Dolar

32,3238

Euro

35,1348

Altın

2.305,13

Bist

9.079,97

Ermeni komutan haddini aştı

Karabağ’daki işgal hareketlerine bizzat katılan Ermeni komutan Arkadiy Garapedyan, Ermenistan’ın Türkiye’yi işgal edeceğini söyledi. İşgal altındaki Azerbaycan toprağı Karabağ’da Müslümanlara yönelik etnik temizliğe bizzat katılan Ermeni komutan Arkadiy Garapedyan akla hayale sığmayan ifadelerle Türkiye ve Azerbaycan’a saldırdı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-12 20:20:51

Ermeni komutan haddini aştı

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Ermenistan medyasına konuşan Garapedyan, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan S-400 anlaşmasına değinirken ülkesinin yeni işgal planlarını gün yüzüne çıkardı.S-400'lerin savunma amaçlı olduğunu belirten eli kanlı işgalci, sistemin “Ermenistan, Türkiye'yi işgal ettiğinde” işe yaramayacağını öne sürdü.

Bu durumun işlerini zorlaştırmayacağını sözlerine ekleyen Garapedyan, Türkiye'nin eninde sonunda parçalanacağını iddia etti. Ayrıca Rusya ve Ermenistan arasındaki anlaşmaya atıfta bulunan Ermeni komutan, Azerbaycan ve Türkiye'yi açıkça tehdit ederek, “Büyük Ermenistan” hayalini yineledi.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ YAĞDI

Özellikle Azerbaycan'da büyük tepki çeken açıklama sonrası sosyal medyadan Ermenistan karşıtı çok sayıda mesaj paylaşıldı. Ermeni yetkililerin bu tutumu, Azerbaycan hükümetinin her fırsatta dile getirdiği “Ermenistan barışı sabote ediyor” sözlerini bir kez daha doğrulattı.

“Büyük Ermenistan” Ermenistan Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan tarafından ortaya atılmıştır. Halep doğumlu olan Ter-Petrosyan'ın geçmişi ve düşünceleri, SSCB döneminde ülkede faaliyet gösteren tek siyasî parti olan Ermenistan Komünist Partisi'nin ilkelerine dayanmaktadır.

Ter-Petrosyan, Dağlık Karabağ meselesini alevlendiren ve 1987 yılından itibaren Ermenistan'da yoğunluk kazanan nümayişlerin baş organizatörüdür. Onun Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'dan ayrılarak Ermenistan'a bağlanmasını sağlamak amacı ile Şubat 1988'de kurduğu “Karabağ Komitesi”, 1989 Kasım'ında ad değiştirerek “Ermeni Millî Hareketi” adını almıştır.

Partileşme sürecinde, Mayıs 1990 seçimlerinde en fazla oyu toplayan ve 4 Ağustos 1990 tarihinde Ermenistan Yüksek Sovyet Başkanı seçilen Ter-Petrosyan, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandıktan sonra, 1991 yazında Ermenistan'ın bağımsızlığını ilân etmiştir. 21 Aralık 1991 tarihinde Alma-Ata (Almatı) Deklarasyonu'nu imzalayarak Bağımsız Devletler Topluluğu'na katılan Ermenistan, 1992 başında da AGİK (AGİT) ve Birleşmiş Milletler'e üye olmuştur.

Aynı dönemde, Ermenistan Cumhuriyeti, milletlerarası antlaşmaları, kendi yükümlülüklerini, Helsinki ve AGİT ilkelerini çiğneyerek, Azerbaycan Cumhuriyeti'ne bağlı bir özerk bölge olan Dağlık Karabağ'ı fiilen işgal etmiştir. İşgalin de ötesinde buradaki Azeri Türkleri'ne karşı açık bir “soykırım” uygulamıştır.

Ter-Petrosyan, 1990 seçimlerindeki ilk demecinde, milletlerarası kuruluşlara, sözde 1915 “Soykırımı'nı” tanımaları çağrısında bulunmuştur.

Haber Ara