Dolar

32,5861

Euro

34,8602

Altın

2.495,11

Bist

9.688,82

Erdoğan'dan İdlib’e askeri müdahale sinyali

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın İdlib'deki tutumunu eleştirerek, 'İdlib normale dönmezse askeri güç kullanmak dâhil gerekeni yaparız' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-01 09:14:41

Erdoğan'dan İdlib’e askeri müdahale sinyali

Cumhurbaşknaı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Esed rejiminin hızla ilerlediği ve her geçen gün Türkiye sınırına daha fazla mültecinin yığılmasına sebep olan Rusya ve İran destekli İdlib'deki durumu sert bir şekilde eleştirdi.

Erdoğan'ın sözleri Suriye konusunda bir "uyum yakaladığı" belirtilen Rusya ve Türkiye arasında, kameralar önünde yaşanan neredeyse ilk doğrudan gerilimdi.

"RUSYA ANLAŞMALARA SADIK DEĞİL"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ocak'ta Afrika'da yaptığı ziyaretlerin ardından yurda dönerken uçakta gazetecilerin sorularına yönelik şunları söylemişti:

"Rusya ile gerek Soçi gerek Astana'da bazı görüşmeler, anlaşmalar oldu. Bu anlaşmalara Rusya'nın sadık kalması halinde, biz de aynı sadakatle yola devam ederiz. Şu an itibarıyla maalesef Rusya, Astana'ya da Soçi'ye de sadık değil."

Rusya'dan Suriye konusunda tavrını belli etmesini isteyen Erdoğan, Rusya'nın bir seçim yapması gerektiğini vurgulayarak "ya Suriye ile olan süreci farklı yüreteceğini ya da Türkiye olan süreci farklı yürüteceğini ve bunun başka yolu almadığını" dile getirdi.

İdlib vilayetinde ateşkesin ilan edilmesinin ardından Şam ve Moskova, vilayette "teröristlere" karşı operasyonlarını süreceğini duyurmuştu. Rusya'nın sözlerini hatırlatan Erdoğan, "Kim terörist? Kendi toprağını savunanlar mı terörist? Bunlar direnişçi. Şu anda bunlara sorarsan Türkiye'deki yaklaşık 4 milyon Suriyeli de terörist. Bunlar nereden kaçtı geldi? Esed'in zulmünden kaçtı geldi. Şu anda bu insanlar bize barınmış durumdalar" diye konuştu.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Erdoğan'ın açıklamasına Rusya'dan ilk yanıtsa dün (31 Ocak) geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısında Erdoğan'ın sözlerinin hatırlatılması üzerine "Üstlendiğimiz yükümlülüklere bağlıyız" yanıtını verdi.

Dün (31 Ocak) açıklama yapan isimlerden biri de Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'du. Peskov, "Rusya, İdlib'deki gerginliği azaltma bölgesine dair yükümlülüklerine tümüyle uyuyor" dedi.

ERDOĞAN'DAN İDLİB'E OPERASYON SİNYALİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DÜN (31 Ocak) AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda gündemdeki konuları değerlendirdi. Burada İdlib konusunu bir kez daha gündeme getiren Erdoğan, askeri müdahale ihtimalinin masada olduğunu açıkça belirtti.

İşte Erdoğan'ın ifadeleri:

"Rusya ile imzaladığımız mutabakat, Esed rejimi ve onu destekleyen Rusya tarafından kanla ve acıyla adım adım deliniyor. Suriye'deki her gelişme Türkiye için en az kendi sınırları içindekiler kadar önemli, hayati ve kritiktir. Ülkemizin, yeni bir göç dalgasına tahammülü yoktur. Aynı zamanda yeni tehditlerin sınırlarımıza dayanmasına da seyirci kalamayız.

Hiçbir ülkenin siyasi ve ekonomik çıkarı, Türkiye'nin güvenlik ve istikbal önceliklerinden daha önemli olamaz. Bu bakımdan Suriye'nin ne diğer bölgelerindeki ne de İdlib'deki duruma seyirci kalmayacağız . 2016'dan beri gerçekleştirdiğimiz Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları hassasiyetlere riayet edilmemesi halinde sahadaki durumu fiilen kontrol altına alma iradesinin en somut örnekleridir. Topraklarımıza tehdit oluşturan kim varsa, gereğini yapacağız."

"YOL AYRIMINA DOĞRU GİDİYORUZ"

“İdlib'deki durumun süratle normale döndürülmemesi halinde yeniden aynı yola başvurmaktan başka çaremiz kalmaz. Bize verilen sözlerin yerine getirilmediği Barış Pınarı Harekatı bölgesinde de aynı yol ayrımına doğru gidiyoruz. Hiç kimsenin Türkiye'yi bölücü örgütün kıskacına sokmaya ya da rejimin zulmüne rıza göstermeye zorlamaya hakkı yoktur. Adı ne olursa olsun, bölücü terör örgütünün Suriye'nin herhangi bir yerinde bir fitne ve ihanet çukuru açmasına izin vermeyeceğiz. Gerekirse teröristlerin bulunduğu her yere bilfiil giderek bu oyunu bozacağız. Rejimin, ülkemizi sürekli bir şekilde göçmen tehdidi altında tutmasına da izin vermeyeceğiz.”

"ASKERİ GÜÇ KULLANMAKTAN ÇEKİNMEYİZ"

“Biz Türkiye olarak tüm samimiyetimizle, Suriye'nin tüm halkıyla birlikte istikrarını ve güvenliğini istiyoruz. Bunun için de askeri güç kullanmak dahil ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmeyeceğiz. Bunu da ifade ediyorum."

Haber Ara