Dolar

32,3370

Euro

35,1947

Altın

2.246,83

Bist

8.718,11

Esed’den, İdlib’e sürpriz ziyaret!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in bugün Soçi’de gerçekleştireceği kritik zirve öncesi Suriye rejiminin başı Esed, büyük çoğunluğu muhalif savaşçıların elinde olan İdlib’e sürpriz bir ziyarette bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-22 13:21:41

Esed’den, İdlib’e sürpriz ziyaret!

buyuk_213

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin'in bugün Soçi'de gerçekleştireceği kritik zirve öncesi Suriye rejiminin başı Esed, büyük çoğunluğu muhalif savaşçıların elinde olan İdlib'e sürpriz bir ziyarette bulundu.

Esed, İdlib'deki operasyonu, "Suriye'nin tümündeki kaos ve terörü sonlandırmanın anahtarı olarak nitelendirdi.

İdlib kırsalındaki El Hbeyt'te bulunan Suriye ordusu birliklerini denetleyen Esed, "İdlib'deki cihatçıların yenilgiye uğratılmasıyla birlikte savaş da sona erecektir" diye konuştu.

buyuk3d

Türkiye, Rusya ve İran'ın garantör ülkeler olarak yer aldığı Soçi mutabakatı kapsamında İdlib'de bulunan silahlı muhalif gruplar ve Suriye ordusu arasında bir ateşkes sağlanmış durumda.

Suriye ordusunun yaz aylarında bölgede başlattığı askeri harekât, 31 Ağustos'ta Rusya'nın arabuluculuğuyla durmuş ve ateşkes yeniden tesis edilmişti.

Soçi mutabakatı kapsamında Suriyeli muhalifleri temsilen yer alan Türkiye'nin İdlib'de 12 gözlem noktası bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Rusya'nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde Barış Pınarı Harekâtı'nın yanı sıra İdlib'deki son durumu da konuşması bekleniyor.

İdlib'de sayılarının 15 bin ile 20 bin civarında olduğu belirtilen muhalif savaşçılar konusunun nasıl çözümleneceğiyle ilgili olarak henüz bir eylem planı oluşturulmuş değil.

buyuk3_32

ESED: TÜRKİYE'YE KARŞI SAVAŞACAK HER GRUBU DESTEKLEMEYE HAZIRIZ

Öte yandan Esed, Kürtlerle yapılan anlaşma kapsamında Türkiye sınırına Suriye askerlerinin konuşlandırılmasını yorumladı.

Türkiye'nin Rojava'ya yönelik harekatı başladıktan hemen sonra bölgedeki çeşitli siyasi ve askeri güçlerle irtibata geçtiklerini kaydeden Esed, Türkiye'ye karşı savaşacak her grubu desteklemeye hazır olduklarını açıkladıklarını anlattı.

Esed, "Bu bir siyasi karar değil, anayasal ve vatani bir görev. Eğer bunu yapmasaydık, bu toprakları hak etmezdik" dedi.

Kürtlerin çok uzun süredir Rojava'yı korumaya hazır olduklarına dair güvence verdiğini kaydeden Esed, ancak Türkiye'nin sadece birkaç gün içinde bir dizi kenti ele geçirdiğini vurguladı.

Suriye'deki kaos ve terörü sonlandırmanın ana unsurunun İdlib için verilen mücadele olduğunu da söyleyen Esed, “Suriye'nin tüm bölgeleri aynı derecede önemli, ancak askeri duruma bağlı olarak bazı bölgelere öncelik veriliyor” diye ekledi.

3 milyona yakın kişinin bulunduğu İdlib vilayetinde 31 Ağustos'tan beri Rusya-Türkiye garantörlüğünde ateşkes devam ediyor ancak gerginlik de sürüyor. 

Haber Ara