Dolar

32,5803

Euro

34,9119

Altın

2.437,17

Bist

9.645,02

Ekvador'un başkan adayının vaadi: Julian Assange’ı elçilikten çıkaracağım

Ekvador’da seçimlere adaylığını koyan Guillermo Lasso, Washington'u yakından ilgilendiren bir vaatte bulundu...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-09 18:54:22

Ekvador'un başkan adayının vaadi: Julian Assange’ı elçilikten çıkaracağım

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da gelecek hafta seçimler yaşanacak.

Bu süre zarfında adaylar vaatlerini açıklamıştı fakat muhalif Guillermo Lasso'nun vaadi dünya gündemine dahil oldu.

Lasso'nun dünyada gündem olmayı hak eden vaadi ise, 2010 yılında ABD'li Er Bradley (Chelsea) Manning tarafından sızdırılan ABD'nin gizli belgelerini kurucusu olduğu internet sitesi WikiLeaks'ta yayınlayan Julian Assange ile ilgili.

Lasso Guardian'a verdiği bir demeçte, 2012'de İngiltere'deyken Ekvador'a yaptığı sığınma başvurusu kabul edilen ve o günden beri Londra'daki elçilik binasında yaşayan Julian Assange'ı elçilikten çıkaracağını söyledi.

Lasso, 4.5 yıldır büyükelçilikte yaşayan Assange'ın ilticasının ‘pahalı' olduğunu ve elçilikten çıkarılmasının vaktinin geldiğini ifade etti.

Lasso, "Ekvador halkı katlanmak zorunda olmaması gereken bir bedeli ödüyor. Yetkilerin alınmasıyla Assange'dan 30 gün içerisinde elçiliği terk etmesini isteyeceğiz" dedi.

LASSO GERİDE

Lasso, anketlerde iktidar partisi adayı Lenín Moreno'dan sadece 7 puan geride bulunuyor. Fakat 19 Şubat'ta yapılacak ilk oylama öncesinde desteğin artması beklenen Lasso'nun başkanlığı zorlayacağı öngörülüyor.

LASSO SEÇİLMEZSE SORUN YOK MU?

Ekvador'da başkanlığın el değiştirmemesi durumunda da Assange'ın aynı taleple karşı karşıya kalması muhtemel.

Ekvador Dışişleri Bakanı Guillaume Long konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada elçilikteki personelin durumuna vurgu yaparak, "Bu muhtemelen dünyanın en çok izlenen büyükelçiliğidir" demişti.

Fiziksel koşullar açısından ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Long, "Yine de, dışarıya hiçbir şekilde erişimi, çıkabileceği bir bahçe yok. Son 4.5 yılını Londra'daki bir binanın içerisinde, ışığın yeterli olmadığı bir yerde geçirdi" diye konuşmuştu.

images

"KENDİM ÇIKARIM" DEMİŞTİ

Assange'ın avukatı Melinda Taylor, müvekkilinin "kendisine belgeleri sızdıran ABD'li Er Manning'in affedilmesi durumunda" İngiltere'deki Ekvador Büyükelçiliğinden çıkarak yargılanmayı kabul edeceği yönünde açıklama yapmıştı.

Taylor daha sonra "Assange, söylediği her şeyin arkasında durur" demişti.

WIKILEAKS SKANDALI ve YAŞANANLAR

2010 yılında ABD'li Er Bradley (Chelsea) Manning bazı gizli belgeleri, Wikileaks sitesine (Julian Assange'a) sızdırdı.

Söz konusu belgelerde ABD Ordusunun 2004-2009 yılları arasında Afganistan Savaşı'nda tutmuş olduğu 92.000 gizli belge vardı. Ayrıca Beyaz Saray'ın ülke başkanlarını "bazı lakap ve isimlerle" fişlediği de görülüyordu.

Belgeler, sitede 26 Temmuz 2010 tarihinde yayınlandı ve The Guardian, The New York Times ve Der Spiegel gazeteleriyle birlikte açıklandı. Gazetelere ve siteye polis baskınları olurken; Er Bradley Manning, 14 Ağustos 2013'te 35 yıl hapse mahkum oldu. Uzun bir tutukluluk süresi geçiren Manning'in bu süre zarfında psikolojisinin bozulduğu iddia edilmişti. Ailesinin dillendirdiği bu iddia sonrası Bradley Manning hayatına kadın olarak devam etmek istediğini belirterek hormon tedavisine başlamış ve Chelsea adını almıştı. Obama, geçtiğimiz ay görevi bırakmasına günler kala farklı suçlardan ceza alan toplam 273 mahkumu affetmişti. Bunlar arasında Manning de bulunuyordu. Chelsea Manning'in 17 Mayıs'ta serbest kalacağı söyleniyor.

Mayıs 2013'te ise ikinci bir sızdırma vakası yaşandı. Buna göre Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden, Amerikan hükümetinin istihbarat toplama yöntemleriyle ilgili belgeleri Gazeteci Glenn Greenwald ve belgesel yapımcısı Laura Poitrasile ile paylaşmıştı.

İlk sızdırma vakasının sorumlusu Er Bradley Manning, halen hapishanede ve serbest bırakılacağı günü bekliyor. Jullian Assang ise 2012 yılından beri elçilikte yaşıyor.

İkinci sızdırma vakasının sorumlusu Edward Snowden ise Rusya'da.

23 Haziran 2013'te Rus havayolu şirketi Aeroflot'a ait uçakla Hong Kong'dan Moskova'ya giden Snowden, gümrük kapısından geçmeyerek havaalanının transit yolcu bölümünde kalmıştı. Ardından havaalanından çıkmak ve diğer ülkelere gidebilmek için avukatı vasıtasıyla Rusya'dan geçici sığınma talebinde bulunmuştu. Talebi değerlendiren Rusya Federal Göçmen Bürosu, Snowden'e 1 Ağustos 2013'ten itibaren geçerli olmak üzere bir yıllığına geçici sığınma hakkı ve Ağustos 2014'ten itibaren de yurt dışına çıkış hakkı tanıyan 3 yıllık oturum izni vermişti.

Fakat Obama'nın geçtiğimiz ay Manning'i serbest bırakan kararı almasından günler sonra Rusya'dan bir başka haber geldi. Buna göre Snowden'in Rusya'daki oturum izni 2020 yılına kadar uzatıldı.

Assange elçilikteki odasında:
ap_1006306585641

TRUMP YÖNETİMİ ve SIZDIRMALAR VAKASI

Bu arada Assange 3 Ocak 2017'de Fox News'e yaptığı açıklamada Assange, "Rusya'nın ABD'deki seçim sürecine müdahale ettiği yönündeki suçlamalar, Beyaz Saray'a giren Trump yönetiminin meşruiyetini azaltma amaçlı" demişti.

Obama ve Clinton'ın içerisinde bulunduğu demokratlar Rusya'nın seçimlere müdahale ettiğini iddia ediyordu.

5 Ocak'ta Assange'ı destekleyen açıklamalar yapan Trump, "Julian Assange Podesta'yı 14 yaşındaki bir çocuğun hacklemiş olabileceğini söylüyor. Demokratik Ulusal Komite (DNC) neden bu kadar dikkatsizdi? Assange, bilgileri kendisine Rusya'nın vermediğini de söyledi" diye yazmıştı.

Öte yandan bazı Cumhuriyetçi politikacılar ise Trump'ın Assange'a mesafeli yaklaşmasını istiyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Assange'ın Rusya'nın hizmetinde olduğunu söyleyerek, "Kaçak, veri çalıyor, ulusal güvenliği tehlikeye atıyor" dedi.

Trump'ın CIA Direktörü Mike Pompeo ise Assange'ın vatan haini olduğunu ve idam edilmesi gerektiğini savunuyor.

AP_328533823702

Haber Ara