi Esat rejiminden icazetli değilmiş! Türkiye'nin Cebel-i Berekat'ta üs kurması meşru olmuyor da Crablus ve Bap'a girmesi nasıl meşru oluyor? Bunu IŞİD ile mücadeleye bağlayabilirler. Ama bu meşruiyet tartışmasını dindirmeye yetmez. Ayrıca, Rusya neye göre Esat'a meşruiyet atfediyor ve yine neye göre muhaliflerin meşruiyetini sorguluyor? İşgalci tartışmasının ikinci ayağı ise terör tartışmasıyla ilgilidir. Buna göre Suriye'de teröristler kimlerdir? Meşruiyeti Esat belirlediği gibi terörist tanımını da yaftasını da o mu belirliyor? PKK/PYD'nin IŞİD'i terörist olarak belirlemesi gibi!

"RUSYA'YA GÖRE SURİYE'DE ESED'E ÇALIŞIRSAN MEŞRUSUN"

Kısaca Rusya'nın kriterlerine göre Suriye'de Esat rejimine çalışırsan meşrusun çalışmazsan değilsin! Bu kadar basit. Basitlik Rusya kriterlerinden geliyor!

"ESED'İ İKTİDARDA TUTMA OYUNLARI"

Bu hattan devreye giren Suriye rejimi ise Türkiye'yi sıkıştırıyor ve şu mesajı veriyor: Tanı beni, tanıyayım seni! Bu oyunlarla Esat'ı adem-i meşruiyet çizgisinden meşruiyet çizgisine taşımak istiyorlar. Bunlar Esat'ı iktidarda tutma oyunları. Yıllardan beri başta ABD olmak üzere uluslararası camia tarafından muhaliflere aynı telkinler yapıldı. 'Geniş katılama önem verin, birleşin' diyerek bünyeyi yumuşattılar ve birliği dağıttılar. George Orwell'ın 1984 romanında işlediği gibi, birlik diye diye birliği yok ettiler. Bu nedenle de artık hariçteki görüşmelerin hiçbirisi Suriye halkının beklentilerine karşılık vermiyor.

"RİYAD HİCAB'IN YERİNE AHMET CERBE GETİRİLECEK"


İşte bu noktada Müzakereler İçin Yüksek Komisyonu Başkanı Riyad Hicap İkinci Riyad Konferansı öncesinde istifasını verdi. Bu istifa çoktandır bekleniyordu. Yerine ise oynak ve hiçbir sabitesi olmayan ve geçmişi karanlık olan Ahmet Cerbe'nin getirileceği dillendiriliyordu. Eski Başbakan Riyad Hicap sabitelere vurgu yaparak istifasını vermiştir. Bu önemli bir vurgudur. Zira aşındırılmak istenen bu sabitelerdir. Bu sabitelerin başında, Suriye'nin toprak bütünlüğü, rejimden ve yabancı işgalcilerden kurtulması vardır. Esat ülkesinin tek kamburu iken yabancıları davet ederek kamburu ikiye çıkarmıştır. Bu itibarla, Suriyeli muhalifler Esat gitmedikçe İran ve Rusya'nın kalacağına vurgu yapıyorlar.

"SUUDİ ARABİSTAN RİYAD HİCAB'A SAAD HARİRİ'YE YAPTIĞINI YAPTI"

Türevlere değil esasa odaklanmak gerekiyor. Suudi Arabistan Riyad Hicap'a Saad Hariri'ye yaptığı muameleyi yapmıştır. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı İkinci Riyad Konferansından evvel Riyad Hicap ile temaslarını kesmiştir. Yani istenmeyen adam ilan etmiştir.

"MUHALEFET İÇİNDE ESED KARŞITLARI AZINLIĞA DÜŞEBİLİR"

Ayrıca,Riyad Hicap ile birlikte hareket eden muhalifler de Kadri Cemil gibi Esat yanlılarının temsil ettiği muhalefetin Moskova ayağının, kolunun muhalif organlardan dışlanmasını istiyorlar. Zira Moskova Platformu rejimin muhalefetin içine sızdırdığı muhalefeti etkisizleştirme amaçlı işbirlikçi ve asalaklardan müteşekkil. İktidar muhalefetin içine de sızarak içini boşaltıyor. Hatta beşinci taburun güçlenmesiyle birlikte 'muhalefet içinde' Esat karşıtlarının azınlığa düşme ihtimali bile var.

ESED'İN 'MUHALEFETİ'

Moskova Platformu muhalefeti çevreleme politikasıdır
. Böylece Esat, baba Esat dönemindeki gibi bir vitrin muhalefeti üretmeye çalışıyor. Yeni bir İlerici Cephe vücuda getirilecektir. Rejim Moskova ile birlikte uyumlu biçimde eski oyunlarını tekrarlıyor.

5_29

Riyad Hicap'ın, İkinci Riyad Konferansının arifesinde istifasıyla eş zamanlı olarak Esat birden Soçi'de belirdi, oraya damladı. Uluslararası alanda birinci hamisi Putin ile bir araya geldi. Belli ki, Soçi zirvesinden evvel Putin ile birlikte yol haritasını belirlemeye çalıştı. Zira çanlar onun için çalıyor, Antalya'daki toplantının ardından Esat durumu şansa bırakmıyor ve Putin ile Soçi'de yapılacak görüşmelerdeki siyasi çözümle ilgili gündeme ilişkin meseleleri teati ediyor

ESED KONUSUNU CİDDİYE ALAN TEK ÜLKE: TÜRKİYE

Esat'ın gitmesi/kalması konusunda Türkiye'nin dışında pek de oralı olan yok. Hatta Mevlüt Çavuşoğlu siyasi çözüm bağlamında anayasanın değişmesinden ve başkanlık seçiminden bahsetti. Moskova değişimin anayasal çerçevede (!) olmasını istiyor. Yani 2019 yılına kadar Esat'la devam edilecek; Moskova'nın vizyonuna göre bu tarihte yapılacak seçimlerde Esat yeniden aday olabilecek.

"SEÇİMLERİ ESED KAZANABİLİR"

Devlet avantajlarıyla boşaltılmış Suriye'de 2019 seçimlerini de Esat'ın kazanmasının önünde bir engel yok. Tarafsız gözlemciler palavra. Moskova rejimin kimyasal silah kullanmasına baranda olurken, çanak tutarken seçimlerin nezahetini mi düşünecek? Muhalefete tek teselli olarak geniş katılımlı bir hükümet vaat ediliyor, modeli sunuluyor. Geniş katılımlı hükümet ölenleri geri getirecek mi? Moskova'nın vizyonu bu.

"ESED BABASININ REKORUNU KIRMAYA ÇALIŞIYOR"

Türkiye Suriye konusunda Batı kampında değil, Soçi kampında ise ikiye karşı bir. 18 yıldan beri iktidarda olan işlevsel ve butik lider Beşşar, dış güçlerin yardımıyla babasının iktidar skorunu egale etmeye çalışıyor. Vakit kazana kazana Esat'ı iktidarda bırakacaklar. Ama ilahi plan ne diyor: Feyesbiku aleyhi'l kitab. Beşeri planlar suya düşer ve yazgı öne çıkar. Kitap onları geçer. Dinle yarışılmaz dinle yarışan yenilir. Keza kitapla/yazgıyla yarışılmaz kitap/yazgı hesapları altüst eder.

 

Haber Ara