Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

“Eğitime Bakış 2019” İzleme ve Değerlendirme Raporu açıklandı

Eğitim-Bir-Sen tarafından hazırlanan, “Eğitime Bakış 2019” İzleme ve Değerlendirme Raporu açıklandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-27 14:24:47

“Eğitime Bakış 2019” İzleme ve Değerlendirme Raporu açıklandı

Son yıllarda eğitime erişimin önündeki engelin kalktığını belirten Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın rapordan örnekler vererek, 2018-2019 öğretim yılında 1 milyon 77 bin öğretmen görev yaptığını, okul öncesinde 93 bin, ilköğretimde 613 bin, ortaöğretimde 371 bin öğretmen çalıştığını belirtti. Yalçın son yıllarda liseden mezun olma oranlarının hızlı bir şekilde arttığını belirterek, “18-21 yaş arası en az lise mezunu olanların oranı kadınlarda yüzde 69,1, erkeklerde yüzde 62,7 ve toplamda ise yüzde 65,8'dir. Lise eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınmasından sonra, lise mezunu oranı artmasına rağmen halen ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri ortalamasının altındadır” şeklinde konuştu. 

Eğitim-Bir-Sen tarafından hazırlanan, “Eğitime Bakış 2019” İzleme ve Değerlendirme Raporu, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Yavuz Atar, ÖSYM Başkanı Prof. Dr Halis Aygün ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özer ve birçok davetlinin katılımıyla Memur-Sen Genel Merkezi'nde açıklandı.

İLKOKUL VE ORTAOKUL DÜZEYİNDE OKULLAŞMA SORUNU KALMADI!

2018-2019 öğretim yılında yükseköğretim hariç, tüm eğitim kademelerinde toplam öğrenci sayısının 18 milyonu aştığını vurgulayan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “İlkokul ve ortaokul düzeyinde okullaşma sorunları tamamen çözülmüştür. Okul öncesi ve ortaöğretimde son yıllarda önemli bir artış görülmüş ve okul öncesinde 5 yaş grubunda okullaşma oranı yüzde 75, ortaöğretimde yüzde 88 artmıştır. Bu iki kademede okullaşma oranlarını artırmak için çalışmalara devam edilmelidir. Mesleki ve teknik ortaöğretime yeni kayıt olan öğrenci sayısı 433 bine inerken, genel ortaöğretime yeni kayıt olan öğrenci sayısı ise 623 bine çıkmıştır. Yeni ortaöğretime geçiş sistemi ile birlikte öğrencilerin istedikleri okul türüne devam etmelerine imkân verilmesi, mesleki ve teknik ortaöğretimdeki yeni kayıt ve toplam öğrenci sayısını azaltırken, genel ortaöğretimdeki yeni kayıt ve toplam öğrenci sayısını ise önemli oranda artırmıştır” diye konuştu.

EĞİTİM-BİR-SEN'İN ÖNERİLERİ

Eğitim alanında yapılan çalışmalarla ilgili önerilerde bulunan Yalçın, “Son yıllarda Türkiye, ortaöğretimden mezuniyet oranını artırmasına rağmen, OECD ülkeleri arasında 25 yaş altı ve 25 yaş üstü en az lise mezunu olma oranının en düşük olduğu ülkelerden biridir. Ayrıca, bölgeler arasında en az lise mezunu olma oranı ciddi bir şekilde farklılaşmaya devam etmektedir. Bundan dolayı, dezavantajlı bölgelerdeki çocukların lise terk oranlarını azaltmaya ve okullaşma oranlarını artırmaya yönelik çalışmalara öncelik verilmelidir. Mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarının istihdam oranları genel ortaöğretim mezunlarına göre çok daha yüksek, işsizlik oranları ise düşüktür. Ancak her iki lise türünden mezun olanların istihdam oranlarına göre işsizlik oranları birbirine daha yakındır. Mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını artırmak ve işsizlik oranlarını azaltmak için mesleki ve teknik eğitimin niteliğini ve mezunlarının istihdam edilebilirliğini artırmaya dönük çözümler üretilmelidir” bilgisini verdi.

Haber Ara