Dolar

32,2626

Euro

34,8057

Altın

2.456,29

Bist

10.294,51

El Kaide liderinden HTŞ'ye çağrı: Ya muhaliflerle birleşin ya da geri dönün

El Kaide lideri Dr. Eymen ez-Zevahiri, Heyet'ut Tahrir'uş Şam'a seslenerek 'Ya muhaliflerle birleşin ya da geri dönün' çağrısı yaptı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-04 14:40:48

El Kaide liderinden HTŞ'ye çağrı: Ya muhaliflerle birleşin ya da geri dönün

El Kaide lideri Dr. Eymen ez-Zevahiri, Suriye savaşına dair bir ses kaydı yayınladı. Açıklamasında 2016 yılının Temmuz ayında El Kaide ile bağlarını koparan Şam'ın Fethi Cephesi'nin (ŞFC) halefi Heyet'ut Tahrir'uş Şam'ı eleştiren Zevahiri, HTŞ'ye "Ya muhaliflerle birleşin ya da geri dönün" dedi.

İşte Mepanews'in aktardığına göre Zevahiri'nin açıklamasının ayrıntıları:

"KENDİ ARALARINDAKİ ÇATIŞMALAR NEDENİYLE MUHALİFLERİN GÜCÜ ZAYIFLIYOR"

Zevahiri açıklamasında Suriye'deki gelişmeleri an be an takip ettiklerini belirterek, Halep'in düşme sürecine girmesi nedeniyle 'biat bozma' konusunda bir süre sessiz kaldığını söyledi. El Kaide ile bağlarını koparmasına karşın HTŞ'nin umut ettiği birleşmeyi gerçekleştiremediğini söyleyen Zevahiri, muhaliflerin kendi aralarındaki çatışmalar nedeniyle gücünün azaldığına vurgu yaptı. Suriyeli muhaliflerin dağınıklığı ve kendi aralarındaki çatışmaları eleştiren El Kaide lideri, "Şam'daki ehli sünnet projesi Şam ehli arasındaki savaş projesine dönüştü" dedi. Şam'daki savaşın bir savunma cihadı olduğunu söyleyen Zevahiri, Müslümanları savunmak için her kişi ve grubun bu savaşa katılabileceğini, Suriyeli muhaliflerin 'boş tartışmalarla' meşgul olduğunu ve beklenen birleşmeyi gerçekleştiremediğini belirterek, Suriye'deki muhaliflere hitaben Suriye'deki savaşçılara seslenerek "Sizi müjde ve umutları olarak gören Müslümanların kalplerini kırdınız" ifadesini kullandı.

"HTŞ'NİN TAVRI KAFA KARIŞTIRICI"

HTŞ'nin El Kaide'ye bağlı kişi ve gruplara karşı 'adeta savaş açtığını' ifade eden Zevahiri, olayların bir 'kafa karışıklığı' oluşturduğunu söyledi.

"HTŞ'LİLER, EL KAİDE MENSUPLARINA BASKI YAPIYOR"

"Kesinlikle bu cihad Şam ehlinin cihadı, Suriye halkının cihadı, İdlib halkının veya Dımeşklilerin ve Der'alıların cihadıdır, denilemez. Şam cihadı tüm İslam ümmetinin cihadıdır" ifadesini kullanan Zevahiri, El Kaide'ye bağlı kişilerin HTŞ tarafından baskı görmesine tepki gösterdi.

"HTŞ, EL KAİDE'YE BİATINI BOZDU"

"Biatı oyun haline getirmek caiz değildir. Bilakis şeriat sözlere uymayı vacib kılmıştır" diyen Zevahiri, HTŞ'nin El Kaide'ye olan bağlılığını tek taraflı olarak dine uygun olmayan bir şekilde bozduğunu ileri sürdü.

ZEVAHİRİ'DEN HTŞ'YE: YA MUHALİFLERLE BİRLEŞİN YA DA CEMAATİNİZE GERİ DÖNÜN

Suriye'de muhaliflerin birleşmesi ve İslami bir hükümetin kurulması durumunda Nusra Cephesi'nin El Kaide ile bağlarını koparabileceğini geçmişte söylediklerini doğrulayan Zevahiri, ancak bu şartların gerçekleşmediğini belirtti. HTŞ'ye iki seçenek sunan Zevahiri, "Ya Suriye'deki mücahitlerle birleşirsiniz ya da cemaatinize geri dönersiniz" dedi.

El Kaide Lideri Dr. Eymen ez-Zevahiri'nin açıklamasının tam metni için TIKLAYINIZ

ZEVAHİRİ: EL KAİDE OLMASA DA BOMBALAR PATLIYOR

"Şam halkının bombalanmasını mı istiyorsunuz? Birleşmeye engel olmaya mı çalışıyorsunuz?" gibi gerekçelerle Suriye'deki El Kaide varlığına karşı çıkıldığına ifade eden Zevahiri, bombardımanların ve ayrılıkların El Kaide olmadan da devam ettiğini söyledi. El Kaide'ye karşı savaşın aslında tüm İslam yanlısı gruplara karşı yürütüldüğünü savunan Zevahiri, "El-Kaide'yi Şam'dan çıkarma planı Suriye'deki bütün Suriyeli mücahitleri sonuncusuna kadar çıkarmayı hedefliyor" dedi.

"HTŞ TAZİYE DAHİ YAYINLAMADI"

Zevahiri, Suudi Arabistan'da 40'a yakın ilim adamının asıldığını, cihat hareketlerinin liderlerinden bir çok ismin hayatını kaybettiğini ancak HTŞ'nin bu konularla alakalı bir taziye bile yayınlamadığını belirterek veryansında bulundu.

HTŞ-EL KAİDE GERİLİMİ

Nusra Cephesi'nin ardından kurulan Şam'ın Fethi Cephesi (ŞFC) 2016 yılının Temmuz ayında, El Kaide ile bağlarını koparmıştı. ŞFC tarafından alınan bu karar, Zevahiri'nin aynı yıl Mayıs ayı içinde yaptığı bir açıklamanın ardından geldi. Zevahiri bu açıklamasında, Suriye'deki muhalif grupların ortak bir hükümet kurmasını desteklediklerini ve örgütsel bağların bu girişim önünde bir engel olmayacağını söyledi. Bu açıklama HTŞ tarafından 'örgütten ayrılma izni' olarak kabul edildi ve Temmuz ayının sonlarına doğru yapılan açıklamada, "El Kaide lideri Dr. Eymen el Zevahiri ve yardımcısı Şeyh Ahmed Hasan Ebu'l- Hayr'a Suriye halkının mücadelesini öncelemeleri ve ve genel olarak cihadın maslahatını gözetmeleri nedeniyle teşekkür ediyoruz." denilerek, yeni hareketin herhangi bir dış grupla örgütsel bir bağının kalmadığı ilan edildi. Ancak Zevahiri, açıklamasının bir 'biat (bağlılık) bozma' izni olmadığını ve kararın uygun bir şekilde alınmadığını söyledi.

Öte yandan ŞFC'nin halefi olan HTŞ, bu yıl Ocak ayı içinde diğer bazı muhalif grupların da katılımı ile kurulmuştu. HTŞ, Suriyeli muhalif grupların tek çatı altında toplanması için girişimlere başladı ve ortak bir hükümet kurulması amacını de içeren bu çabalarını 'Sünni devrimci proje' olarak adlandırdı.

Haber Ara