Dolar

32,4454

Euro

34,7775

Altın

2.442,56

Bist

9.915,62

Empati ve sempati: fark nedir? Ve neden önemsemelisiniz

Gösterdiğiniz 'empati' mi yoksa 'sempati' mi? İki kelime genellikle birbirinin yerine yanlış bir şekilde kullanılsa da, duygusal etkilerindeki fark önemlidir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-04 11:35:49

Empati ve sempati: fark nedir? Ve neden önemsemelisiniz

Gösterdiğiniz "empati" mi yoksa "sempati" mi? İki kelime genellikle birbirinin yerine yanlış bir şekilde kullanılsa da, duygusal etkilerindeki fark önemlidir. Empati, başka bir kişinin hissettiğini gerçekten hissetme yeteneği olarak; başka bir kişinin talihsizliğine yönelik basit bir endişe ifadesi olan sempatinin ötesine geçer, Aşırılıklara bakıldığında, derin veya uzun süreli empati duyguları, aslında kişinin duygusal sağlığı için zararlı olabilir. Sempati

Sempati, genellikle daha mutlu ya da daha iyi durumda olma arzusunun eşlik ettiği bir kişi için bir endişe duygusu ve ifadesidir. Genel olarak, sempati, merhametten daha derin, daha kişisel bir endişe düzeyi, basit bir keder ifadesi anlamına gelir. 

Empati

Psikolog Edward Titchener tarafından 1909'da yapılan Almanca Einfühlung kelimesinin İngilizceye çevirisi olarak , "empati" başka bir kişinin duygularını tanıma ve paylaşma yeteneğidir.

Empati, başka bir kişinin acısını onların bakış açısından tanıma ve acı verici sıkıntı da dahil olmak üzere duygularını açıkça paylaşma yeteneğini gerektirir.

Empati, genellikle başka bir kişinin sıkıntısının farkına varmak olan sempati, acıma ve şefkatle karıştırılır. Merhamet tipik olarak, acı çeken kişinin başına gelenleri “hak etmediğini” ve bu konuda hiçbir şey yapamayacağını ima eder. 

Merhamet, acı çeken kişiye yardım etmek için gerçek bir istek gösteren daha derin bir empati seviyesidir.

Paylaşılan deneyimler gerektirdiğinden, insanlar genellikle hayvanlar için değil, yalnızca diğer insanlar için empati hissedebilirler. Örneğin insanlar bir ata sempati duyabilirken, onunla gerçekten empati kuramazlar.

Psikologlar, empatinin ilişki kurmak ve başkalarına karşı şefkatli davranmak için gerekli olduğunu söylüyor.

Empatik insanlar gruplar halinde etkili bir şekilde çalışırlar, daha kalıcı arkadaşlıklar kurarlar ve başkalarına kötü muamele edildiğini gördüklerinde devreye girme olasılıkları daha yüksektir. İnsanların bebeklik döneminde empati göstermeye başladığına ve bu özelliği çocukluk ve ergenlik döneminde geliştirdiğine inanılıyor. Bununla birlikte, başkalarına yönelik endişe düzeylerine rağmen, çoğu insan, aileleri, toplulukları, ırkları, etnik kökenleri veya kültürel geçmişleri dışındaki kişilere kıyasla, kendilerine benzer insanlara karşı daha derin empati hissetme eğilimindedir.

empatison

Üç Farklı Empati Türü

Psikolog ve duygular alanında öncü olan Paul Ekman'a göre, Ph.D. , üç farklı empati türü tanımlanmıştır:

• Bilişsel Empati : "Perspektif alma" olarak da adlandırılan bilişsel empati, birinin kendi durumunda olduğunu hayal ederek diğerinin duygu ve düşüncelerini anlama ve tahmin etme yeteneğidir.
• Duygusal Empati : Bilişsel empati ile yakından ilişkili olan duygusal empati, başka bir kişinin hissettiğini gerçekten hissetme veya en azından kendisininkine benzer duyguları hissetme yeteneğidir. Duygusal empatide, her zaman bir miktar paylaşılan hisler vardır. Duygusal empati, Asperger sendromu teşhisi konan kişiler arasında bir özellik olabilir.
• Merhametli Empati : Diğer kişinin duygularını, paylaşılan deneyimlere dayanan derin anlayışlarından hareketle, şefkatli bir şekilde empati kuran insanlar, yardım etmek için gerçek çaba gösterirler.

Dr. Ekman, hayatımıza anlam katabilirken, empatinin de son derece yanlış gidebileceği konusunda uyarıyor. Empatinin Tehlikeleri

Empati hayatımıza bir amaç verebilir ve sıkıntı içindeki insanları gerçekten rahatlatabilir, ancak aynı zamanda büyük zarar da verebilir. Başkalarının trajedisine ve travmasına empatik bir tepki göstermek yardımcı olabilirken, aynı zamanda yanlış yönlendirilirse, bizi Profesör James Dawes'in "duygusal parazitler" olarak adlandırdığı şeye dönüştürebilir .. Empati Cüzdanınızı Boşaltabilir

Psikologlar, yıllardır aşırı empatik hastaların hayatlarını rastgele muhtaç bireylere vererek kendilerinin ve ailelerinin refahını tehlikeye attığını bildirdiler. Başkalarının sıkıntısından bir şekilde sorumlu olduklarını düşünen bu tür aşırı empatik insanlar, empatiye dayalı bir suçluluk geliştirdiler.
Daha iyi bilinen "hayatta kalan suçluluk" koşulu, empati sahibi bir kişinin yanlış bir şekilde kendi mutluluğunun bedelini ödediğini veya hatta başka bir kişinin sefaletine neden olduğunu hissettiği empati temelli bir suçluluk biçimidir.

Psikolog Lynn O'Connor'a göre , düzenli olarak empatiye dayalı suçluluk veya “ patolojik özgecilik ” ile hareket eden kişiler, daha sonraki yaşamlarında hafif depresyon geliştirme eğilimindedir. Empati İlişkilere Zarar Verebilir

Psikologlar empatinin asla aşkla karıştırılmaması gerektiği konusunda uyarıyorlar. Aşk her ilişkiyi - iyi ya da kötü - daha iyi hale getirebilirken, empati gergin bir ilişkinin sonunu yavaşlatmaz ve hatta hızlandırabilir. Esasen aşk tedavi edebilir, empati yapamaz. Empati Yorgunluğa Neden Olabilir

Rehabilitasyon ve travma danışmanı Mark Stebnicki , kronik hastalık, sakatlık, travma, keder ve başkalarının kaybına tekrarlanan veya uzun süreli kişisel katılımdan kaynaklanan fiziksel yorgunluk durumuna atıfta bulunmak için " empati yorgunluğu " terimini ortaya attı .

Ruh sağlığı danışmanları arasında daha yaygın olmakla birlikte, aşırı empatik herhangi bir kişi empati yorgunluğu yaşayabilir. Stebnicki'ye göre, doktorlar, hemşireler, avukatlar ve öğretmenler gibi “dokunaklı” profesyoneller empati yorgunluğundan muzdarip olma eğilimindedir.

Paul Bloom, Ph.D. Yale Üniversitesi'nde psikoloji ve bilişsel bilimler profesörü olan, doğuştan gelen tehlikeleri nedeniyle insanların daha çok değil daha az empatiye ihtiyaç duyduklarını öne sürecek kadar ileri gidiyor. 

Kaynak: Thoughtco

Haber Ara