Dolar

32,3332

Euro

35,1643

Altın

2.240,96

Bist

8.718,11

El Fetih ve Hamas anlaştı: 15 yıl sonra seçim kararı

Filistinli iki kesim arasındaki anlaşma, İsrail-BAE-Bahreyn arasındaki normalleştirme anlaşmalarından sonra yapılması dikkat çekti

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-24 16:15:28

El Fetih ve Hamas anlaştı: 15 yıl sonra seçim kararı

El Fetih ve Hamas anlaştı: 15 yıl sonra seçim kararı

Filistinli iki kesim arasındaki anlaşma, İsrail-BAE-Bahreyn arasındaki normalleştirme anlaşmalarından sonra yapılması dikkat çekti.

El Fetih ve Hamas yetkilileri AFP'ye verdiği demeçte, yaklaşık 15 yıl sonra ilk kez Filistin seçimlerini düzenlemeyi kabul ettiklerini söyledi.

El Fetih lideri ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas siyasi şefi İsmail Haniyeh arasında varılan anlaşmaya göre meclis ve devlet başkanlığı seçimleri altı ay içinde planlanacak.

Daha öncesinde Türkiye, rakip Filistinli gruplar arasında birlik sağlanması için bir dizi görüşmeye ev sahipliği yapmıştı.

Görüşmeler, 16 Eylül'de İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasında imzalanan normalleşme anlaşmalarının hemen ardından gerçekleşmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın “İbrahimi Anlaşması” olarak bahsettiği anlaşma,  Filistinliler tarafından İsrail işgaline karşı mücadelelerine Arapların ihaneti olarak kınandı.

Son Filistin meclis seçimleri, Hamas'ın beklenmedik şekilde kazandığı 2006 yılında yapılmıştı.

'Gerçek fikir birliği'

Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Salih el-Aruri, anlaşmanın Türkiye'de düzenlenen görüşmelerde sağlandığını söyledi.

İstanbul'dan telefonla AFP'ye konuşan El-Aruri, "Bu sefer gerçek bir fikir birliğine vardık. Bölünmeler ulusal davamıza zarar verdi ve bunu sona erdirmek için çalışıyoruz."

İki taraf, 2006 seçimlerinin ardından bir birlik hükümeti kurdu, ancak kısa süre sonra çöktü ve ertesi yıl Gazze Şeridi'nde iki taraf arasında kanlı çatışmalar patlak verdi.

O zamandan beri Hamas Gazze'yi yönetirken, El Fetih ise Batı Şeria'daki Ramallah merkezli olarak Filistin Yönetimi'ni temsil ediyor.

Son görüşmeler, İsrail ile yapılan normalleşme anlaşmalarıyla sıklaşmıştı.

Kaynak: Middle Eas Eye

Haber Ara