Dolar

32,4845

Euro

34,7989

Altın

2.440,90

Bist

9.915,62

'Erbakan Hocaya git, istifa etmesini söyle'

28 Şubat davasında dinlenen Çevik, kendisine 'Erbakan Hocaya git istifa etmesini söyle' dediklerini bildirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-22 17:09:53

'Erbakan Hocaya git, istifa etmesini söyle'

AA'nın haberine göre, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan 103 sanığın yargılanmasına, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor. Duruşmaya sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katılıyor.

Duruşmada Refahyol Hükümeti'nin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın özel danışmanlığını yapan İlnur Çevik "tanık" olarak dinlendi.

Bildikleri sorulan Çevik, o dönemde Turkish Daily News'in genel yayın yönetmenliğini yaptığını, aynı zamanda Erbakan'ın özel danışmanlığını yürüttüğünü, bu nedenle en yakınındakilerden olduğunu ifade etti.

"ERBAKAN HOCAYA İSTİFA ETMESİNİ SÖYLE"

Erbakan'ın istifasından 4-5 gün önce, sanıklardan dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak'ın kendisini arayıp, çay içmeye çağırdığını aktaran Çevik, şunları kaydetti:

"Orada, Fevzi Türkeri ve ismini bilmediğim bir kişi daha vardı. Görüşmede hiçbir düşmanlık hissetmedim. 'Erbakan Hocaya git, istifa etmesini söyle' dediler. Ondan önce yapılan konuşmada da 'Biz Türkiye'de ciddi bir tehlike görüyoruz. Tehdit onlar değil, Milli Görüş bile değil. Samanyolu grubu bir, Ülker grubu iki, İhlas grubu üç. Bunları bertaraf edeceğiz. Bir taraf ak, bir taraf kara, biz akız. Esas tehlikeyi bunlar olarak görüyoruz' dediler. 'Neticede ne istiyorsunuz?' dedik. 'Erbakan Hocaya git, istifa etmesini söyle. Darbe yapacaktık. Sizin gazeteniz bizi bayağı zorladı. Amerikan Kongresi devreye girdi, bunu önlediler. Ama neticede biz bu hükümetin gitmesini istiyoruz, git istifa etmesini söyle' dediler.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de özel danışmanıydım. Gittim, böyle dediklerini anlattım. Onun da cevabı 'Askerler çok kararlı. Bu hükümetin gitmesini istiyorlar. Yeni bir hükümet kurulacak. Mesut Yılmaz başında olacak' dedi. Necmettin Erbakan'a gittim, 'Hocam böyle böyle bir durum var. Ne önerirsiniz?' diye sordum. 'Kafanı yorma, bana bırak o işi' dedi, beni gönderdi. Gazetede de Türkiye'nin bir darbe tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, Erbakan Hocanın istifa etmesinde yarar bulunduğunu yazdım."

Çevik, 28 Şubat 1997'deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) öncesinde Cumhurbaşkanı Demirel'in kendisini çağırarak, "Askerler bir hazırlık içinde. Erbakan Hocanı uyar, aklını başına toplasın, ayağını denk alsın" dediğini, kendisinin de bunu Erbakan'a ilettiğini anlattı. Erbakan'ın kendisine, "Bunları kendi kulağınla mı duydun?" diye sorduğunu, "Hayır" yanıtı verdiğini ifade ederek, "'Süleyman Bey bizi korkutuyor olabilir' diye bir konuşma geçti." dedi.

Haber Ara