Dolar

32,2601

Euro

34,7113

Altın

2.395,31

Bist

10.279,98

Erdoğan'dan İbadi'ye: Haddini bil!

Erdoğan, Irak Başbakan'ı İbadi'ye 'Haddini bil' diyerek cevap evrdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-11 13:19:47

Erdoğan'dan İbadi'ye: Haddini bil!

TİMETURK  | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9. Avrasya İslam Şurası'nda Irak ile yaşanan Başika krizine dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye'yi işgalci şeklinde tanımlayan Irak Başbakan'ı Haydar ibadi'ye "Irak'tan bağırıp çağırman önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız. Kim bu? Irak'ın Başbakan'ı. Ya önce haddini bil. başika Kampı'nı kendileri Davutoğlu döneinde istedir. Yarın bunların ses kayıtları vs de çıkacak. Türkiye Cumhuriyeti'nin Ordusu sizlerden emir alacak kadar kalitesini kaybetmiş değildir" dedi.

İşte o ifadeler:

Şu anda Irak'ta, yakında da Musul'da yapılacak operasyonlara aynı anlayışla, nasıl Cerablus'ta katıldıysak, nasıl Rai'de katıldıysak, evet şimdi yine söylüyorum. Şahsıma hakaretler ediyor, sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin, Irak'tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak'ın Başbakanı (Haydar el İbadi). Önce haddini bil… Şu anda kendileri Başika üssünü kurmamız için Sayın (Eski Başbakan) Davutoğlu döneminde bizlere talepleri var, bunların hepsinin canlı kayıtları var ve bugün yarın bunların hepsi televizyonlarda yayınlanacak. Buna rağmen Başika üssüne girilmiştir, şimdi diyor ki; 'Buradan çekilin.' Türkiye Cumhuriyeti'nin ordusu sizlerden talimat alacak kadar kalitesini kaybetmiş değildir. Gereği neyse bunu biz gerektiği şekilde bugüne kadar nasıl yaptıysak yapmaya devam edeceğiz.

Biz Irak'a ırak kalamayız. Kardeşlerimizin çağrısına sağır kalamayız. Buradaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bugün Irak'ta DAEŞ'le mücadeleye tam 63 ülke müdahil olmuş durumda. Suriye'de de aynı.Bizim bir yerlerden izin almaya ihtiyacımız yok. Almayı da düşünmüyoruz. Türkiye'nin kimsenin bir karış toprağında gözü yoktur.

(11 Eylül yasası) 56 ülke hep birlikte talebimizi ortaya koyup, ABD Kongresi'nin kararını geri çekmesini isteyeceğiz.

(Mezhepçilik) Benim Sünnilik diye bir dinim yoktur, benim Şiilik diye de bir dinim yoktur. Benim dinim, din-i mübin olan İslam'dır.

(İslamofobi) Bugüne kadar hiç Hristiyan terörü, Musevi terörü ya da Ateist terörü diye bir şey duydunuz mu?

NE OLMUŞTU?

İran etkisi altındaki Bağdat merkezi hükümeti Şii milisler Haşdi Şâbi'nin Musul operasyonunda öncelikli rolü oynamasını isterken Ankara buna itiraz ediyor. Ankara, çoğunluğu Sünnilerde oluşan Musul'a yapılacak böyle bir operasyonun bir milyondan fazla insanı yerinden edeceği ve bölgede istikrarı sağlamayacağı görüşünde.

Bu sebeple Musul operasyonuna katılması için Başika'da 2015 başından bu yana Musullu Sünni gönüllülerden oluşan Haşdi Vatani adlı gruba eğitim veriyor. Ancak Aralık 2015'teki görev değişimi sırasında Bağdat Türkiye'nin Başika'daki varlığının gayrımeşru olduğunu duyurmuş ve buradaki Türk askerinin çekilmesini istemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 10 Aralık'ta Al Jazeera'nin Arapça kanalına verdiği röportajda Irak Başbakanı İbadi'nin askeri işbirliği isteği üzerine kampın kurulduğunu ve eğitim amaçlı Başika'da bulunan Türk askerinin çekilmeyeceğini söylemişti. Irak'ı mezhepçi politika gütmekle suçlayan Erdoğan "Buradaki Sünnilerin durumu ne olacak? Bunların güvenliği ne olacak? Bütün bunların bir eğit-donatla bir güvenlik altında kendilerini koruma iç güdüsüne ihtiyacı var. Ve burada atılan adımların hepsi buna yöneliktir" demişti.

Bir yıla yakın süredir devam eden krizde son olarak Irak parlamentosu 4 Ekim'de Başika'daki Türk askerinin çekilmesi ve Türkiye'nin Musul operasyonunda yer almamasına yönelik bir bildiri imzaladı. Ankara'dan ise Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı düzeyinde Türkiye'nin Başika'dan çekilmeyeceği açıklamaları geldi.

Haber Ara