Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilere verdiği hibe ve kredilerin verimli kullanılması için harekete geçti. Ulusal ve uluslararası kaynaklardan sağlanan kırsal kalkınma fonlarının sürdürülebilir olması için çalışma başlatılıyor. Bu doğrultuda ekonomik ve sürdürülebilir yatırım projelerine fon desteğinin verilmesinin ardından, işletmelerin AB standartlarına uygunluğu 5 yıl boyunca izlenecek.
5 YIL TAKİP
Bakanlığın yapacağı çalışmayla, ulusal ve uluslararası kaynaklardan sağlanan kırsal kalkınma fonları sürdürülebilir hale gelecek. Fon desteği verilen ekonomik ve sürdürülebilir yatırım projelerinin AB standartlarına uygunluğu 5 yıl boyunca takip edilecek.
BAŞARILI İLLERE ARTI FON
IPARD (AB Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı) programı kapsamında kırsal kalkınma fonlarının doğru projelere aktarılması için başvuru sürecinde işlemler ayrıntılı bir şekilde incelenecek. Yapılacak çalışmalarla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) il koordinatörlüklerinin hata oranı ve başarı oranları hesaplanacak. Fonlar, illerin puanlarına göre dağıtılacak. Böylece başarılı illere verilecek fonlar artacak.
AB STANDARDINDA İŞLETME
Çalışmayla birlikte, AB standartlarında işletmelerin sayısı artacak. Böylece bir yandan kırsal kalkınmaya verilen destekler artacak bir yandan da tüketici korunacak. Projelerin izlenmesiyle de tarımda modern teknikler kullanılarak, verimin artırılması ve tarım ürünlerinin milli marka olarak pazarlanması hedefleniyor.
Genç ve kadın çiftçilere öncelik
- TKDK, IPARD II Programı kapsamında 6 çağrı ilanı gerçekleştirirken, bu çağrıların sonucunda toplam 2 bin 684 projeye ödeme yaptı. Yaklaşık 3,1 milyar TL'yi bulan yatırım kapsamında, yatırımcılara yaklaşık 777 milyon TL hibe ödendi. Gençlere ve kadınlara uygulanan pozitif ayrımcılık sayesinde toplam yatırımların yaklaşık yüzde 75'i 40 yaş altı gençler, yüzde 35'i de kadın girişimciler tarafından hayata geçirildi.