Dolar

32,4430

Euro

34,7292

Altın

2.436,69

Bist

9.915,62

Emekli öğretmen atölyesinde saz ve kemençe üretimi yapıyor

73 yaşındaki emekli fen bilgisi öğretmeni Numan Gümüş, Bolu'da kurduğu atölyesinde saz ve kemençe üreterek hayalini gerçekleştiriyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-30 19:33:12

Emekli öğretmen atölyesinde saz ve kemençe üretimi yapıyor

Paşaköy Mahallesinde bir apartmanın bodrum katında yaşayan Numan Gümüş, 3 yıl önce oluşturduğu atölyede, sosyal medyadan öğrenerek kemençe ve saz yapmaya başladı.

Gümüş, Kemençe ve saz yapma merakının sebebini "Küçüklükten beri ormanda yaşadığımız için ağaç işlerine yatkınlığım vardı" diyerek belirtti. 

Gümüş, önce sosyal medyadan araştırma yapıp sonra kemençe ve saz yapmaya çalıştığını söyleyerek, "Elime örnekler aldım ve internetten örnekler çıkardım. Büyüklüklerini ve ölçülerini aldım. Oradan amatörce çalışmaya başladım." diye belirtti.

"Davet edildiğim yerlere hediye olarak götürüyorum"

Bu işten asıl amacının para kazanmak olmadığını belirtenGümüş:

"Amacım, saz ve kemençe yaparak kariyer yapmak değil, vakit geçirmek. Yaptığım kemençelerden özel olarak davet edildiğim yerlere hediye olarak götürüyorum. Tek tük maliyetine verdiklerim de oldu. El emeğinin iş gücü yüksek oluyor. Ağacı bulmak, kurutmak, damarına göre kesmek, sonra içerisini oymak ve hazırlamak zaman alıyor. Duruma göre bir ya da iki saat çalışıyorum. Fazla zorlamıyorum kendimi. Seri çalışırsam, ağacı hazır ve kuruysa el emeğiyle 5 günde bir saz ve kemençe ancak çıkar. Ağaç hazır ve kuru değilse zamana bağlı oluyor."

kemençe ve saz yapımını severek yaptığını belirten Numan Gümüş, imkanları el verdiği sürece üretimi sürdürmek istediğini açıkladı.

Haber Ara