Dolar

32,7682

Euro

35,0901

Altın

2.459,44

Bist

10.471,32

ÇED raporu haftaya! Kanal İstanbul’da dönüm noktası

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi’nde (TOKİ) bakanlık olarak gündemlerinde yer alan Kanal İstanbul ve sosyal konut projeleriyle ilgili önemli mesajlar verdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-20 19:40:31

ÇED raporu haftaya! Kanal İstanbul’da dönüm noktası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 100 bin Sosyal Konut Projesi'ne ön kayıt yaptıranların sayısının çarşamba günü itibariyle 130 bini aştığını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KurumKanal İstanbul için dönüm noktası olacak Çevre Etki Değerlendirme Raporuyla ilgili çalışmalara da değindi.

İşte Bakan Kurum'un açıklamaları

l Kanal İstanbul Projesi, İstanbul boğazının özgürlük projesidir, koruma, kurtarma projesidir. Kanal İstanbul'un Çevre Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) ile ilgili her türlü ayrıntıyı sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve üniversitelerle birlikte çalıştık, çevreye olacak etkilerini en aza indirecek şekilde tedbirler almaya gayret gösterdik.

l ÇED sürecinde sona yaklaştık, önümüzdeki hafta itibarıyla ÇED raporumuz çıkacak. Projenin yapılması noktasında hiçbir engeli kalmayacak şekilde hem ÇED raporunu hem de 1/100.000 ölçekli planlama sürecini, Bakanlığımız nezdinde yürütüyoruz.

l Yapacağımız proje, dünyada eşi benzeri olmayan örnek bir proje olacaktır. Yatay şehirleşme anlayışıyla yeni 500 bin nüfus tasarlanmıştır bölgede. Bu 500 bin nüfus da İstanbul'un dışından bir yerden değil buradaki rezerv konutların üretileceği, hastanelerimizin, üniversitelerimizin, okullarımızın yapılacağı alanlardan ibarettir. Bu çerçevede hassasiyetlerimiz en üst noktada yürümektedir.

l Kanal İstanbul'un geçeceği bölgedeki su kaynaklarından İstanbul'umuzun yaklaşık yüzde 4'ünün suyu temin edilmektedir. Melen'den yapılan proje bittiği zaman İstanbul'un 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak tüm argümanlar düşünülmüş ve buna göre de projelendirilmiştir. Dolayısıyla bölgedeki su kaynaklarının azalması, İstanbul'un su ihtiyacını olumsuz noktada etkileyecek bir durumu oluşturmamaktadır.

l O bölgede bir arazi takasına, arazi rantına müsaade etmeyiz, hiçbir projede de etmedik. Aksine vatandaşımızın daha çok kazanması, projelerden daha çok değer alması sürecini yürüttük. O bölgede de herhangi bir şekilde proje öncesinde toparlanmış, alınmış bir arazi durumu söz konusu değildir, bu çerçevede proje ilerlemektedir. Katar Şeyhi'yle alakalı böyle bir söylenti var. Ona ilişkin de 44 bin metrekare bir arsaları söz konusu. O da 6 ay önce veya 7, 8 ay önce alınmış bir arsa, dolayısıyla bu durum doğru değildir.

4 günde 200 bin talep geldi

2019'un ilk aylarında başlatılan sosyal konut seferberliğinin ilk adımı olan 50 bin sosyal konut için 638 bin başvuru geldiğini hatırlatan Bakan Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 50 bin olan yıllık üretimimizi, 100 bine çıkaracak adımlarımızı attık. Her proje dahilinde vatandaşlarımız bir başvuru ücreti ödüyorlar ve bu başvuru ücretiyle birlikte de projelerimizin kurası çekildikten sonra bu başvuru ücreti ve süreci detaylı bir şekilde incelendikten sonra sonuca bağlı olarak vermiş oldukları peşinat iade ediliyor. Hak sahipliği noktasında kuradan çıkanlar ve yedekler olarak devam ediyoruz. Her projede almak durumundayız çünkü her projede vatandaşımızın durumu değişebilir, aynı yıl içeresinde ev sahibi olabilir, gelir durumu değişebilir. Her proje için başvuruyu ayrı ayrı almak durumundayız” bilgisini verdi. Kurum, 16 Aralık Pazartesi günü başlayan müracaatların ilk üç gününde 130 bin ön talebin olduğuna dikkat çekerek, “Bu tablo, ne kadar talebin olduğunu da açık ve net bir şekilde göstermektedir” dedi. Kurumun açıklamasından saatler sonra ise (17:30) talep sayısı 190 bini aştı.

31 bin aile TOKİ'li oldu

“TOKİ'nin 2003-2019 yılları arasında yaklaşık 160 milyar lira yatırımla 857 bin konut ürettiğini kaydeden Bakan Kurum, ‘'Sosyal donatılar dahil edildiğinde 1 milyonun üzerinde bağımsız bölüm inşa ettik. Piyasa şartlarında ev alamayan, dar gelirli, sosyal yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza umut olup 3,5 milyon vatandaşımızı sıcak yuvalarına kavuşturduk” dedi. Kurum, TOKİ tarafından yapılan konutlardan 31 binini bu yılın ilk 10 ayında sattıklarını, halen 317 şantiyede yaklaşık 83 bin konut ve ilave sosyal donatının inşasının sürdüğünü bildirdi.

17 yılda 160 milyar liralık ihale

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, hizmet alanları kapsamında bugüne kadar yapım, hizmet ve danışmanlık kapsamında toplam 4 bin 447 ihale yaptıklarını açıkladı. İhalelere Kamu İhale Kanunu çerçevesinde yaklaşık 2 bin 250 yüklenicinin katıldığını ve 870 müteahhidin idareden iş aldığını söyleyen Bulut, “2019 yılında ise yapım, hizmet ve danışmanlık kapsamında 197 ihale gerçekleştirilmiştir. TOKİ'nin şu anda aktif olarak çalıştığı yüklenici sayısı iş ortaklıklarıyla birlikte 197, müşavir sayısı da iş ortaklıklarıyla beraber 24'tür” dedi. Bulut, bu yıl kasım sonu itibarıyla ödedikleri hak ediş tutarının 9 milyar 62 milyon lira olduğuna, 17 yıl içinde güncellenmiş rakamla birlikte yaklaşık 160 milyar liralık ihale gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Haber Ara