Dolar

32,4466

Euro

34,7271

Altın

2.435,90

Bist

9.915,62

'El Bab saldırıları'nın faili kim?

Suriye’nin kuzeyinde, Azez – Bab – Cerablus hattında süren Fırat Kalkanı Harekatı bünyesindeki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarına yapılan saldırının faili kim? Rusya'nın Suriye'de kurduğu hava savunma sistemini uzmanı TimeTürk için değerlendirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-25 23:37:21

'El Bab saldırıları'nın faili kim?

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Çağatay Cebe

Suriye'nin kuzeyinde, Azez– Bab –Cerablus hattında süren Fırat Kalkanı Harekatı bünyesindeki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarına yapılan saldırının faili açıklanmadı.

İlk saldırının şoku daha atlatılmadan ikinci ve üçüncü saldırılar yaşandı. Saldırılar sonrasında pek çok teori gündeme geldi. Çoğu askeri gerçeklikten ve çağımızın harp biçiminden uzak teoriler faili örtmekte kullanıldı.

OLAĞAN ŞÜPHELİLER

TSK ve destek verdiği ÖSO unsurlarına biri hava saldırısı olmak üzere yapılan üç saldırının faili konusunda yetkililer suskunluklarını korurken, saha kaynakları ve verili durum iki olağan şüpheliye işaret ediyor.

Rusya ve Esed rejiminin Kuveyrs Hava Üssü'nde konuşlu olan askeri sistemleri göz önüne alınınca, bazı medya kişi ve kurumlarında öne sürülen ABD provokasyonu, komplosu çöküyor.

Saldırının muhtemelen faillerinin Rusya ve Esed rejimi olduğunu anlamak için Rusya ve Esed rejiminin, Fırat Kalkanı Harekâtı'na karşı Kuveyrs'e konuşlandırdığı ekipmanları sıralamak yetiyor.

S-300, S-200, Pantsir-S2, BUK Hava Savunma Sistemi, Bab kuzeyinde askerlerimizi şehit eden uçak olduğu iddia edilen L-39 Albatros, MIG-21, P-18 Erken İhbar Radar Sistemi, MI-8, SU-22, ZSU-3-2.


UZMANI DEĞERLENDİRİYOR

Savunma sanayi araştırmacısı Turan Oğuz, Rusya ve Esed rejiminin hava üslerinde konuşlu olan bazı hava sistemlerini değerlendirdi. Oğuz, Rusya'nın Suriye'de ciddi bir hava savunma hattı kurduğunu bu hattın ise ülkenin batı ve kuzey kesiminde aldatılması oldukça güç bir elektronik harp mantığı ile inşa edildiğini aktardı.

Gerçekleşen saldırısı sonrasındaki teorilere gerçekçi bir pencereden bakan Oğuz, Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığının hava savunma ile ilgili kısmını özetledi.

ELEKTRONİK HARP YIĞINAĞI

5 Ekim 2015'te Rusya, Suriye'nin Lazkiye vilayetindeki Humeymim Hava Üssü'ne Krasukha-4 Elektronik Harp (EH) sistemini yerleştirmişti. Krasukha-4 diğer adıyla 1RL257, 150-300 kilometre menzilli, düşük irtifa casus uyduları (Lacrosse/Onyx serisi), yer ve hava (E-8 Joint Star) radarlarını kör eden ve sistemlerini karıştıran güçlü bir elektronik harp sistemidir.

 KUVEYRS'TE PANTSİR BLOKU

Rusya'nın Şubat 2016'da Humeymim Hava Üssü'ne ve geçtiğimiz haftalarda da Bab'ın güneyinde bulunan Kuveyrs Hava Üssü'ne Pantsir -S2 Hava Savunma sistemini yerleştirdi. Pantsir-S2, karadan-havaya 32 kilometre menzille füze atımı yapabiliyor ve 40 kilometrelik radara sahip. Kısa-orta menzil savunma sınıfa dâhil olan Pantsir-S2, yeni bir sistem olması sebebiyle tam kabiliyeti bilinmese de önceki versiyonu olan Pantsir-1'in kabiliyetli ve iyi bir sistem olması sebebiyle etki ettiği menzil & irtifa göz önüne alınınca çok tehlikeli olduğu düşünülüyor. 2 adet 30mm uçaksavar silahı ve 12 atışa hazır füzeye sahip.

AKTİF ENGELLEYİCİLER DE SAHADA

Rusya, ayrıca 2 sene önce envanterine giren Borisoglebsk-2 jammer sistemini de bu sene başında Suriye'ye sevk etmişti. Bu elektronik harp sistemi, küçük bir alanda bütün iletişimi tamamıyla kesebilecek kabiliyete sahip. Ayrıca, Borisoglebsk 2, sahip olduğu savunma sistemi ile füze ve topçu atışları yere 3-5 kilometre isabet etmeye kala, hedefi imha edebiliyor.

KUZEY HALEP'TE BUK SİSTEMİ

BUK Hava Savunma Sistemi ise Rusya'nın Kuveyrs Hava Üssü'ne yerleştirdiği başka bir sistem. 4 kişi tarafından kontrol edilen sistem, orta menzilli, karadan-havaya füze atabilen ve aynı anda havada uçan 24 farklı hedefi kitlenebilen, 50 kilometre menzile sahip bir hava savunma sistemidir.

P-18 radarı ise Şam rejimine ait, SSCB döneminde üretilmiş, uzun menzilli radar sistemidir. Etkin menzili 360 derecede 250 kilometredir.

 

 

Haber Ara